Certosa di Pavia

Byen Pavia ligger ca. 45 kilometer fra Milano og huser et af Europas ældste og mest ansete universiteter (år 1361). En af universitets mest berømte elever var Alessandro Volta, fysikeren som opdagede og lagde navn til måleenheden volt.

"Monumentet"

Byen selv har meget som er værd at se, men det mest seværdige ligger ca. 5 km fra byen – Certosa di Pavia (Karteuserklostret i Pavia). Blandt de lokale er klosteret så vigtigt, at det kort og godt kaldes for ”Monumentet”.

Strategisk placering

Klosteret blev påbegyndt i 1398 af Gian Galeazzo Visconti, som på dette tidspunkt var greve af Milano. Klosterets placering blev strategisk udvalgt, da det ligger mellem Milano (grevesædets hovedby) og Pavia (som var Lombardiets næstvigtigste by på dette tidspunkt og stedet, hvor greven voksede op). Kirken og klosteret er et pragteksempel på lombardisk renæssancearkitektur, selvom det indvendige af kirken også bærer præg af gotik.

Kirken

Allerede når man nærmer sig klosteret og ser bygningsværkets størrelse, får man følelsen af storhed. Det første, man ser af kirken, er renæssancefacaden dekoreret med statuer og udskæringer, som viser romerske kejsere, helgener, apostler og profeter. Indenfor er en af de interessante ting, en altertavle af Pietro Perugino (1450 – 1523) i seks dele. Den dag i dag er det kun den ene altertavle, som er original – den som afbilleder Gud. På hver side af altertavlerne findes et billede af Bergognone (1481-1522), som også har lavet flere fresker rundt om i kirken bl.a. et smukt portræt af Jesus.

Klostergårde

Til bygningsværket hører foruden kirken den lille og den store klostergård. Den lille klostergård består af en lille have omkranset af buegange med fine terrakotta-ornamenter. Den store klostergård er ca. 125 meter lang og 100 meter bred. På tre af gårdens sider finder man de celler, hvor karteusermunkene boede. Hver ”celle” består af to etager med en have bagved. Måltiderne fik munkene udleveret gennem en lille lem, da de levede et isoleret liv i deres celler.

Åbningstider

Foruden de mange besøgende, som hvert år kommer til klosteret, tjener klosteret penge ved at sælge souvenirs og ikke mindst de lokale specialiteter. De to mest interessante af disse er en likør, som hedder Gracar (fra klosterets latinske navn Gratiarum Cartusia) og Le Gocce di Certosa (Munkedråber) som er en speciel form for nærmest ren spiritus. Det er muligt at besøge Certosa di Pavia fra kl. 09 – 11.30 og 14.30 – til en time før solnedgang (der er lukket om mandagen) - tjek dog gerne åbningstider på det lokale turistkontor.