Milanos domkirke

Santa Maria Nascente

Milanos domkirke også kaldet Il Duomo er i sandhed et betagende bygningsværk! Domkirken blev oprindeligt bygget og dedikeret til Jomfru Maria, men fungerer nu som sæde for Milanos ærkebiskop. Det imposante bygningsværk primært i gotisk stil var knap seks århundreder om at blive til og er i dag Italiens største, og verdens fjerdestørste, domkirke.

Folkelig opbakning

Arbejdet på denne fantastiske kirke påbegyndtes i 1386, foranlediget af den daværende ærkebiskop Antonio da Saluzzo og hertug Gian Galeazzo Viscontio og krævede, at hele 3 store bygninger måtte vige pladsen, inden det store bygningsarbejde kunne begynde. Der var stor folkelig opbakning til byens kommende stolthed, da kirken blev præsenteret som en belønning til de adelige såvel som til arbejderklassen for at have udstået den tidligere hersker Barnabòs tyranni.

Forskellige stilarter

Der blev givet flere større donationer til fordel for projektet og arbejdet blev påbegyndt med en styrke på hele 300 mand! Intentionen var, at kirken skulle bygges i ren lombardisk gotisk stil. Med årene (og århundrederne!) kom flere meninger dog i spil, så da kirken stod færdig i 1800-tallet, kunne man beundre et kunstværk med mange forskellige stilarter, dog primært i den gotiske retning.

Dimensioner

Den enorme kirke er udformet som en femskibet bygning. Den er 158 m lang, 92 m bred og ca. 108 m høj. Domkirken bærer intet mindre end 135 spir og godt 3200 statuer indvendigt og udvendigt. Det højeste punkt på kirken er den gyldne statue af Madonna, ”La Madonnina”, som spejder over byen i en højde af 108,5 m!

Milano fra oven

På en skyfri dag kan det i allerhøjeste grad anbefales at aflægge domkirkens tag et besøg. Tag trapperne eller elevatoren op og nyd synet af Milano set fra oven med alperne i baggrunden.