Le Strade Nuove og Palazzo dei Rolli

Le Strade Nuove er i dag kendt som gaden Via Garibaldi beliggende i Genova. Den er én af de vigtigste gader i det historiske centrum, ikke mindst på grund af dens storslåede gamle palæer, der pryder gadebilledet. Gaden dateres helt tilbage til år 1550, hvor den oprindeligt blev kaldt for ”Strada Maggiore” og efterfølgende ”Strada Nuova”.

Til ære for...

Det var først i år 1882 at gaden blev omdøbt ”Via Garibaldi” til ære for Giuseppe Garibaldi, den italienske guerillaleder og nationalist. Den historiske gade er i dag en gågade. Der er 250 meter lang og 7,5 meter bred. Det er udelukkende for det historiske og kulturelle, at man skal slentre en tur ned af gaden, da udvalget af butikker og caféer er yderst begrænset.

Prestigefyldte palæer

Palazzo dei Rolli er betegnelsen for en samling af 150 prestigefyldte palæer i Genova beliggende på Via Garibaldi. Det første palæ blev etableret i år 1576 og flere kom til i år 1588, 1599, 1614 og 1664. De blev benyttet af de fremtrædende Genova familier, der var forpligtet til at være værter for de mange vigtige gæster, der besøgte byen. Palæerne var opdelt i tre forskellige kategorier alt efter størrelse, skønhed og betydning. Ud fra disse kriterier valgte man hvor de prominente besøgende som, prinser, kardinaler, statsholdere og ambassadører skulle bo, afhængigt af hvor vigtige de var.

Moderne by arkitektur

Palæerne var som regel bygget i skrånende niveauer med atrium gårde, haver, store stentrapper og var rige på den indvendige udsmykning. De var udtryk for begyndelsen af den moderne by arkitektur i Europa. Mange af de gamle palæer benyttes i dag af private og offentlige virksomheder samt internationale banker. I juli 2006 blev Le Strade Nuove og Palazzo dei Rolli optaget på UNESCO`s liste over bevaringsværdige steder.