Rejser til Bussana Vecchia

Fra jordskælvsruiner til kunstnerlandsby

Her vil du kunne se ruinerne af en gammel middelalderby efter et kraftigt jordskælv og samtidig en charmerende landsby, der takket være kunst og arbejdende værksteder har genfundet liv og skønhed. Gå ikke glip af dette internationale kunstnermiljø.

Ødelagt af jordskælv

Bussana er navnet på den oprindelige by, smukt placeret på vej op ad de grønne liguriske bjerge og kun ca. 8 km fra Sanremo. Den blev i år 1887 ramt af et kraftigt jordskælv, som krævede mange ofre og efterlod byen så hærget, at de overlevende måtte evakueres. Tre kilometer længere ned af skråningen blev Bussana Nuova til, og det som i dag kaldes Bussana Vecchia lå øde hen i årtier.

Charmerende og unik

I slutningen af 1950'erne, så kunstner og keramiker Clizia en mulighed for inspiration i ruinerne og startede her sit værksted og grundlagde en kunstnerkoloni, som endte med tælle ca. 30 kunstnere fra både Italien og resten af Europa. I dag finder du her i byen barer, restauranter og specialbutikker - byen er altså igen blevet en levende og unik lille by med flot udsigt til havet.

Fra Askeonsdag ...

Byen blev formentlig grundlagt i anden halvdel af det niende århundrede, men de fleste af de nuværende bygninger er bygget i 1400-tallet. Efter den skæbnesvangre jordskælvsmorgen i februar 1887 (også kaldet Askeonsdag), var der dog ikke meget at redde, og myndighederne erklærede de tilbageblevne bygninger for farlige og ubeboelige. De besluttede herefter at genopbygge byen længere nede mod havet (Bussana Nuova), selvom størstedelen af de overlevende var imod og valgte at slå lejr i telte lige uden for landsbyen. I 1894 opgav myndighederne endeligt den gamle by, og efter en cermoni til minde om de døde, macherede beboerne modvilligt mod den nye bydel.

... over den italienske kunstner Clizia ...

I 1947 søgte syditalienske emigranter dog ly i de mindst beskadigede huse, hvilket politiet prøvede at forhindre ved flere tvangsrydninger. Da det i 1950'erne endnu ikke var lykkedes, beordrede myndighederne sprængning af diverse bygninger for at sikre sig, at alt nu var ubeboeligt. Men men ... det forhindrede ikke den italienske kunstner Clizia i - i starten af 60'erne - at se den ødelagte by som et oplagt sted for hans og siden hen andre europæiske kunstneres idealistiske drømme om at bosætte sig i landsbyen for at arbejde med deres kunst og leve det simple liv. Og simpelt blev det, da de uden hjælp udefra ryddede murbrokker, restaurerede huse og lavede kloaknet - vel og mærke uden at have hverken vand, elektricitet eller sanitet til rådighed!
Den gamle kirke - Chiasa di

... til stemningsfyldt åndehul

Til trods for periodiske tovtrækkerier imellem beboere og myndigheder, fremstår Bussana Vecchia i dag som et yderst stemningsfuldt åndehul for både lokale kunstelskere og turister. Man fornemmer fortidens voldsomme historie, når man bevæger sig rundt i de smalle gyder, der er belagt med så ujævne pigsten, at både klapvogne, dårligt gående og ufornuftige sko har svært ved at klare sig her! Læg endelig vejen forbi kirken, Chiasa di Sant'Egidio, der ses som byens vartegn og et symbol på genoprejsning og viljestyrke. For selvom den står uden tag og aldrig er blevet restaureret efter jordskælvet, kan man stadig nyde kirkens fine kunstværker udefra samt klokketårnet, der på mirakuløs vis undgik skader den forfærdelige morgen i 1887.
Det er muligt at købe kunstnernes værker i de små intime butikker, ligesom det er muligt at indtage både mad og drikke på en af byens små restauranter. Prøv eksempelvis de gode kager hos "Piazzetta Golosa", der ligger lige ved indgangen til byen. Er du haveinteresseret, kan du desuden lægge vejen forbi den botaniske have, "Il Giardino tra i ruderi". Når man besøger dette energiske kunstnersamfund, er det svært at forestille sig, at byen lå i ruiner for bare 60 år siden, og at elektricitet først blev reetableret i 1977!

Bussana Vecchia ligger lidt tilbagetrukket fra kysten i nærheden af Sanremo. Man kan køre hertil i bil og parkere på en af de få parkeringspladser ved indgangen til byen. Alternativt afgår der somme tider busser fra Sanremo - spørg evt. på det lokale turistkontor.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Bussana Vecchia