Villa d'Este

I byen Tivoli øst for Rom ligger Villa d’Este, som er en villa med et imponerende haveanlæg. Såvel villaen som haveanlægget er pragteksemplarer på renæssancens stilart. Villaen blev tegnet og bygget i midten af 1500-tallet på foranledning af Kardinal Ippolito II d´Este, der var blevet udnævnt til statholder i Tivoli af pave Julius den 3.

Skuffet statholder

Efter udnævnelsen fik han, til sin store skuffelse, tildelt et gammelt benediktinerkloster som bolig. Han valgte derfor at lade en ny bolig opføre i det gamle kloster og anlagde en stor have med et imponerende antal af skulpturer, fontæner, grotter og vandspil. Boligen opkaldte han efter sig selv, og denne er dekoreret med freskoer, relieffer og indendørs springvand.

Smukt anlagt have

Det mest fascinerende ved Villa d´Este er uden tvivl den smukt anlagte have. Her kan man lade det lange stisystem lede én gennem haven forbi smukke panoramaudsigtspunkter og hundredvis af fontæner. I haveanlægget kan man desuden beundre en vandskulptur, opført som en hyldest til Rom, der gengiver netop Roms mange monumenter. Mange af havens fontæner og vandfald aktiveres på forskellige tider af dagen (tiderne herfor findes ved indgangen til haven).

Løbende vedligeholdelse

Efter flere år med gradvis forfald blev Villa d’Este under Første Verdenskrig overdraget til den italienske stat. I løbet af 1920’erne blev den renoveret og der blev åbnet op for besøg fra offentligheden. Efter Anden Verdenskrig var man nødsaget til at foretage yderligere istandsættelser på grund af de mange ødelæggelser fra bomber, som villaen havde været udsat for. Den dag i dag arbejdes der løbende på at vedligeholde dette smukke sted.

Skabelon for europæisk havekunst

Haven er åben for besøg fra kl. 08.30 til en time før solnedgang og billetter koster € 6,50 pr. person. Når sulten melder sig, kan de besøgende lægge vejen forbi den lille café med udsigt ud over haven eller restauranten ved indgangen. Udover at være et ypperligt eksempel på renæssancens stilart er Villa d’Estes have en af de første af sin slags og har sidenhen fungeret som skabelon for europæisk havekunst. Villa d’Este blev i 2001 optaget på Unescos Verdensarvsliste.