Rejser til Elba Ø

Frodig ø-ferie i Napoleons fodspor

Elba byder sig til i det azurblå Middelhav med sine 147 km kyststrækning og er kendt for sit milde middelhavsklima. Der er lagt op til et paradis af en ferie.

Støvlelandets tredjestørste ø

Øen Elba er den tredjestørste ø i Italien, men den er meget mindre end de to største – sådan cirka på størrelse med Møn, og her bor kun små 35.000 indbyggere.

Ud for Toscanas kyst

Elba ligger lige ud for havnebyen Livorno og er nem at komme til med færgen fra byen Piombino. Overfarten fra Piombino til Elbas største by Portoferraio tager en times tid, og det er ikke svært at finde steder at købe billetter (på fastlandet er det sværeste at vælge, hvor man vil købe dem), men skal man over i højsæsonen, går man klogt i at bestille plads lang tid i forvejen, hvis man ikke ønsker at komme til at vente lang tid på havnen. Er man ikke så søstærk, kan man også flyve til Elba fra Firenze i et mindre passagerfly. Flyvetiden er ca. 45 minutter.

Frodig ø-natur og gastronomi

Øen er yderst naturskøn og frodig, og man kan opleve særdeles varierende landskaber der som oftest snor sig i hårnålesving opad eller nedad. Her oplever du utroligt varierende landskaber iblandet romantiske fiskelejer, antikke borge, gamle kirker og små slotte og stille landsbyer, klistret op ad øens bjergskråninger. Naturligvis byder Elba på mange dejlige strande ved det krystalklare hav. Afstandene på øen synes ikke store, og i princippet kan man på få minutter komme fra klipperne ved havet til det 1000 meter høje bjerg Monte Capanne, men vejnettet skærer langtfra lige igennem landskabet, hvorfor man skal regne med at en almindelig 5-kilometers rejse tager længere tid end vi er vant til hjemme i flade Danmark.

Elba har et rigt udvalg af restauranter, trattoriaer, osteriaer og pizzeriaer, og naturligvis vil man meget ofte møde fisk og skaldyr på menukortet. Der findes også en række vingårde på øen, som primært fremstiller hvidvin (men det bliver da også til lidt rødvin, dessertvin og grappa), samt nogle honningproducenter, men landbrug i større stil bliver det nu om stunder ikke til, da størstedelen af øen er så bakket, at det ikke kan betale sig.

Elba med historiens briller

Elba har været beboet siden etruskerne, som især var interesserede i de rige jernforekomster. Disse tiltrak siden også romerne, og den dag i dag vidner navnet Portoferraio, der betyder "jernhavnen", om jernudvindingens store betydning for øens økonomi i årtusinder. I dag kan man besøge de nedlagte miner, hvoraf den sidste lukkede i 1984. De fleste vil dog nok alligevel mest forbinde Elba med Napoleon (le Grand), som, skønt han kun boede på øen i 10 måneder, nåede at sætte sit præg på den med sine offentlige arbejder og reformer; blandt andet rationaliserede han minedriften, organiserede hospitalsvæsnet, bragte nye druesorter til øens vinproduktion og fik plantet oliventræer. Elbas flag bærer stadig de kejserlige bier, og overalt finder man napoleonica i form af stik, statuetter og meget mere. Hvis det ikke er nok, så kan man besøge Napoleons to boliger fra hans ti måneder på øen; Villa dei Mulini i Portoferraio og sommerresidensen Villa di San Martino i byen San Martino.

Færge til Elba

Du kan bestille færgebilletter til Elba her:
Aferry.dk (færgebilletter i hele Europa)
Ferriesonline (vælg afrejse fra Piombino)
Ok-Ferry.com (vælg Elba Island)

Ferie for to

Elba er indbegrebet af romantik; en frodig ø omgivet af et utal af mindre strande og grotter, hvor man kan være heldig at opholde sig helt ugeneret for en stund, da man kun kan komme frem ad vandvejen. Elba byder også på charmerende små byer med stemningsfulde piazzaer og med oplyste strandpromenader, der indbyder til en spadseretur hånd i hånd.

Elba byder også på velvære for krop og sjæl, og hvad er mere romantisk end at nyde en romantisk get-away i afslappende omgivelser med sin elskede ved hånden? På Elba finder man romantik i skøn forening med smukke fiskelejer, skønne naturoplevelser, frisk luft og masser af solskinstimer.

Det autentiske Italien finder du også på Elba

Elba er afholdt af mange, og derfor vil der i sommermånederne være en stor besøgsskare, der befolker de mange småbyer på øen, men det betyder ikke at man ikke kan finde ind til hjertet af det autentiske Elba. Elba er nemlig ikke kun store lejlighedskomplekser og turistbusholdepladser.

Elba er også små fiskerlejer, lokalt leben, indlogering i ældre huse med simple forhold, hjertevarm modtagelse hos de enkelte familier, håndværksmæssige traditioner og stolthed over egne produkter og kunnen. Der er måske ikke et svømmebassin eller aircondition, men hvis du har mod på at møde de lokale, så gå på opdagelse i det, vi betragter som det autentiske Elba.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Rejsemål på Elba Ø

  • Bagnaia ligger ved sin egen lille bugt på det nordøstlige Elba. Det azurblå hav og de omkringliggende, grønne bjerge gør den lille by til et ferieparadis, hvor du er på sikker afstand af den travle hverdag. Her ånder alt fred og ro. Perfekt ... til ren afslapning. Læs mere
  • Capoliveri på øens sydkyst har alt det, man forbinder med Elba i det toscanske øhav. Nyd ferien på byens små torve med cafeer og restauranter, i de gamle gågader med butikker og ikke mindst på badestrandene i bugterne omkring byen.