Transport på Amalfikysten

Amalfikysten befinder sig på ’skinnebenet’ af Italiens ’støvle’ – nærmere betegnet på den sydlige kystlinje af Den Sorrentinske Halvø, og er en fælles betegnelse for alle de byer, der strækker sig fra den velbesøgte by Positano til den mere ukendte men meget hyggelige kystby Vietri sul Mare. Hovedbyen på Amalfikysten hedder faktisk Amalfi, og med dens mange turister ses det tydeligt, at det er her, de fleste busser og både afgår fra og ankommer til.

Rejser til Amalfikysten med fly

Inden vi hopper ned på landjorden og skriver om transport på selve kysten, så er her lidt nyttig information til dig, som endnu ikke har bestilt din rejse til Amalfikysten.

Første skridt er at finde en direkte flyafgang til Napoli eller Rom, som der heldigvis findes mange af. De fleste, som rejser hertil, flyver til Napoli lufthavn som ligger ca. en times kørsel (75 kilometer) fra Amalfikysten, men mange vælger dog også at rejse til en af de to lufthavne i Rom, da du her finder væsentlig flere flyafgange og ofte billigere priser. Om du flyver til Rom Fiumicino eller til Rom Ciampino har ikke så meget at sige, for du kan komme videre fra begge to. Hos Escapeaway Rejser kan du bestille pakkerejser til Amalfikysten inkl. fly, ophold og evt. billeje eller transfer. Alle rejser sælges som pakker og du er derfor dækket af rejsegarantien og pakkerejseloven.

>> Læs mere om rejser til Amalfikysten med fly

Book transport mellem lufthavnen og Amalfikysten

Herunder kan du nemt søge efter passende transport, så du nemt kommer fra lufthavnen i fx. Napoli og frem til dit hotel på Amalfikysten. Det er også muligt at booke kortere ture, fx. fra stationen.

Skal man vælge båd, bus, bil eller tog? 

Den første gang man skal hertil, bruger man ofte flere timer på at kigge på flyafgange, togtider, busplaner og bådruter, men heldigvis er det muligt at knække ’transport-koden’ med lidt hjælp. Mange tror, at det er besværligt at rejse som bil-løs turist. Det er dog slet ikke tilfældet, da både tog, bus (SITA-busserne) og færgefart fungerer upåklageligt på disse kanter. At køre i bus langs Amalfikysten er en sand lise for øje og sjæl, da det giver anledning til at nyde de ubeskrivelige udsigter til hav, byer og bjerge uden at skulle tænke på hårnålesving, bilkø og stejle skrænter! Men er man en garvet billist med hang til udfordrende kørsel, og har man det bedst med at have egen bil til rådighed, er det selvfølgelig også en mulighed. I det følgende vil vi indvie dig i, hvad der kan være nyttigt at vide omkring transport til hertil – både med fly, bil, bus, tog og båd.

Offentlig transport til og fra Roms lufthavne

Fra begge Roms lufthavne - Fiumicino og Ciampino - kan du komme med en lufthavnsbus ind til Rom Termini (hovedbanegården), hvorfra du skal videre med tog mod Amalfikysten - nærmere betegnet til byen Salerno. Der findes flere busselskaber, som kører fra lufthavnene til Rom Termini, og det koster ikke meget. I skrivende stund kan du købe en enkeltbillet fra Fiomicino til Termini og omvendt for kun 4 euro, og fra Ciampino til Termini og omvendt for kun 2 euro. Det tager ca. 1 time fra Fiomicino og ca. 45 minutter fra Ciampino - alt afhængigt af trafikken. Busserne kører ca. hvert 20 min. og der er 4 forskellige busselskaber, der udbyder denne tur. Flyver man til Fiomicino, er det også muligt at komme med et tog - ”Leonardo Express" - fra lufthavnen til Termini, men det er en del dyrere end lufthavnsbusserne.

Se mulighed for lufthavnsbusser her.

Fra Rom Termini skal du med et tog til Salerno, hvilket tager mellem 2 og 3 timer. Find togtider her.

Fra Salerno (det samme gælder, hvis du kommer fra Napoli) skal du med bussen - der står 'Amalfi' på den. Den kører fra Via Vinciprova (gå i retning mod havet), der ligger meget tæt på togstationen i Salerno og kører flere gange i timen alle ugens dage. Denne bus stopper ved de fleste af kystbyerne, men uanset hvor langt du skal, føles tiden ganske kort på grund af de fantastiske udsigter til hav, hyggelige byer og bjerge.
 

Bil eller offentlig transport?

Næste skridt er at bestemme sig for, om man har brug for en bil på sin ferie? Som før nævnt kan du sagtens være foruden, hvis du kun vil koncentrere dig om en eller flere af Amalfikystens hyggelige byer.
Har du derimod planer om at besøge baglandet, er det helt på sin plads at være i besiddelse af en bil. Flyver man til Rom, er der også en vis fornuft i at leje en bil, idet man ellers skal regne med 4-5 timers offentlig transporttid fra man lander i lufthavnen. Og selvfølgelig kan det altid være fristende at leje en bil, men man skal være klar over, at turen langs selve Amalfikysten kan være ganske udfordrende for selv den erfarne bilist. Her er mange skarpe sving, og det er ikke muligt at trække hverken ud eller ind, hvis der kommer en modkørende, idet der kun findes et (smalt) spor i hver retning – med havet på den ene side og klippevæggen på den anden. Nogen nyder selvfølgelig denne ’spænding’ (og spændingen stiger mærkbart, når den modkørende er en bus!), men ingen nyder vist de lange køer, der ofte opstår, fordi man ikke har mulighed for at overhale. Sidstnævnte er naturligvis værst i juli og august, men da Amalfikysten er kendt for sit milde klima i både forår og efterår, er her ganske meget trafik en stor del af året – specielt i weekenden, hvor italienerne selv kører til stranden! Dernæst er det ret dyrt at parkere på offentlige p-pladser hernede.

Hvis man vil være i besiddelse af en bil, er det derfor en god idé at leje en lille en af slagsen, der trods alt er nemmere at komme omkring hjørner med og nemmere at parkere. Desuden hjælper vi dig gerne med at finde en feriebolig i en af de byer, der er mest egnede til bilkørsel og parkering.

Offentlig transport til og fra Napoli lufthavn

Fravælger du at leje bil, kan du tage bus eller taxa ind til Napoli centrum (ca. 7 km) - nærmere betegnet til enten Napoli Garibaldi Centrale (hovedbanegården) eller Porto Immacolatella (busholdeplads i havneområdet) – for at komme videre til Amalfikysten med tog eller bus. Vælger du taxa fra lufthavnen, så husk at få en fast pris inden du sætter dig ind, så der ikke kommer nogen ’overraskelser’. Orker du ikke at tage via Napoli centrum for at komme videre, kan du også vælge at stige på en bus i lufthavnen til enten Salerno eller Sorrento, og så videre herfra med en af de SITA-busser, der kører til Amalfikysten (busplan for SITA ses i nedenstående afsnit).

Se køreplan for lufthavnsbusser her.

Tog, bus eller begge dele?

Når du skal fra Napoli til Amalfikysten, afhænger den offentlige transport af, hvor på kysten du skal bo. Har du booket ophold på strækningen fra Vietri sul Mare til og med Amalfi by, skal du via Salerno. Skal du derimod bo på strækningen efter Amalfi by og til og med byen Positano, er det nemmere at tage via Sorrento, der ligger på nordkysten af Den Sorrentinske Halvø. Begge strækninger udløser forskellige muligheder for offentlig transport, som jeg kort vil skitsere herunder:

Strækningen fra Vietri sul Mare til Amalfi by

Bus: Rejser du på hverdage, er det muligt at stige på en bus i den del af Napolis havneområde, der hedder Porto Immacolatella. Herfra kan du blive fragtet hele vejen til Amalfikysten for meget få euro. Turen tager mellem 1 og 2 timer – alt afhængig af hvilken en af byerne du skal bo i. Fordelen er, at du på en stor del af turen kan nyde de mageløse udsigter, alt imens du priser dig lykkelig over, at chaufførens kyndige hænder bringer dig sikkert frem.

Se efter ruten AUTOLINEA AMALFI – VIETRI (Tramonti) – POMPEI – NAPOLI.

Ulempen er, at denne bus kun kører 4 gange om dagen og ikke i weekender og helligdage, men det er der råd for ...

Tog og bus: Man kan i stedet vælge at tage toget fra Napoli Garibaldi Centrale (hovedbanegården) til Salerno og herfra videre med bus til Amalfikysten. Toget tager godt en time – få afgange endda kun det halve – og det kører flere gange i timen.

Find togtider hos Trenitalia

Bussen fra Salerno til Amalfikysten afgår fra Via Vinciprova (gå i retning mod havet), som ligger meget tæt på Salernos togstation, og kører ca. en gang i timen alle ugens dage. Den stopper ved de fleste af kystbyerne, men uanset hvor langt du skal, føles tiden ganske kort på grund af de fantastiske udsigter til hav, hyggelige byer og bjerge.

Se efter ruten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.
 

Strækningen fra Positano til Amalfi by

Skal du holde ferie på den strækning, der går fra Positano til Amalfi by, er det mest hensigtsmæssigt at tage lokaltoget (Circumvesuviana) fra Napoli Garibaldi Centrale (hovedbanegården) til Sorrento og derfra videre med en bus. Togturen kan gøres på ca. 1 time, og det kører flere gange i timen (det er forresten det samme tog, der stopper ved Pompei, hvis det kunne friste?).


Bussen fra Sorrento til Amalfi kører alle ugens dage, ca. en gang i timen (flest afgange på hverdage). Skal du eksempelvis bo i Positano, kan busturen gøres på en times tid – skal du længere (mod Amalfi), ja, så tager det naturligvis længere tid. Men også denne strækning er en udsigtsoplevelse af de helt store, så turen føles faktisk mere som et led i de gode feriehændelser, end som en transportudfordring, der skal overstås.

 

Bådfart

Skal du til Amalfikysten i sommerperioden, findes der en tredje mulighed – nemlig at tage båden fra Napoli og ned langs kysten. Jeg behøver vist ikke at uddybe, hvor smukt det er at se alle de hyggelige kystbyer og deres bagvedliggende bjergskråninger fyldt med citroner, her fra vandsiden. Sæsonen starter som regel i juni og slutter i september – nogle sejler sågar til oktober. Denne transportform giver – blandt mange forskellige ruter – også mulighed for at sejle fra Napoli til Sorrento om aftenen, hvilket tager knap 2 timer. Desuden kan man sejle til den berømte og smukke ø Capri, der, trods sine mange turister og skyhøje priser, er et besøg værd. Find færgeruter, tider og priser.

Rigtig god ferie – med eller uden bil.