Rejser til Friuli

Strande og bjerge i én og samme region. Book en rejse til Friuli med fly og feriebolig hos Escapeaway.

Du kommer ikke tættere på "Det Gamle Østeuropa", end på en rejse til Friuli - lige på grænsen til Slovenien og Kroatien. Her gik Jerntæppet indtil 1989, og du kan komme helt tæt på historien i næsten-enklaven Trieste. Selvom Friuli ikke er på alles læber, så byder porten til Slovenien og Kroatien dig faktisk på flotte sandstrande i Grado, uberørt natur i Dolomitterne, vindistrikter og indtagende kulturhistorie i de smukke byer Udine og Trieste. Hvad mere vil du have?

Regionen Friuli, eller helt korrekt Friuli Venezia Giulia, ligger i det nordøstligste hjørne af Italien og grænser op til Østrig mod nord og Slovenien mod øst. Friuli er blandt de 5 regioner ud af 20 i Italien, der har særstatus, da den er under kulturel indflydelse fra nabolandene Slovenien og Østrig. Regionen har igennem historien tilhørt mange forskellige magtcentre. Af den grund er regionen mættet af kulturer, det summer ligefrem af kultur og giver et uudsletteligt indtryk på sjælen.

Både Adriaterhav og Dolomitter

Landskabet er utroligt varieret med bakker og bjerge i nord, hvor man også finder en del af Dolomitterne, og dejlige sandstrande langs kysten ud til Adriaterhavet. Den største by er Trieste, der ligger lige ud til Adriaterhavet omkranset af grønne bakker. Regionen har sin egen lufthavn i Trieste; Ronche dei Legionri. Derudover er der gode togforbindelser fra Venedig lufthavn til Trieste og Udine.

Aktiv ferie i Friuli

I regionen Friuli byder naturen både på nationalparker, sandstrande, bakkelandskab, rislende floder og bjergrigt terræn. Alle disse alsidige landskaber kan alle nås inden for en times kørsel fra kulturbyen Udine, som ligger midt i regionen. Så mulighederne for aktiv ferie i et alsidigt terræn er bestemt gode.

Den aktive turist går absolut ikke forgæves i Friuli. Floden Tagliamento deler nærmest regionen i to dele, Friulis Alper grænser op til Østrig og Slovenien, mens Dolomitterne, som for nylig er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, også rækker ind i Friuli. Endelig kan man nyde godt af regionens mange vine i vindistriktet Collio eller vandre i solnedgangenes gyldne lys langs Adriaterhavets strande.

Det autentiske Italien finder du også i Friuli

Friuli er et godt valg, hvis du søger det autentiske Italien. Regionen nyder nemlig godt af endnu ikke at være overrendt, hvilket betyder et lavere prisniveau end andre områder, og at man ikke skal dele seværdighederne med horder af turister.

Til trods for at Friuli ikke en kendt feriedestination og dermed ikke i udpræget grad vant til den internationale turisme, så kan du som turist her i regionen nyde godt af indbyggernes effektivitet og ordenssans, som mange vil mene stammer fra dengang, de var under østrigsk herredømme. Så selvom du søger langt væk fra turistmasserne og ud i regionens autentiske hjørner, kan du være sikker på, at tingene er i orden.

Mere information til din rejse til Friuli

Friuli-Venezia Giulia, beliggende på grænsen til Østrig og Slovenien i den nordøstligste del af landet, er en Italiens mindste regioner - både geografisk og befolkningsmæssigt med sine omkring 1,225.000 indbyggere. Hovedstaden i regionen er Trieste - ofte betragtet som porten mellem Øst- og Vesteuropa - der har omkring 205.000 indbyggere. 

Regionen har autonom særstatus - ligesom fire andre italienske regioner - på grund af dens lingvistiske og kulturelle mangfoldighed, som naturligvis hænger sammen med dens beliggenhed på grænsen til Østrig og Slovenien.

Friuli-Venezia Giulia byder på storslåede naturoplevelser i bjergkæden Dolomitterne og ved de tre større floder Tagliamento, Isonzo og Livenza. Du kan også vælge at besøge naturparken Foce dell’Isonzo, der byder på en spændende og mangfoldig flora og fauna, eller tage på en sol- og badeferie ved den næsten 100 kilometer lange kystlinje langs Adriaterhavet. Her finder du både brede, børnevenlige sandstrande (såsom strandene i Ligaono og Grado), fascinerende laguner og spektakulære klippestrækninger. Sørg for ikke at gå glip af strand-perlen Lignano Sabbiadoro, der byder på hele otte kilometers fint, gyldent sand.

Når du har fået nok af naturoplevelserne, kan du gå på opdagelse i regionens mange interessante byer. I Cividale del Friuli, der er blevet erklæret verdensarv af Unesco, finder du regionens historiske og kulturelle hovedstad. I Trieste kan du opleve skønne paladser, spændende romerske monumenter og museer rige på både antik og moderne kunst. Aquilia byder på resterne af et romersk forum og det Romerske Mausoleum. I Palmanova kan du gå på opdagelse i sen renæssancearkitektur. Og i Gorizia kan du beundre byens slot Castello di Gorizia. 

Mellem de mange seværdigheder bør du ikke glemme at smage på de mange fremragende lokale retter i Friuli. Vildtretter ledsaget af bær; fisk og skaldyr, såsom rejer, jomfruhummer, østers og muslinger; den berømte polenta-grød, der laves på majsmel; den lufttørrede skinke ”San Daniele”, der minder om Parmaskinken; og regionens mange fremragende hvidvine - især dem, der stammer fra distriktet Il Collio - er nogle af de mange gastronomiske oplevelser, du kan sætte næsen op efter på din rejse i Friuli.

Rejsemål i Friuli

 • Trieste
  4 hoteller
  Trieste, en travl havneby på grænsen til Slovenien, er et uudtømmeligt skatkammer af oplevelser med ikke blot et væld af historiske seværdigheder, men også alt hvad du kan ønske dig af kultur og handelsliv i bilfri gågader.
 • Buttrio
  2 hoteller
  Buttrio ligger omkring 10 kilometer fra Udine omgivet af vinmarker med udsigt til Alperne. Det er en lille, charmerende by med stolte traditioner for vinavl, som giver dig et glimrende udgangspunkt for at udforske det nordøstlige hjørne af Italien.
 • Capriva del Friuli
  2 hoteller
  Capriva del Friuli ligger i det nordøstligste hjørne af Italien ganske få kilometer fra den slovenske grænse. Landsbyen er ideel som en charmerende og komfortabel base, hvorfra du kan udforske regionens vingårde, strande og seværdigheder.
 • Gæstebedømmelser 9,0
  Lignano
  2 hoteller
  Lignano er kendt for sine gode og brede strande med fint, lyst sand. Vil du ikke "kun" nyde det afslappende strandliv, er der også talrige forlystelser og aktivitetsmuligheder for hele familien såsom ridning, tennis, golf og meget andet.
 • Duino-Aurisina
  1 hotel
  I det nordøstlige hjørne af Italien ligger Duino-Aurisina ved det azurblå Adriaterhav. Oppe fra byens gamle slotte har du en fantastisk udsigten over havet og nede ved strandene kan du nyde dets klare vand. Mange muligheder for være aktiv eller ... blot slappe af. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 8,0
  Faedis
  1 hotel
  Fædis er måske nok blot en lille landsby, men den har masser af charme og så ligger den i smukt område omgivet af skove og vingårde på grænsen til Slovenien. Disse fredelige omgivelser er ideelle til en afslappende ferie, hvor du kan opleve ... ægte italiensk landsbyliv. Samtidig har du hyggelige universitetsby Udine med masser af butiks- og restaurantliv inden for kort rækkevidde. Læs mere

Populære hoteller i Friuli

Italien, Norditalien, Friuli, Capriva del Friuli
9,5
Fabelagtigt
614 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Norditalien, Friuli, Pordenone
9,2
Fabelagtigt
941 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 69 km
 • Afstand til centrum: ca. 350 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Norditalien, Friuli, Faedis
9,6
Fabelagtigt
27 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 63 km
 • Afstand til centrum: ca. 6 km
 • Pool (evt. sæsonåben)

Cividale del Friuli
Cividale del Friuli anses for at være den historiske og kulturelle hovedstad i regionen og er i 2011 tilmed blevet optaget på UNESCO´s prestigefulde liste over verdens kulturarv.

Trieste
Trieste er Friulis største by med cirka 220.000 indbyggere. Byen er rig på museer med antik og moderne kunst, paladser, romerske monumenter, skønne slotte, domkirken og katedralen. Trieste, der grænser op til Slovenien, har igennem århundreder været under østrigsk indflydelse, og den opleves derfor mere østrigsk end italiensk i sit udtryk.

Pordenone
Pordenone er en anden by som er et besøg værd. Byens seværdigheder er f.eks. Castello di Torre, Domkirken, byens adelige villaer og forskellige kirker.

Aquileia
Aquileia er en lille by der er rig på romerske monumenter. Byen havde en vigtig strategisk og handelsmæssig betydning under Romerriget. Den gang boede der mere end 200.000 indbyggere i Aquileia i dag bor her cirka 3.500 personer. Byens Basilika er blandt hovedattraktionerne sammen med resterne af Forum med flere søjler, og det Romerske Mausoleum.


Gorizia
Gorizia i den sydlige del af Friuli ligger på grænsen til Slovenien. Der bor omtrent 35.000 indbyggere i Gorizia. Byens slot Castello di Gorizia er det vigtigste monument. Domkirken og andre af byens kirker hører også til blandt seværdighederne.

Palmanova
Den bemærkelsesværdige by Palmanova, der blev grundlagt i 1593 ud fra de samme principper som en daværende europæisk fæstning og er formet som en nikantet stjerne.

Udine
Udine nævnes for første gang i år 983 da den tysk-romerske kejser Otto den anden forærer forskellige slotte til patriarken af Aquileia. Udine er en by med meget historie og blandt byens største seværdigheder hører f.eks. kirkerne Chiesa della Purità, Chiesa di San Francesco samt slottet Castello di Udine.
 

Hvad siger gæsterne i Friuli?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 61 anmeldelser