Ruinerne i Forum Romanum

Forum Romanum var i gennem århundreder Det Antikke Roms centrum for politik, religion og økonomi. Her foregik Senatets møder og alle andre vigtige statsanliggender.

Udgravninger siden 1870

Forum opstod i en lavning mellem Palatinerhøjen mod syd, Capitolhøjen mod vest, Velia mod øst og Quirinale og Esquilinerhøjen mod nord, i et område, der oprindeligt var gravplads fra jernalderen. Gennem hele Middelalderen lå stedet øde hen og det var derfor først i Renæssancen at man blev klar over dets betydning. Forum indeholdt markeder, fænglser, underholdning, monumenter og templer, allesammen bygget af forskellige kejsere, der kæmpede om at efterlade det mest imponerende eftermæle. Her har man siden 1870 lavet udgravninger og fundet mange bygninger fra forskellige perioder.

Intakt bygningsværk

De første ruiner stammer helt tilbage til 500-tallet f.kr., men da der i 300-tallet f.kr. opstod mange brande i Forum, er mange af bygningerne mangelfulde. Man har eksempelvis genanvendt materialer fra gamle bygninger til nye, og meget marmor er grundet brandene blevet ødelagt og omdannet til kalk. Der findes mange vigtige monumenter på pladsen i centrum af Forum. Et af dem er Titus' Triumbue fra år 81, der ligger på det højeste punkt af Roms ældste vej Via Sacre - den hellige vej. På denne vej, der løber tværs igennem Forum Romanum, foregik mange triumftog under stor jubel fra befolkningen. Senatsbygningen Curia er det eneste intakte bygningsværk på Forum Romanum. Det blev i mange år også brugt som kirke, hvilket man mener er årsagen til at det stadig står intakt.