Colosseum

Colosseum blev bygget som amfiteater og blandt andet anvendt til gladiatorkampe. Det siges at ikke mindre end 500.000 mennesker og over 1 million vilde dyr, døde her i arenaen under disse kampe.

Dette store fascinerende amfiteater ligger i hjertet af Rom og er et af de største romerske arkitektoniske værker nogensinde.

Deraf navnet

Opførelsen af bygningen blev påbegyndt mellem år 70 og 72 e. kr. under den romerske kejser Vespasian og stod færdigt i år 80 e. kr., da det var den romerske kejser Titus der regerede. Amfiteateret hed oprindeligt ”Anfiteatro Flavio” efter både Vespasians og Titus familienavn Flavius. Senere i middelalderen blev det omdøbt til Colosseum, efter den kolossale bronzestatue af kejser Nero, der stod på pladsen foran Colosseum. Denne statue blev senere igen støbt om til en gude-statue.

Gladiatorkampe

Colosseum blev bygget som amfiteater og blandt andet anvendt til gladiatorkampe. Det siges at ikke mindre end 500.000 mennesker og over 1 million vilde dyr, døde her i arenaen under disse kampe.

Colosseum gennem tiden

Flere jordskælv gennem tiden var medvirkende til, at Colosseum delvist blev ødelagt og især den yderste sydlige del blev ramt. Efterfølgende blev resterne heraf brugt til opførelse af nye bygninger, kirker og hospitaler. Herefter blev Colosseum brugt til diverse formål afhængigt af hvilken pave der regerede. I år 1749 erklærede pave Benedict XIV Colosseum for et helligt sted, efter alle de kristne, der her havde lidt døden. Senere tog andre paver initiativ til at bygningen skulle vedligeholdes og restaureres.

Med eller uden guide

I dag er Colosseum en af de største turistattraktioner og her kommer dagligt flere tusinde besøgende. Man kan besøge Colosseum med eller uden guide, men vælger man en af de guidede ture, er køen knap så lang.

Indenfor murerne kan man fra de øverste rækker kigge ned i ”kælderen” af arenaen, der er en labyrint af gange, hvor de vilde dyr holdt til. Gulvet over kælderen var af træ og dækket af sand så blodet fra de mennesker og dyr, der måtte lade livet, bedre kunne suges op. Gulvet kunne skydes til side, så man kunne hejse burene med de vilde dyr direkte op i arenaen.

Data

Bygningen var 188 meter lang og 156 meter bred – med i alt fire etager og en højde på 50 meter. I datiden var der 76 offentlige indgange og plads til 55.000 tilskuere. I dag er kun den nordlige halvdel af Colosseum intakt.