Campo de' Fiori gademarkedet

Hver formiddag (undtagen søndag) omdannes Piazza Campo de’ Fiori til en malerisk markedsplads. Her kan du finde friske grøntsager, frugt, blomster og urter i alle farver og former, nødder, kød, fjerkræ, fisk, brød og alskens gode oste.

I Italiens hjerte findes markeder for enhver smag – både fødevaremarkeder og markeder med isenkram, tøj, sko og diverse lædervarer. Et af de mere kendte er Porta Portese, der sælger alt andet end fødevarer. Det er dog ikke en oplevelse, vi kan anbefale, medmindre du ønsker at bruge en masse tid på transport og ende ude i et trøstesløst kvarter, hvor lommetyvene er yderst dygtige til deres arbejde og med største kreativitet kan ’trylle’ din pung fra dig, uanset hvor god du er til at passe på den. Desuden er de fleste varer kinesisk produceret og er nærmere ragelse end kvalitet. Nej, brug hellere din tid på det lille, men utrolig charmerende marked, Campo de’ Fiori – som du finder i hjertet af centrum på den smukke plads af samme navn.

Hver formiddag (undtagen søndag) omdannes Piazza Campo de’ Fiori til en malerisk markedsplads. Her kan du finde friske grøntsager, frugt, blomster og urter i alle farver og former, nødder, kød, fjerkræ, fisk, brød og alskens gode oste. Desuden er det muligt at købe køkkenredskaber, der ofte – ved daglige demonstrationer – viser sig at kunne skrælle, hakke og omdanne simple grøntsager til finurlige figurer. Disse ’opvisninger’ er det rene tilløbsstykke, hvor publikum – især turister - står i kø for at få lov at købe en sådan tingest, der aldrig er set magen til i deres hjemland.

Får man også lyst til at købe eksempelvis Parmigiano Reggiano (den ægte parmesanost) eller andre italienske specialiteter med hjem, ja, så er det noget billigere her end i de omkringliggende delikatesseforretninger. Hvis du får brug for en pause og lidt til ganen, er her nok af hyggelige caféer og restauranter at vælge imellem. Er man ude i den klassiske ’ægteskabskrise’ – altså den, hvor kvinden vil shoppe og manden vil læse avis – er det tilmed muligt at dele sig op uden at miste færten af hinanden, da Piazza Campo de’ Fiori og de omkringliggende butiksgader er af ganske overskuelig størrelse.

Navnet på pladsen betyder egentlig ’blomstermarken’, og da her engang lå en eng, ville det være nærliggende at tro, at navnet stammer herfra. Det er dog ikke tilfældet – det kommer fra Campus Florae, der betyder ’Floras Plads’, og Flora var elskerinde til den berømte triumvir Pompejus Magnus i midten af det sidste århundrede før vor tidsregning. Statuen midt på pladsen forestiller filosoffen Giordano Bruno, der i år 1600 blev brændt på bålet for kætteri her på Piazza Campo de’ Fiori. Den er opført af den italienske stat i 1887-1889 som en hån mod kirken, og det er derfor nok ikke tilfældigt, at den hætteklædte filosof skuler anklagende over mod Vatikanet!Der har været afholdt marked her i mange århundreder, heriblandt hestemarkeder, men at pladsens historie også rummer adskillige henrettelser mod reformationen er svært at forestille sig, når man bevæger sig rundt på det maleriske marked, der summer af glade stadeholdere og forventningsfulde kunder hver dag (undtagen søndag) fra kl. 7.00 til 13.30.