Krybbespil i Milano

Il corteo dei Re Magi - d. 6. Januar.

Italienerne har en særlig forkærlighed for fremstillinger af juleevangeliets fortælling om jomfrufødslen i Betlehem. Omkring jul kan man på pladser og i butiksvinduer se små og store opstillinger med keramikfigurer af Jomfru Maria, Josef og det lille barn i krybben. De er gerne omgivet af De tre vise Mænd (eller De hellige tre Konger, som vi også kalder dem) samt engle og hyrder, men ofte også af andre figurer af dyr og mennesker.

Kryppespil i fuld figur

I Milano er krybbespil mere end keramikfigurer. Her holder man krybbespil i fuld figur med levende mennesker. Spillet fremstiller De tre Vise Mænd, der går gennem byen i deres søgen efter det nyfødte Jesusbarn. Det er en stor begivenhed, der er mange mennesker med, og det er byens indbyggere der involverer sig i optoget. De har i månederne op til begivenheden mulighed for at tilmelde sig, så mange som der er kostumer til.

Optoget

Kl. 11.00* starter De hellige tre Konger, re magi kaldes de her, med deres følge fra domkirkepladsen. Den ene skal, som traditionen byder, være eller forestille en afrikaner. Med sig har de hvert et skrin, som de skal aflevere til den nyfødte Jesus. De bevæger sig mod kirken Basilica di San Lorenzo, som de når 11.30. Her de gør et mindre ophold og hilser på kong Herodes. Efter et kvarters tid går de tre konger og hele deres følge så det sidste lille stykke til Piazza Sant’Eustorgio, hvor et levende Jesusbarn i krybben, Josef, Maria og andre små børn udklædte som engle eller hyrder spændt venter på dem. Når gaverne er blevet afleveret og den ”nyfødte” hyldet, får tilskuerne mulighed for at lade sig fotografere sammen med de vise mænd eller andre af optogets deltagere.

* Klokkeslet er fra optoget i 2015. Det kan variere fra år til år.