Hideaways og boutique-hoteller ved Iseosøen og Franciacorta vindistrikt

Til forskel fra sine mere kendte søskende (Comosøen, Maggioresøen og Gardasøen) ligger Iseosøen lidt ubemærket hen. Men det er netop en af grundene til, at du bør besøge denne smukke sø. Selv om turismen er vigtig for søen og de små byer, som omgiver den, er det først og fremmest italienerne selv, der besøger Iseosøen - og du kan se frem mod en ferie, hvor du kan komme helt ned i gear og nyde de utrolig smukke omgivelser, uden at der er trængsel omkring dig. Velkommen til Iseosøen med Hideaways.

Iseosøens geografi

Iseosøen, Lago d'Iseo, ligger i det nordlige Italien i regionen Lombardiet midt mellem Comosøen og Gardasøen og cirka 100 km fra Milano. Søen er 62 kvadratkilometer og dermed Italiens fjerdestørste sø. Iseosøen får vand fra floden Oglio (som starter i Alperne, løber gennem Iseosøen for senere at blive biflod til Italiens største flod, Po). Midt i søen ligger Monte Isola, Europas største ø i en sø. Øen udgøres af et 600 meter højt bjerg (deraf navnet: Monte Isola betyder bogstavelig talt bjergøen), og nogle små, spredte byer. Der bor i alt ca. 1800 mennesker på Monte Isola (læs mere om øen nedenfor).

Vejr og klima

Selv om Iseosøen ligger i det nordlige Italien, er her et subtropisk klima, som kendetegnes af varme og fugtige somre og milde vintre. Dette klima indebærer, at der generelt er et behageligt ferievejr ved Iseosøen fra slutningen af april til oktober. Højsommeren er dog den mest populære periode at holde ferie ved Iseosøen, for her er sol og temperaturer omkring 30 grader, som indbyder til afslappende stunder i nogle af søens små byer.

Forår og efterår er også gode tidspunkter at besøge Iseosøen på. I disse ydersæsoner er prisniveauet lavere på hotel og flybilletter, og de lidt lavere temperaturer er også perfekte for dig, som ønsker en aktiv ferie i Italien. Rundt om Iseosøen er der masser af muligheder for at være aktiv, og du kan blandt andet bruge tiden på smukke vandreruter og udfordrende mountainbiketure eller på vandet, hvor vandsportsaktiviteter som sejlads og windsurfing er meget populære.

Der falder mest regn i april og maj måned, mens juli-oktober måned er de tørreste måneder i området ved Iseosøen. Juli og august er de varmeste måneder, mens december og januar er de koldeste. Der falder yderst sjældent sne her.

Transport

Med sin beliggenhed i det nordlige Italien er Iseosøen en perfekt destination for en bilferie. Fra København er der ca. 1500 km til Iseosøen, så med et eller to stop er turen overkommelig. Hvis du vil slippe for at køre selv, kan du naturligvis tage både tog og fly til Milano og derfra videre enten med lejebil eller lokale transportmidler. Fra Milanos Hovedbanegård går der tog til Iseosøens hovedstad, Iseo, og det tager ca. en time. Med lejebil fra Milanos største lufthavn, Malpensa, tager turen til Iseo ca. halvanden time.

Det kan altså godt lade sig gøre at komme til Iseosøen med den kollektive trafik, men vi anbefaler en lejebil, hvis du vil udforske søens mange små, gemte perler på egen hånd - og i eget tempo. En lejebil giver stor fleksibilitet, og du behøver ikke forholde dig til de restriktive afgange, som busser, både og tog tilbyder.

Seværdigheder

Nedenfor er et udpluk af de seværdigheder, du kan besøge på din rejse til Iseosøen og omegn. Tag også et kig på vores blog, hvor du finder en række artikler om alle vores rejsemål, deriblandt Iseosøen - det perfekte sted at indhente oplysninger inden afrejsen.

Iseo

Den lille by Iseo, som har lagt navn til søen, ligger i øens sydlige ende og er bygget op omkring et gammelt, middelalderligt centrum. Iseos naturlige midtpunkt er torvet, Piazza Garibaldi, hvor du også finder rådhuset, som stod færdigbygget i 1833, og en del bygninger med middelalderlige detaljer. En af Iseos største seværdigheder er kirken Sant'Andrea, hvis originale form blev konstrueret i 600-tallet, men det, vi ser i dag, blev bygget i 1100-tallet. Kirken er smukt udsmykket med fresker og malerier.

Du kan slentre langs Iseos søpromenade, Lungolago Marconi, og nyde lyden fra den klukkende sø. Søpromenaden er fyldt med restauranter, cafeer og gelateriaer (isbutikker), så der er masser af muligheder for at stille sulten og tørsten. Gå heller ikke glip af et besøg i Iseos virvar af gamle, middelalderlige gader, som ligger som en labyrint i byens hjerte - spændende for både store og små.

Monte Isola

Monte Isola er Europas største ø i en sø. At besøge øen er næsten som at rejse tilbage i tiden. De eneste biler, der er tilladte her, er dem, der tilhører præsten, lægen og borgmesteren. Det er i øvrigt kun tilladt at tage lokalbussen, knallerten eller cyklen (du kan leje knallert/cykel på øen).

Du ankommer til Monte Isola med båd fra byerne Sulzano (som er den by, der ligger nærmest øen), Iseo eller Sale Marasino. Fra disse tre steder når du frem til de små fiskerlejer Peschiera, Maraglio eller Carzano, hvor du finder en yderst malerisk og hyggelig atmosfære. Herfra kan du begive dig ud på en vandretur rundt om og op på bjerget for at nyde udsigten, den friske luft og en god omgang motion. Sæt dig på et lille, lokalt traktørsted på vejen og nyd et godt måltid, før du tager tilbage til fastlandet igen.

Franciacorta vindistrikt

Et af Italiens dejligste vindistrikter, Franciacorta, ligger syd for Iseosøen og grænser hele vejen op til den østlige del af søen. I Franciacorta er jordforholdene fantastiske, og man har derfor en lang tradition for vinproduktion i området. Regionen har ca. 100 vinproducenter, og blandt de mere kendte vine kan nævnes den mousserende vin, Brut.

Gennem hele Franciacorta er der i dag en vej, Strada del Franciacorta, langs hvilken forskellige vinproducenter og agriturismi ligger, og hvor rejsende er velkommen til at bestille et besøg. Området er utrolig smukt, og markerne og terrasserne er fyldt med vinranker, så langt øjet rækker. Derfor er en udflugt til Franciacorta en rigtig god ide, hvis du er på ferie ved Iseosøen og samtidig er vinelsker.

Mad og drikke ved Iseosøen

Udover at være et sted hvor du kan komme helt ned i gear, er Iseosøen også et spændende sted, hvis du er interesseret i mad og drikke og gerne vil prøve nogle af de lokale produkter, der fremstilles i området. Uanset hvad dine smagsløg foretrækker, har du masser at vælge mellem - der er naturligvis fisk fra søen, men også oste og kød fra omegnen. Meget af maden er baseret på det såkaldte cucina povera, fattigmandskost, som i dag er blevet forfinet og byder på delikate smage, som ikke findes andre steder.

Sardiner fra Iseosøen er en særlig delikatesse. De bliver tørret i 30-40 dage på træ under solens varme stråler. Herefter lægges de i et glas, og der hældes en god olivenolje på, så de kan modnes over nogle måneder. Når de er modne, er sardinerne bløde og klar til at blive spist. Ofte serveres de med olje, persille og hvidløg, og sammen med polenta er sardiner en af søens mest populære retter.

Casoncelli bergamaschi er en pastaret fra Bergamo (en af de byer, der ligger tættest på Iseosøen), som til dels kan minde om ravioli. Fyldet består oftest af brød, parmesan, oksekød, persille, rosiner og citronskaller, og du finder dem ofte på traktørstederne, som ligger i området omkring Iseosøen.

Silter er en ost fra dalen Valle Camoinca øst for Iseosøen. Den er baseret på mælk fra køer, som græsser på Monte Guglielmo, og osten lagres mellem 1-2 år, før den serveres. Smagen er meget delikat og aromatisk, og konsistensen er hård, ligesom en parmesanost.

 

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hideaways ved Iseosøen og Franciacorta vindistrikt