Catullos Grotter

På den yderste del af Sirmione-halvøen, som ligger i den sydlige del af Gardasøen, ligger resterne af en romersk villa, som går under navnet Catullos Grotter. De første levn fra villaen blev opdaget i Renæssancen og da ruinerne til forveksling lignede grotter endte dette med, at blive en del af navnet på stedet. Navnet Catullo har stedet fået, da den kendte digter Catullo, som stammer fra Verona efter sigende havde en villa i området. Det er dog ikke bevist, at det netop er denne romerske villa, som Catullo ejede.

Det flotteste eksempel

Dette spændende arkæologiske kompleks dækker ikke mindre end 20.000 kvadratmeter og anses for at være det flotteste eksempel på rester af en romersk villa i det nordlige Italien. Villaens alder taget i betragtning fremstår visse dele af den stadig intakte. Mens andre dele af den er fuldkommen ødelagt, dette gælder især for den indre del af villaen, som tidligere var den del der blev brugt til beboelse. Det er ikke kun tidens tand der gør, at villaen visse steder er ødelagt men også, at folkene i Sirmione inden stedet blev til et arkæologisk museum brugte villaens sten, som byggematerialer til deres huse.

Besøg også museet

Inden man bevæger sig ind på selve villaens område kan man med fordel starte oplevelsen med et besøg på museet l'Antiquarium, som ligger ved indgangen til det arkæologiske område. Dette museum udstiller foruden tegninger over hvordan villaen har set ud, også fotografier fra udgravningerne, forskellige bronze-og keramikfund samt stykker af stuk og fresker, som tidligere har prydet villaen.

Hvordan kommer man frem?

Måden man kommer fra Sirmione by og ud til villaen er på gåben. Der er ca.1 kilometer fra Castello Scagliero, som danner indgangen til Sirmiones ældre bydel. Eller man kan tage med det lille elektriske tog, som kører fra centrum af byen i perioden fra april til oktober.