Rejser til Trieste

Byen mellem tre verdener. Rejs til Trieste med Escapeaway og få både fly, bil og feriebolig på samme billet.

For den historieinteresserede er Trieste et nærmest uudtømmeligt skatkammer af oplevelser: Her er spor af både jerntæpper, Osmannere, østrigske kejsere og verdenskrige. Rejs til Trieste fra Danmark med fly, feriebolig og lejebil inkluderet med Escapeaway.

I Trieste finder du en by rig på historie, kultur og handelsliv. Her smelter romersk, germansk og balkansk kultur sammen i en meget overset destination. I byen finder du også Italiens allerførste cafeer - og de er en oplevelse at besøge.

Porten mellem Øst- og Vesteuropa

Trieste kaldes for porten mellem Øst- og Vesteuropa og er en spændende og travl havneby på grænsen til Slovenien. Historisk har den haft en enorm betydning for samhandlen og mødet mellem andre kulturer heroppe i det øverste hjørne af Italien. Den bliver også kaldt 'byen som omfavner havet'. Den var i århundreder en del af Østrig-Ungarn, og den vigtigste havneby i regionen. Her lander op mod 40% af al kaffen til Italien og er stadig et vigtigt finansområde. Med bjergene i baggrunden finder du her en smuk by med sin helt egen charme.

Spændende rejsemål

De enorme historiske omvæltninger byen har været udsat for har sat sig spor overalt, gør den til et spændende rejsemål for den historisk interesserede besøgende.

Livligt udendørsliv

I byens gamle centrum finder man aflukkede gågader med et stort udvalg af butikker og restauranter. Netop her er der året rundt et livligt udendørsliv, og det er ikke atypisk, at den lokale befolkning slår sig ned på de udendørs serveringssteder selv i vinterhalvåret. Fra havnepromenaden er der udsigt mod det smukke Castello di Miramare, der ligger langs strandpromenaden uden for byen. Her er der også en dejlig park, hvor man kan få mange timer til at gå med at slentre rundt. Triestes beliggenhed er naturlig smuk, fra klipperne i havet til de grønne bakker der omkranser byen.

De første caféer

Det var faktisk i denne smukke by de første caféer i Italien så dagens lys. Her mødtes italienske mænd i det forrige århundrede for at diskutere verdenssituationen. Byen var centrum for litteratur og musik. I Trieste finder man de berømte caféer, The Tommaseo fra 1830, Il Caffé degli Specchi (byens mest berømte café), San Marco fra 1914 og Stella Polare Cafe fra 1867. Den verdensberømte forfatter og digter James Joyce (1882-1941) var en flittig gæst på disse caféer i løbet af den tid, han boede i byen.

Mere information til din rejse til Trieste

Trieste ligger ved grænsen til Slovenien og kun 30 kilometer fra den kroatiske grænse i regionen Friuli-Venezia Giulia - som den er hovedstad for - i den nordøstlige del af Italien. Med sine omkring 205,000 indbygger er den også den største by i regionen Friuli-Venezia Giulia, samtidig med, at den er blandt de 25 største byer i Italien.

På grund af dens beliggenhed tæt på Balkan-landene og Centraleuropa har byen været genstand for dybe og stadigt mærkbare påvirkninger fra både germanske, latinske og slaviske kulturer igennem de sidste to tusinde år. Den var én af de ældste dele af Det Habsburske Monarki og blev senere én af de vigtigste byer i monarkiet - kun overgået af Prag, Wien og Budapest - og én af de vigtigste havne ved Middelhavet. 

Havnen var med til at gøre byen til et økonomisk og handelsmæssigt centrum og endnu i dag bidrager havnen til byens status som ét af de rigeste områder i Italien. Blandt andet er det fra havnens olie-terminal, at Tyskland - gennem den transalpine rørledning - henter 40% af sin energiforsyning og Østrig hele 90% af sin energiforsyning.

Byen har også været et kunstnerisk og litterært centrum, særligt i fin de siècle-perioden, i slutningen af 1800-tallet, og i de første årtier af det efterfølgende tyvende århundrede. Her aflagde datidens store europæiske kulturpersonligheder ofte byen besøg, herunder James Joyce og Sigmund Freud. På det tidspunkt blev byen betragtet som den eneste centraleuropæiske enklave syd for Alperne. Det siges også, at det var her i byen, at de første caféer i Italien så dagens lys. Nogle af dem findes endnu den dag i dag, såsom The Tommaseo fra 1830, San Marco fra 1914 og Stella Polare Cafe fra 1867.

Blandt byens største seværdigheder er Piazza Unità d'Italia, der er byens hovedtorv; Castello Miramare, som ligger ved havet 8 kilometer fra centrum og har en række smukke haver; det romerske teater ved foden af San Giusto-bakken; katedralen Basilica cattedrale di San Giusto Martire, der er ét af byens vartegn og som stammer fra det 14. århundrede i sin romanske version (omend katedralen også bærer spor af andre stilarter); og fyrtårnet Faro della Vittoria, der er ét af verdens højeste fyrtårne (68 meter højt) og som siden 1927 har våget over Trieste-bugten.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Trieste