Rejser til Delta del Po Nationalpark

Nationalparken Delta del Po dækker et areal på over 52.000 hektar og forgrener sig nord og syd for Po-flodens udmunding mellem større og mindre - seværdige - byer ind i de to naboregioner Emilia-Romagna og Veneto. Området er Italiens største vådområde og har et gennemført og unikt identitetskort, der bunder i territoriale og miljømæssige karakteristika, og er højt anset grundet sin biodiversitet og sin produktivitet. Men vi befinder os også i et område, der er anerkendt for sin kulturarv, som ikke er til at overse, under UNESCO’s brede vinger.

Et landskab tegnet i vand, der snor sig som et smukt kunstværk med sine floder, bifloder, kanaler, åer, vandløb og søer gennem den flade slette for til allersidst at ånde ud og blive omfavnet af vandets fader; havet. I dette tilfælde Adriaterhavet.

Nationalparken Delta del Po dækker et areal på over 52.000 hektar og forgrener sig nord og syd for Po-flodens udmunding mellem større og mindre - seværdige - byer ind i de to naboregioner Emilia-Romagna og Veneto. Området er Italiens største vådområde og har et gennemført og unikt identitetskort, der bunder i territoriale og miljømæssige karakteristika, og er højt anset grundet sin biodiversitet og sin produktivitet. Men vi befinder os også i et område, der er anerkendt for sin kulturarv, som ikke er til at overse, under UNESCO’s brede vinger.

Nationalparken er et fredet område bestående af både jordlodder, flodområder og kystområder, hvor fællesnævneren er vandet, der binder det hele sammen. I den ustabile og konstant vekslende balancegang mellem vand og jord, er der opstået pinjeskove og andre skovområder, som forandrer sig, afhængigt af om de har rødderne dyppet i saltvands- eller ferskvandsområder. Her finder man mere end 280 fuglearter, som gør området oplagt for ornitologisk interesserede, der vil på fugleture.

Til trods for at det bærende element er vand, kan man sagtens komme hertil i bil, da området er forbundet af et bekvemt udbygget vejnet. Det til trods for at deltaet Po ligger under havets overflade med undtagelse af diger og klitter.

Vandet overvåges af en instans, der kaldes Consorzio di Bonifica Delta Po-Adige, som sørger for at det hydrauliske dræningssystem med sine 6000-7000 kW årligt udleder en milliard kubikmeter vand tilbage til afløbskanalerne.

UNESCO

Nationalparken kom i 1999 på UNESCO´s liste over bevaringsværdige steder i verden. Det er hovedbyen Ferrara, som blev bemærket for sin renæssancekunst og for det omgivende Po-delta. Herudover har Ravenna hele otte monumenter, som optræder på UNESCO´s liste over bevaringsværdige monumenter under det internationale verdensarvprogram.

Valle di Comacchio

Valle di Comacchio er et vådområde og betegnes som lidt af en seværdighed, da det er et af de største vådområder i Italien. Blandt højdepunkterne i området skal nævnes den 6 km lange halvø Boscoforte, der er en lang sandtunge på få meters bredde, som på den nordlige del er præget af damme og kanaler. Desuden er La Salina di Comacchio interessant. Saltværket er beliggende bag Lido degli Estensi og dækker 600 hektar med sammenflettede kanaler og vandspejl, industri og lukkede forløb, hvor man høster salt. Salt, som siden etruskernes tid har været en vigtig del af livet på disse kanter. Valle di Comacchio er forbundet med havet via Portocanale di Porto Garibaldi og kanalerne Logonovo og Bellocchio, og vandet er saltholdigt. Er man fugleinteresseret, er dette et godt udsigtssted, da godt og vel alle de observerede arter i Nationalparken er repræsenteret her. Endelig er de mange bygninger, der vidner om menneskets iværksætteri i området, for nyligt blevet istandsatte og udgør hovedpunkterne på en fortryllende rute, der snoer sig gennem landskabet og langs vandløbene gennem dalene. Turen tager sin begyndelse ved Casoni di Foce, som man finder fra Comacchio ved at følge vejen Fattibello.

Byer

Ferrara er én af de byer, man kan og bør besøge under sin visit til Nationalparkområdet, andre kunne være Chioggia, Comacchio, Faenza, Ostellato, Ravenna og San Pancrazio di Russi.

Mens søsterbyerne Chioggia og Comacchio er kanalbyer, er Faenza kendt for sin fajancekunst, hvorimod Ostellato egentlig blot er gammel havbund, Ravenna er værdsat for de visuelle historiske, arkitektoniske og kunstneriske værker og for sin rolle som hovedstad i det byzantiske eksarkat (statsholderskab). Desuden kommer mange til byen for at beundre de mange mosaikker, der udstilles her, og som har haft en stor indflydelse på byen. San Pancrazio di Russi er modsat de ovenstående byer blot et sted at bo.

Goro

Cirka 12 km fra floden Po finder man bebyggelsen Goro, der er beliggende i et sumpområde. Historisk set har det altid været en kamp mellem mennesket og vandet i havet og fra floden at bo i Goro. I den sene middelalder var Goro et vigtigt bindeled mellem havet og indlandet. I begyndelsen af 1900-tallet udviklede byen sig til et fiskerisamfund, hvor den nuværende havn blev bygget og udbygget til en moderne havn, som dog har bevaret sporene fra tiden engang. Fiskeri indtager førstepladsen, når det kommer til at bidrage til lokaløkonomien og byens flotille består i dag af hen ved 2500 både. Herfra udgår der i dag en lille turistvirksomhed, der sejler interesserede ud på jagt efter Poslettens mange natur(lige) vidundere. Er man til skalddyr, så skal man tage forbi Goro, der er blevet til muslingebyen, og hver juli måned afholdes her også Sagra della Vongola, hvor man kan smage på tusindvis af tilberedninger af østers, muslinger og andre skalddyr.

Strande

Naturligvis byder Nationalparken også på muligheder for at bade, eftersom her primært er tale om et vandbeslægtet område. Generelt for strandende ved kysten ud for Nationalparken Delta del Po kan siges, at de er dejlige sandstrande, og børnevenlige takket være deres lave vand og brede strande. Her er mulighed for at finde såvel offentlige strandområder, såvel som betalingsstrand, hvor man lejer parasol og liggestol ved det nærliggende "stabilimento balneare".

Porto Garibaldi er en af de hyggeligere badebyer i det centrale af Nationalparken og er beliggende tæt på ’kendissen’ Lido di Comacchio. Ikke langt herfra finder man den hippe strand ved Marina di Ravenna, hvor de unge studerende fra Ravenna tager ud og lever livet, når de ikke sidder krumryggede hen over studierne. I den sydlige del finder man Cervia-Milano Marittima, som er to sammenvoksede byer, hvor der hersker en afslappet-eksklusiv stemning på den brede sandstrand. Længst mod nord kan man nyde sommeren og solen på den langstrakte strand Sottomarina, der er beliggende i gåafstand ud for det ’ukendte Venedig’ Chioggia.

Flora & fauna

Deltaområdet er rigt på dyre- og planteliv, som stortrives takket være den store landskabsmæssige diversitet, der omgiver vandet; i klitterne, på strandene, ved lagunerne, i de saltholdige dale, i vådområderne, i moserne og i de forskelligartede skovområder.

Der er lavet optegnelser over 970 plantearter, men man regner med, at der er flere end kortlagt. Parken er desuden hjemsted for hen ved 300 fuglearter, hvoraf 150 bygger reder, 180 overvintrer, og resten kommer her på træk. I et heldigt øjeblik kan man som gæst i området desuden fange et glimt af den såkaldte Cervo della Mesola-hjort, som er opkaldt efter skoven Gran Bosco della Mesola, hvor den lever. Interesserer man sig for emnet, skal det fremhæves, at der desuden er 460 arter af hvirveldyr i Nationalparken.

Parken er i nogle henseender den rene champagne for mange af områdets dyrearter, både på europæisk og på internationalt niveau. Dette gør sig særligt gældende for skarven, bengalternen – som udelukkende yngler her på det europæiske kontinent – og for flamingoen.

Parken har udviklet fire officielle fugleture, hvor man som ornitologisk passioneret kan få sat flueben ud for en del forskellige fugle. Se dette link for yderligere information: www.parcodeltapo.org

Fiskeri

Fiskeri, det være sig i søer, dambrug, floder eller havet, og det være sig professionelt eller som sportsfiskeri, er identisk med Nationalparken Delta del Po. Faktisk er det en nødvendig og meget vigtig aktivitet for de lokale, både økonomisk og beskæftigelsesmæssigt, men også historisk og traditionelt set. Og det alt sammen reguleres naturligvis af en højere instans, der sørger for at udstede tilladelser og regulere fangsten, men også for at udstede tilladelser til at deltage i fiskeauktionerne mm.

Transport

I dag kan man komme til Nationalparken Delta del Po med forskellige transportmidler. Og vi anbefaler følgende

- med bil: Nationalparken befinder sig på den østlige side af Posletten, hvor floden Po åbner sit delta mod Adriaterhavet, som en smuk forgrening. Deltaområdet i regionen Emilia-Romagna dækker det fysiske delta mod nord og det historiske delta mod syd, og byerne Venedig, Ferrara og Ravenna udgør yderpunkterne af et område, der er let at komme til takket være gode vejnet. E45 løber syd om området fra Bologna forbi Faenza, E55 glider langs kysten delvist inde i parkområdet fra Comacchio og omkring Ravenna, mens A13 smyger sig bagom Nationalparken ned til Bologna.
- i tog: Man kan tage toget til følgende byer, der grænser op til Nationalparken: Ferrara, Ostellato, Codigoro, Argenta, Alfonsine, Ravenna og Cervia.
Hvornår togene afgår, fremgår af Trenitalia’s hjemmeside: www.trenitalia.com
- i fly: Nærmeste lufthavn til området er Marco Polo lufthavnen uden for Venedig, Guglielmo Marconi uden for Bologna og L. Ridolfi ved Forlì.
- på cykel: Man kan leje cykler flere steder i området, og der er adskillige fastlagte cykelruter i Nationalparken. Endvidere kan man via den officielle hjemmeside finde yderligere information om ruterne og på hjemmesiden fra Emilia-Romagna har man endda mulighed for at hente kort i forskellige formater – Google Earth, som GPS koordinater, m.fl.: www.giscover.com/deltadelpo/searchTour.php?term=&x=21&y=4&sort=DateDes&lang=it
- til hest: Og er man til en helt old-school-version af den mere moderne jernhest, kan man flere steder leje heste og tage på opdagelse i området på hesteryg. Se her for oplysninger om udbydere af hesteudlejning (nederst på siden): www.parcodeltapo.org/vivereildelta/attivita/bici.cavallo.html
- i båd: Det er muligt at leje kanoer i deltaet, og der er ydermere 25 sejlruter for sejlbåde og motorbåde, og man kan endda sejle her i egen motorbåd. Dette er et af de firmaer, der arrangerer sejlads i Nationalparken:
- www.deltatour.it/
- www.eartfe.it/ (arrangerer også fisketure mm)

Her kan du downloade et kort over en af sejlruterne i provinsen til Ferrara:
www.giscover.com/

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Delta del Po Nationalpark