En markedsoplevelse i Italien

Et italiensk marked er en oplevelse for livet

Det er altid en oplevelse at gå på marked i Italien. Her kan man finde alt fra de omrejsende ugentlige markeder med fødevarer, isenkram, billigt tøj og tasker, til de faste, daglige markeder hvor lædervarer og vintagekjoler faldbydes til spotpriser. Den kaotiske stemning, der ofte hersker her – med råb, latter, temperament og menneskemylder - minder én om, at man ikke er i sine vante omgivelser, og det er vel det, der er meningen med en vellykket ferieoplevelse, ikke?

Gå derfor på opdagelse i de følgende markedsforslag, og lad dig inspirere til din næste ferie. Men glem ikke, at disse kun er en smagsprøve på de utallige markedsoplevelser, der findes i Italien. De fleste byer har nemlig deres eget marked eller kan henvise til ét i nærheden. Så uanset hvilken del af Italien du vælger, vil der være en mulighed indenfor rækkevidde, som du ikke bør gå glip af.

Rigtig god markedsdag!

Sicilien

Siciliens udendørs markedstradition stammer helt tilbage til det niende århundrede, hvor Saracenerne herskede på øen. Det er også forklaringen på markedernes slående lighed med de arabiske basarer og markedsnavne som eksempelvis Ballarò i Palermo. Næsten hver by eller bydel har sit ”mercatino” (lille marked), der holder åbent en gang om ugen, men vi vil her koncentrere os om øens mest omfattende faste markeder i de to største byer, Palermo og Catania. Her kappes italienske og udenlandske varer om din opmærksomhed, men størstedelen af det farverige udvalg af frugt, grøntsager, fisk og kød stammer fra øen, der har det lune klima som dens største styrke. Øjet har svært ved at finde hvile, da boderne bugner af årstidens frugt og grønt i fantastiske kulører, bundter af friske krydderurter, velduftende og farvestrålende blomster, tiarmede blæksprutter, store flotte tun, muræner, sværdfisk, rejer, kødstykker af lam, gedekid, gris og kalv, brød og oste – ja, og så er dette kun begyndelsen på fødevareskalaen! Indimellem møder man også en sælger uden fast bod, der udbyder mobiltelefoner eller andre ting, der ikke kan spises, men ofte er disse varer af tvivlsom kvalitet (og oprindelse!)

Palermo

Byen har 3 vigtige markeder; Vucceria, Ballarò og Il Capo, der alle er berømte i hele Italien for deres fantastiske udvalg af råvarer i særdeles god kvalitet. Vucceria og Ballarò har normalt åbent hele dagen fra kl. 9 til kl. 19 (undtagen onsdag, hvor de lukker kl. 14, og søndag hvor der er helt lukket). Il Capo har åbent hver formiddag – også om søndagen.

La Vucceria
Hvis du har været i Arabien, og her mener vi det rigtige Arabien, ikke en badeby, vil du nikke genkendende til stemningen på dette centrale fødevaremarked. Vi befinder os midt i byen, og du skal ikke fjerne dig mange meter, før du møder smarte tøjbutikker, banker og alt det andet, der hører en moderne storby til. Men så længe du er på La Vucceria, synes tiden at have stået stille de sidste mange, mange år. Fra boderne sælges der grøntsager, frugt, fisk, kød, krydderier og meget mere. Her er kaotisk, her er beskidt, og her er uendelig fascinerende: Tænk, at noget sådant kan overleve midt i den pulserende storby! På den lille centrale plads Piazza Caracciolo, hvor al aktivitet synes at mødes og udgå fra, vil du ofte kunne købe sandwicher fra en lille, ambulant bod - et pragtfuldt og helt igennem autentisk måltid. Du kan også spise på en af de få restauranter i området. Vi kan anbefale Il Maestro del Brodo, engang et simpelt folkekøkken, nu en restaurant med god mad, rimelige priser og mange lokale gæster.

Ballarò
Hvis La Vucceria falder i din smag, men du finder det lidt for besøgt af andre udlændinge, skal du prøve en af byens andre gademarkeder, nemlig Ballarò, der er langt større, langt mere originalt og så godt som turistfrit. Markedet strækker sig fra Piazza Ballarò i Albergheria distriktet (i nærheden af kirken San Nicolò) langs Via Ballarò forbi Piazza Carmine mod Corso Tukory – nogenlunde parallelt med Via Maqueda i retning mod hovedbanegården.

Il Capo
Dette gademarked er et af Palermos største og måske også byens travleste. Dets arabiske oprindelse er meget tydelig, og det er bestemt et besøg værd – særligt om morgenen, hvor stemningen af højrøstede udbrud og stress er på sit højeste. Her sælges alskens fødevarer, men boderne med fisk og skaldyr er særlig velansete. Følg Via Voltorno - der løber bag teatret Teatro Massimo - ca. 300 m. På venstre hånd møder du den gamle byport Porta Carini, og her drejer du til venstre. Il Capo har åbent hver formiddag, og kommer man om søndagen er her lidt mere fredeligt.

Catania


A fera o luni
Ingen bør opholde sig i Catania uden at besøge markedet A fera o luni, som egentlig (på lokal dialekt) betyder mandagsmarked, da de sandsynligvis kun har haft åbent på denne ene ugedag ’i gamle dage’. Nu er her åbent hver dag fra ca. 8.00 til 13.00 (undtagen søndag), og det er et sandt mekka for gourmeter, hvor alle kulinariske ønsker kan opfyldes! Leder du i stedet efter en ny kjole eller et par sko til samlingen derhjemme, ja, så er det også muligt. Markedet er opdelt i flere områder – afhængigt af varekategori, og bevæger du dig ind i gangene med grønt, fisk, kød og ost, tales der til alle sanser. Sælgerne råber deres tilbud ud over stadepladserne, alt imens de stænker vand på grøntsagerne, så de kan se endnu friskere ud. I afdelingen for kød og fjerkræ kan du blive tilskuer til slagtning af levende dyr, for derefter at se eksempelvis hønsene hænge i bundter med alt i behold undtagen liv og fjer. I fiskeafdelingen sejler gulvet i fiskeblod og vand, så det er om at træde varsomt i de bare sandalfødder! Følg skiltene mod centrum og den berømte katedral, og spørg eventuelt om vej til Piazza Stesicoro. Markedet befinder sig bag denne piazza (plads).

Rom

I Italiens hjerte findes markeder for enhver smag – både fødevaremarkeder og markeder med isenkram, tøj, sko og diverse lædervarer. Et af de mere kendte er Porta Portese, der sælger alt andet end fødevarer. Det er dog ikke en oplevelse, vi kan anbefale, medmindre du ønsker at bruge en masse tid på transport og ende ude i et trøstesløst kvarter, hvor lommetyvene er yderst dygtige til deres arbejde og med største kreativitet kan ’trylle’ din pung fra dig, uanset hvor god du er til at passe på den. Desuden er de fleste varer kinesisk produceret og er nærmere ragelse end kvalitet. Nej, brug hellere din tid på det lille, men utrolig charmerende marked, Campo de’ Fiori – som du finder i hjertet af centrum på den smukke plads af samme navn.

Campo de’ Fiori
Hver formiddag (undtagen søndag) omdannes Piazza Campo de’ Fiori til en malerisk markedsplads. Her kan du finde friske grøntsager, frugt, blomster og urter i alle farver og former, nødder, kød, fjerkræ, fisk, brød og alskens gode oste. Desuden er det muligt at købe køkkenredskaber, der ofte – ved daglige demonstrationer – viser sig at kunne skrælle, hakke og omdanne simple grøntsager til finurlige figurer. Disse ’opvisninger’ er det rene tilløbsstykke, hvor publikum – især turister - står i kø for at få lov at købe en sådan tingest, der aldrig er set magen til i deres hjemland. Får man også lyst til at købe eksempelvis Parmigiano Reggiano (den ægte parmesanost) eller andre italienske specialiteter med hjem, ja, så er det noget billigere her end i de omkringliggende delikatesseforretninger. Hvis du får brug for en pause og lidt til ganen, er her nok af hyggelige caféer og restauranter at vælge imellem. Er man ude i den klassiske ’ægteskabskrise’ – altså den, hvor kvinden vil shoppe og manden vil læse avis – er det tilmed muligt at dele sig op uden at miste færten af hinanden, da Piazza Campo de’ Fiori og de omkringliggende butiksgader er af ganske overskuelig størrelse. Navnet på pladsen betyder egentlig ’blomstermarken’, og da her engang lå en eng, ville det være nærliggende at tro, at navnet stammer herfra. Det er dog ikke tilfældet – det kommer fra Campus Florae, der betyder ’Floras Plads’, og Flora var elskerinde til den berømte triumvir Pompejus Magnus i midten af det sidste århundrede før vor tidsregning. Statuen midt på pladsen forestiller filosoffen Giordano Bruno, der i år 1600 blev brændt på bålet for kætteri her på Piazza Campo de’ Fiori. Den er opført af den italienske stat i 1887-1889 som en hån mod kirken, og det er derfor nok ikke tilfældigt, at den hætteklædte filosof skuler anklagende over mod Vatikanet! Der har været afholdt marked her i mange århundreder, heriblandt hestemarkeder, men at pladsens historie også rummer adskillige henrettelser mod reformationen er svært at forestille sig, når man bevæger sig rundt på det maleriske marked, der summer af glade stadeholdere og forventningsfulde kunder hver dag fra kl. 7.00 til 13.30 (undtagen søndag).

Firenze:

Her befinder vi os i lædervarernes paradis, så hvis du eksempelvis trænger til en ny skindjakke, er du kommet til den rette by! Udvalget er enormt, og Firenze er kendt for lædervarer af virkelig høj kvalitet, der tilmed er noget billigere, end hvad vi er vant til i Norden. Dog skal du ikke tro, at et ”special price for you” betyder den rene foræring, for byen er også kendt for at have rigtig mange turister. Og hvor der er turister, er der som regel også en sælger eller to, der har fundet ud af at lægge lidt ekstra på ’turist’-priserne! Tiderne er dog stadig til at ’prutte’ en handel ned i pris, da konkurrencen her er hård. Så finder du en lædertaske, som du bare MÅ have, er italienske gloser som; ”quanto costa?” (”hvad koster den?”) og ”no, è troppo caro” (”nej, det er for dyrt”) rigtig gode at kunne. På flere af de florentinske markeder vrimler det med italienskproducerede kvalitetsprodukter - både lædervarer og fødevarer. Det er nødvendigvis ikke billigere end i de almindelige forretninger, men det er en helt særlig oplevelse at være en del af det pulserende liv, der udspiller sig her. Udbuddet af markeder er stort, men vi kan særligt anbefale San Lorenzo, Mercato Centrale og Sant’Ambrogio.

San Lorenzo
Det meget store udendørs marked – ja, faktisk byens største - ligger i det centrale Firenze i gaderne omkring kirken San Lorenzo, og har åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. 10.00 til 19.30. Her sælges alt, hvad du kan komme i tanker om at købe af souvenir, solbriller, tøj, sko og meget mere, men markedets største styrke er alle former for lædervarer i god italiensk kvalitet. De, der sælger skindjakker, har desuden deres ’rigtige’ butikker bagved standene, hvor du også har mulighed for at gå på opdagelse. Inden du slår til, skal du dog vide, at der findes masser af forretninger med lædervarer rundt om i byen, hvor du også kan få rigtig god kvalitet til meget fordelagtige priser, og ofte er personalet her knap så aggressive for at sælge, som du kan opleve det på markederne. Beslutter du dig alligevel for at investere i en skindjakke eller taske på San Lorenzo, så husk den italienske sætning: ”no, è troppo caro”, hvilket måske kan udløse et billigere køb?

Mercato Centrale di San Lorenzo
I det centrale San Lorenzo findes også byens største indendørs fødevaremarked, nemlig Mercato Centrale, der har åbent fra mandag til lørdag (begge dage incl.) mellem kl. 7.00 og 14.00. Bygningen er lavet af jern og glas i perioden 1870 til 1874, og man måtte rive et helt kvarter ned for at gøre plads til dette fantastiske værk. Arkitekten Giuseppe Mengoni – der i øvrigt er den samme, som står bag det berømte Galleria Vittorio Emmanuele II i Milano - har med de store glasflader opnået en fornemmelse af at befinde sig udendørs, når man besøger markedet. I stueetagen finder du fisk, kød, oste, charcuteri, pasta og brød samt barer, mens frugt, grøntsager og nødder befinder sig på første sal. Det er en fryd for øjet at nyde den altid appetitlige og dekorative præsentation, og det er svært ikke at lade sig friste af alle de friske og farvestrålende lækkerier, der udbydes. Bliver sulten for stor, kan du dog få dig et måltid på det cafeterialignende Nesbone, der har ligget i stueetagen siden 1878. Det er et af Firenzes billigste spisesteder, og du bør prøve deres speltsuppe (zuppa di ferro) eller en sandwich med kogt kød (panino al lesso) og glem ikke husets vin, som både fås i glas og karaffel! Hvis vejret tillader det, er det dog særlig hyggeligt at proviantere i de mange appetitvækkende boder for derefter at indtage sin medbragte mad på en af Firenzes mange smukke pladser. Og har man tilmed husket at medbringe en god kniv og måske et tæppe, ja, så skulle den optimale (og billige) feriefrokost være i hus!

Sant’ Ambrogio
Ønsker du at opleve et marked, som ikke er fyldt med (andre) turister, skal du besøge Sant’ Ambrogio, der ligger i området Santa Croce ved Piazza Ciompi. Her møder du de lokale beboere samt de lokale sælgere, der med høj røst og udpræget toskansk dialekt tilbyder alskens former for fødevarer. Ja, faktisk er det som at komme til en mini-version af Mercato Centrale bare mere stemningsfyldt – måske netop fordi det er mindre? Du kan købe alt fra charcuteri til lokalhøstet frugt og grønt, men også tøj, antikviteter og andre mere eller mindre brugbare sager. Her findes også et udvalg af spisesteder, hvor man blandt meget andet kan prøve den italienske specialitet, trippa (komave!!). Markedet har åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. ca. 7.00 til 13.00.

Lucca

Når man opholder sig i denne velhavende toskanske perle, føler man sig virkelig heldig, for Lucca oser af charme og historie med dens intakte forsvarsmure, smukke pladser, velholdte gamle bygninger og stemningsfyldte caféer. Er man tilmed så heldig at være her, når byen afholder sit månedlige antikvitetsmarked, ja, så er følelsen af nostalgi på sit højeste.

Mercato Antiquario
Den tredje weekend i hver måned, eller som de selv i Lucca så pudsigt udtrykker det: ”den tredje søndag i hver måned og den foregående lørdag”, er der antikvitetsmarked i Lucca. Stilen er den, mange vil genkende fra Frankrig, altså en skønsom blanding af egentlige (kostbare) antikviteter og billige marskandiservarer fra mange forskellige epoker, i alle størrelser fra enorme skabe til ørenringe og slipsenåle, og så er der alt det, som vist i grunden ikke på nogen måde kan kaldes antikt, ja ikke engang gammelt, som fx et ”mini-outlet” for hatte. Selv om du hverken har lyst eller penge til at købe noget med hjem, er markedet med de ca. 230 udstillere en omvej værd, for det er både malerisk og underholdende, og med kirker fra tolvhundredetallet, palæer fra syttenhundredetallet og pladser fra snart sagt enhver periode som kulisser får du her en ganske gratis mindeværdig forestilling, som du vil huske længe. Markedet afholdes lørdag fra 7.00 til 19.00 (men du skal nu ikke forvente dig, at mange boder er parat før hen mod 9.00) og søndag 9.00 til 19.00 i området mellem den majestætiske (eller skulle vi sige ”kejserlige”?) Piazza Napoleone og domkirken, altså Piazza Antelminelli, Piazza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino og de mange små gader, der forbinder dem.

Chiavari

Planlægger du at holde ferie i den østlige del af Ligurien, og uden al for mange (andre) turister, bør du overveje at besøge den lille, men meget charmerende kystby, Chiavari. Man kan undre sig over, at så få holder ferie her, for byen har stort set alt, hvad man har brug for til en fuldendt ferie. Udover det historiske centrum med smukke middelalderkirker og gamle monumenter findes her også strand, promenade og lystbådehavn, en botanisk have samt masser af restauranter og forretninger. Desuden kan du opleve flere livlige markeder i byen – besøg eksempelvis antikvitetsmarkedet Mercatino dell’antiquariato, der finder sted i gågaden anden weekend i hver måned. Er du mere interesseret i fødevarer, bør du besøge det kulinariske marked, Mercato dei Sapori, der finder sted den fjerde weekend i hver måned. Hvis dit ferieophold ligger udenfor disse weekender, kan du hver fredag opleve det tilbagevendende og klassiske marked på byens centrale plads, hvor du kan købe både fødevarer, isenkram, sko, tasker og tøj. Dette marked ‘rejser’ rundt fra by til by – på forskellige ugedage - og du har derfor mulighed for at opleve det andre steder end i Chiavari. Og da der tilmed findes togstation midt i byen - med forbindelse til kendte byer som bl.a. Pisa, Genova, Sestri Levante og Levanto – kan du jo lægge vejen forbi, og se om endnu et marked har noget at byde på?

Nu når vi ikke mere for denne gang, men som nævnt tidligere findes der utallige markeder i hele Italien – det største problem er at vælge...