Rejser til Iseosøen og Franciacorta vindistrikt

Forbered dig på en helt særlig naturoplevelse

Iseosøen er virkelig anderledes i forhold til de andre søer i Alperne: enkel og meget malerisk, blød og mild. Søens vand flyder til fra Oglio-floden, og i centrum af søen ligger - ud over småøerne Loreto og San Paolo - Monteisola, der er den største ø i en europæisk sø.

Iseosøen

Iseosøen - eller Sebino, som den også kaldes - ligger nord for det frodige bakkede vindistrikt Franciacorta, som et langtrukkent, trykket S. Søen betragtes landskabsmæssigt som en lukket sø, idet man ankommer sydfra, også selvom man er nordbo, forstået på den måde, at man skal via Brenner-Verona-Brescia for at komme op til Iseo.

Områdets turistvæsen anbefaler en køretur rundt om søen, og den starter oplagt i den sydlige ende ved Paratico og slutter 60 kilometer senere i den sydlige ende i en af søens andre hovedbyer Sarnico (der er vokset sammen med Paratico). Ruten byder på middelalderbyer med historiske bygninger, udsigt over det bakkede landskab inde i landet, tåspidserne af alperne og naturen, som fletter fingre med søens rolige vand, urørlige levn fra middelalder borge, et vue til naturens spektakulære kraft, der gennem tiderne har flyttet rundt på gletchere og klippestykker og skabt kunstneriske former i det hårdeste materiale, og sidst men ikke mindst adskillige tunneler, der kun gør køreture endnu sjovere. Men det er ikke alt. Tag selv af sted og opdag resten af Iseosøen og Franciacortas gavmilde fortrin. Hvis du foretrækker at lade bilen stå, er der også færgefart rundt på søen, der forbinder flere af søens byer. Og dét er jo en oplagt måde at opleve en sø på.

Iseosøen betragtes som lillesøster til Gardasøen, men den er langt mindre turistet, og det til trods for at man finder mange smukke og seværdige byer langs bredden og i vindistriktet Franciacorta syd for søen. Blandt de smukkeste byer kan nævnes Iseo ved Iseosøens sydlige bred, men også Lovere og Pisogne i den nordlige ende funkler som juveler på Iseosøens bred. Men den største juvel finder man i selve søen. Her ligger øen Monte Isola, som figurerer på listen over de smukkeste middelalderbyer i Italien (I Borghi più Belli d’Italia) med sine små fiskerlejer. Og øen er ikke bare en højtragende juvel, den er også det omkringliggende samfunds stolthed.

Monte Isola

Bjerget på øen i søen: Med sine 5 km2 og 600 m.o.h. er Monte Isola den største beboede ø i en sø i Europa i den sjette største sø i Italien.

Man ankommer fra Sulzano, Iseo eller Sale Marasino med en overfart på flygtige få minutter før man befinder sig i Peschiera Maraglio eller Carzano, som begge er billedskønne fiskerlejer, der som de øvrige byer på øen - Sensole, Siviano, Cure og Menzino - har bevaret hele den oprindelige sfære, som vi alle lever og ånder for at indsnuse på en tiltrængt og velfortjent ferie. Her finder man fiskegarn hængt dekorativt til tørre langs bredden og små hyggelige gaderum og ingen osende larmende biler.

Øen er bilfri zone foruden de få motorer, der sørger for den offentlige transport. Men det betyder ikke, at der ikke er noget at komme efter på Monte Isola. Øen huser fortræffelige restauranter, der tilbyder øens specialiteter fra menukortet. Og her skal nævnes specialiteten grillede sardiner, som blandt andet ligger i en krydret olielage inden de grilles.

Øen indbyder ikke kun til sukkende beskuelse, men også til energiske vandreture gennem det smukke landskab. Så trænger man til at indsnuse den friske søluft og floraens milde sammensurium af dufte, kan man finde ruter, der fletter store kastanjeskove og opdyrkede marker sammen i en rask gåtur. Man kan også vælge at opleve øen fra en cykelsadel eller fra et busvindue – busserne kører fra Peschiera Maraglio. Men øen udforskes bedst til fods og nydes bedst oppe fra øens dominerende bjergtop, hvorfra man har den mest fantastiske udsigt til det omkringliggende landskab.

Af seværdigheder på øen kan nævnes kapellet Santuario della Madonna della Ceriola og renæssanceborgen Rocca Oldofredi-Martinengo.

Foruden øen Monte Isola finder man i Iseosøen småøerne Loreto og San Paolo.

På Monte Isola er der gennem to århundrede fremvokset en hel håndværksindustri, som for store dele er flyttet til fastlandet i dag. Denne produktion har haft stor betydning for økonomien på øen, og er således stadig kendetegnende for øen. Her er tale om produktionen af håndlavede fiskenet og ’naét’ – som er navnet på de særegne både, man finder vuggende på Iseosøens overflade. Oprindeligt var det kvinderne der flettede fiskenettene, og i dag kan man stadig finde lokale håndværkere, der benytter sig af de århundredgamle traditioner og ved hjælp af gamle instrumenter og naturtråd frembringer smukke fiskenet. Om det stadig er kvinderne, der står bag arbejdet, må den enkelte selv finde ud af.

Vindistriktet Franciacorta

Vindistriktet Franciacorta ligger vest for Brescia og syd for Iseosøen og grænser helt op til søens sydøstkyst. Måske derfor promoveres områderne ofte under samme paraply, hvilket vi også har valgt. Franciacorta byder sig til med bløde bakker, der som et pindsvin er betrukket med vinstokke, hvor man fristes til at fortabe sig i timevis, fantastiske dråber på flasker i nuancerne hvid, grøn, rosa og rød, et førsteklasses køkken, fascinerende bygninger fra en svunden storhedstid, middelalderslotte, borge og tårne, men også kirker og klostre og selvsagt naturens små oaser. Her er en 80 kilometer lang vinrute, som det er oplagt at tilbagelægge til hest, på cykel, på motorcykel, i bil eller endda i autocamper og bus. For yderligere information: www.stradadelfranciacorta.it

I Franciacorta har man altid dyrket vin takket være de gunstige forhold i jorden og det aldeles favorable klima. Men fra 1967 fik vinproduktionen nye proportioner, idet området Franciacorta opnåede kvalitetsstemplet DOC (denominazione origine controllata – garanti for produktionsstedet) blandt de første 11 i Italien. I 1990 tog man desuden initiativ til at igangsætte en frivillig sammenslutning for bevarelsen af vinene fra Franciacorta, hvilket blev startskuddet for et registreret mærke: Franciacorta. Og der arbejdedes ihærdigt videre på de små og store vingårde, således at man den 1. september 1995 opnår det vigtige skulderklap: DOCG (denominazione origine controllata e garantita – garanti for produktionsstedet og kvalitet). Efterfølgende har man arbejdet støt på at forbedre og kvalitetssikre den vin, som stadig vinder stor anseelse nationalt og internationalt.
Regionen har ca. 100 vinproducenter og blandt de mere kendte vine kan nævnes den mousserende Brut.

Seværdigheder

Palazzo Torri i Nigolino uden for Corte Franca. Her er der mulighed for at besøge en gammel villa fra 1600-tallet og se, hvorledes en sådan tog sig ud for mange hundrede år siden.
Castello di Bornato repræsenterer en sjældenhed blandt renæssancevillaer, bygget inden for murene af en middelalderborg. Villaen var samlingspunkt for datidens kunstnere og poeter fra hele Italien, blandt andet er nævneværdig den store Dante Alighieri (Den Guddommelige Komedie). I parken, der omgiver villaen, finder man sjældne planter som ginco biloba, libanon-cedertræ og et sjældent pagodetræ på 200 år. En anden seværdig lokalitet - men mere af geologisk art - findes ved byen Zone og kaldes "pyramiderne". Byen ligger på Iseosøens østbred oppe bag Iseo by på vej op til Monte Guglielmo (1948 m). Disse særprægede "pyramider" er en række stenformationer. Dette geologiske fænomen står som monolitter og hanekamme midt på en bjergryg og er gennem tiderne blevet eroderede af regnvand. Den højeste pyramide er ca. 30 m højt. Der er en rasteplads til parkering og picnic, hvorfra man kan gå ned til pyramiderne og nyde dem fra forskellige udsigtpunkter.

Disse er blot et lille uddrag. Området bugner bogstavelig talt af seværdige byer og historiske levn.

Flora

Sydvest for Iseo kommer man til det fortryllende skue tørvemosen Torbiere del Sebino, der i dag er et beskyttet naturområde, som især for ornitologer har en eftertragtet status. Og her er da også et egnet udsigtspunkt. I 1800-tallet, da industrialisering for alvor gjorde sit indtog, havde man et voksende behov for tørv til forbrændingsmotorerne, og dengang blev disse bizarre geometriske områder skabt. Det er således blandt andet tørv fra Iseo, der blev brugt til at få togene på skinnerne mellem Brescia og Edolo under Verdenskrigene. Men i 50’erne stopper man med at grave tørv og i 1983 blev de circa 360 hektar jord forladt og tørvemosen blev omdøbt til Riserva Naturale delle Torbiere del Sebino (naturreservat); et oplagt sted til en rørig vandretur – ruten gennem mosen er 4 kilometer og fører ad stier og små træbroer tilbage til udgangspunktet. Der er fri adgang for op til 5 personer i mosen, mens større grupper skal ledsages af en guide.

Gastronomi

Gastronomisk finder man en farverig palet i Franciacorta og ved Iseo. Området er nemlig typisk præget af det landlige køkken, der gennem tiderne har været forankret omkring kødretterne, men da Iseosøen ligger som en gylden smørklat på randen af tallerknen, udspringer der sig en festival af specialiteter på menukortene, som hedder noget med fisk.
Franciacorta er et af de få steder i Appenninerne, hvor man finder et tilpas behageligt klima til at man kan kultivere oliven. Og særligt beundret er da også olivenolien herfra; Olio extravergine di oliva del Sebino DOP: De primære farver på paletten er såldes gul fra majspolenta og olivenolien og gylden fra de fyldte pastaudformninger – yndet er raviolien. Hvid fra oste som stracchino, robiola bresciana og taleggio. Sølvblå fra fisk så som coregone (helt), pesce persico (aborre) og tinca (suder – karpefisk). Mørkerød fra oksekødet – prøves bør retten Manzo all’olio. Lysebrun, mørkebrun og gylden fra skovens konger blandt svampe , nemlig kantareller og porcini-rørhatte. Og til slut børn nævnes de florlette grålig-lilla nuancer fra småfuglenes kød, der indgår i de lokales spiedo sammen med svin og andre af gårdens dyr (fuglene skal ved lov i dag købes nedfrosne fra udlandet).
 

Find vej!

I tog kan man komme hertil med togforbindelsen Milano-Venezia, Milano-Bergamo-Brescia, eller med lokalbanen Brescia-Iseo-Edolo. Der er desuden togstation i Rovato i det sydlige Franciacorta, og derfra er der også busforbindelser videre til bl.a. Iseo og Clusane.

Infrastrukturen er så god, at der er hele tre motorvejsafkørsler, at vælge imellem, hvis man kommer i eget køretøj: Palazzolo, Rovato og Ospitaletto fra motorvej A4, som forbinder Milano og Venedig.

De nærmeste lufthavne er Bergamo (38 km), Verona (75 km), Milano-Linate (80 km) og Milano-Malpensa (180 km).

Adspredelsesmuligheder og aktiviteter i området


Golf
I hjertet af Franciacorta ligger den smukke Franciacorta Golf Club 185 m.o.h. Golfbanen er fra 1986, og er løbende blevet forbedret over de sidste år. Med sine 27 huller er der rig mulighed for udfordringer, idet banen bugter sig imellem skov og vinmarker og desuden har en fantastisk udsigt over dalen. Eftersom Franciacorta Golf Club ligger i føromtalte vindistrikt, har den fået tilnavnet The Wine Golf Course og de tre 9-huls baner har alle navne efter vinsorter: Brut, Saten og Rosè.

Se mere om Franciacorta Golf Club under fanen udflugter.

Cykling
Man har i Franciacorta og ved Iseosøen udpeget nogle cykelruter, hvor der tages hensyn til lige netop cyklisten, således at ruterne er tilpasset efter hvor det er smukkest at cykle, men også hvor der ikke er et stort behov for at orientere sig, dvs ruterne giver sig selv eller er klart markerede, når man først er på vej. Ruterne tager fra 30 minutter til 4 timer og er inddelt i sværhedsgrad. Her er der altså cykelruter for den entusiastiske og professionelle cykelrytter, men også for den ferierende cyklist. Franciacorta-distriktet byder således også på assistance til cykelryttere både i form af cykeludlejning, værksteder, guider mm.

Se mere på www.iseobike.com

Shopping
Franciacorta Outlet ligger mellem Bergamo og Brescia i byen Rodengo Saiano. Stedet er fantastisk for de shoppelystne, der kan finde mange af de prestigefyldte designeres kollektioner til sande outletpriser med rabatter op til 70%.

Se mere om Franciacorta Outlet under fanen udflugter.

Arrangementer

Det mest nævneværdige festlige arrangement ved Iseosøen finder sted hvert femte år på Monte Isola og bærer navnet: Festa di Santa Croce. Begivenheden, og det kan man godt kalde dette arrangement, finder sted i byen Carzano. Vinduer, vindueskarme og døre er fuldstændigt dækkede af blomster – et sandt væld af farver, former og dufte, der efterlader beskuerne målløse i stille betagelse. Forberedelserne tager små to måneder, så her er ikke tale om en buket her og der, men et eventyrligt snefald af blomster. Næste gang man kan opleve dette skue er i efteråret 2015, 2020 osv.

De gastronomiske begivenheder er dernæst blandt de største og hyppigste i regionen og området. I Franciacorta nævner man Festival del Franciacorte som et af de bedre arrangementer: boder med smagsprøver og smagslaboratorier som finder sted i smukke bygninger.

På den kommercielle side finder man adskillige dage med markedsboder, tivoli i miniature og andre festlige oplevelser omkring søen og i Franciacorta. Hold øje med opslag i de enkelte byer eller lokale blade.

På den sportslige front skal det nævnes, at der i september afholdes Mountain Bike ræs Gimondi Bike fra Iseo gennem Franciacorta-land.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller ved Iseosøen og Franciacorta vindistrikt

Populære hoteller ved Iseosøen og Franciacorta vindistrikt

Italien, Norditalien, Lombardiet, Erbusco
9,5
Fabelagtigt
569 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 27 km
  • Nærmeste golfklub: ca. 5 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Norditalien, Lombardiet, Sulzano
9,5
Fabelagtigt
461 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 44 km
  • Nærmeste golfklub: ca. 25 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Norditalien, Lombardiet, Predore
8,4
Meget godt
1011 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 29 km
  • Nærmeste golfklub: ca. 15 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Hvad siger gæsterne ved Iseosøen og Franciacorta vindistrikt?

7,7
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 131 anmeldelser