Rejser til Gorgonzola

Opkaldt efter osten eller omvendt?

Osten Gorgonzola produceres ikke her, men byen har givet navn til den og du kan besøge Gorgonzola som et kuriosum, hvis det kulinariske Italien er noget som har din interesse og find dens historie her.

Byen

Byen Gorgonzola er beliggende øst for storbyen Milano og betragtes som en forstad til Milano. Den er ikke det mindste seværdig, men takket være sit navn, kender alle den alligevel. Byen er nemlig i dag synonym med blåskimmelosten af samme navn, som den da også har givet navn til, ligesom byen Roquefort har givet navn til Roquefort-osten i Frankrig.

Blåskimmelosten

Modsat situationen i Roquefort i Frankrig, foregår den primære produktion af Gorgonzola-osten ikke længere i byen Gorgonzola, men er spredt til andre steder både i regionen Lombardiet og i Piemonte. Faktisk er Gorgonzola-osten fra byen Novara (vest for Milano) den absolut mest kendte i Italien.
Produktionen af Gorgonzola i Gorgonzola finder dog stadig sted, blot i meget lille skala og solgt under en lokal mærkningen, der kaldes DeCo (se nedenfor for forklaring).

Traditionen og kvalitetsmærkning

Traditionen for at fremstille Gorgonzola blåskimmelosten her på egnen går mere end 1000 år tilbage. Her kalder man egentlig osten Stracchino di Gorgonzola – efter det lokale ord stracco, der her betyder træt, og som henviser til køernes tilstand, når de kom ned fra sæteren på vej til Po-sletten. Her blev de malket undervejs, bl.a. ved Gorgonzola. Denne ’trætte’ mælk havde en særlig konsistens, der gjorde den egnet til at fremstille den ost, der ved et tilfælde, blev kendt som Gorgonzola. Mælken gør det dog ikke alene, idet osten skal lagres for at blive ’inficeret’ med den rette skimmelsvamp – og det bliver den i gruber i Valassina-dalen nord for Milano.

Gorgonzola-osten kommer i to primære varianter; en sød (dolce) og en stærk – eller naturlig (piccante eller naturale). Den søde er mere cremet, mens den naturligt stærke har en meget fast konsistens og en meget kraftigere smag. Det er dog også afgørende for ostens smag om blåskimlen er blå eller grønlig i tonerne. Hvad der er bedst, afhænger af den, der smager. Osten findes desuden i forskellige lagringsstadier, og man kan derfor få en ost, der har lagret i 300 dage, og som ikke længere er i nærheden af at være hvid i farven, men derimod mere gul , og som naturligvis har udviklet en betydelig skrappere smag.

Sagra Nazionale del Gorgonzola

Siden 1999 har man i slutningen af september afholdt en Sagra Nazionale del Gorgonzola, altså en slags produkt-festival, hvor der i denne anledning fremstilles et parti Gorgonzola lavet på fåremælk, som udelukkende kan smages her. Så kommer du forbi byen, så husk at have en smule appetit, for der er desuden meget andet at smage på, bl.a. risotto med Gorgonzola kaldet Risottata.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Gorgonzola