Kapronings-palio i de liguriske byer

Il palio marinaro del Tigullio (juni og juli)

En palio er en kappestrid eller et væddeløb mellem forskellige kvarterer i en by eller som her mellem forskellige byer i et område. Palio er ofte et hestevæddeløb i middelalderlig opsætning, men i de liguriske kystbyer i Tigullio-området har man i stedet valgt at dyste på årerne.

Fem regattaer

Tigullio er et område lidt vest for Cinque Terre der dækker over kystbyerne fra Portofino i vest til Sestri Levante i øst. De syv byer i området stiller hver deres hold af roere til de fem regattaer, der udgør palioen.

Et tilløbsstykke

De fire første løb afholdes over fire søndage i juni og juli. Det er altid et tilløbsstykke, når byerne mødes for at udkonkurrere hinanden, og sikkert derfor holdes løbene i fire forskellige af de deltagende byer. Så kan så mange som muligt deltage. I 2013 var der således regattaer i Chiavari, Sestri Levante, Rapallo og Zoagli. Palioens afsluttende og festlige dag er finalen med præmieløbene, som afholdes en fredag i slutningen af juli.

Firer med styrmand

Som i de fleste af de ro-dyster der foregår på Liguriens og Toscanas kyster roer man i en gozzo. Gozzi er små fiskerbåde, ganske anderledes end de smalle både, vi normalt forbinder med kapronng. Tigullio-palioens gozzi er knap seks meter lange, og de bemandes med fire roere og en styrmand.