Turnering til ære for gåsen i Mortara

Sagra del Salame d’oca - sidste weekend i september

Gåsepølsen er en kulinarisk specialitet fra byen Mortara, der ligger nær Pavia omkring 50 km sydvest for Milano. Så vigtig er denne pølse at byen har indstiftet en fest til dens ære, ”Gåsepølsens fest”. Der er i meget høj grad om en gastronomisk oplevelse, hvor man kan indtage kulinariske specialiteter rundt omkring i byens butikker, restauranter og på pladserne. Men også med musik, udstillinger og optræden. Festen afholdes den sidste weekend i september, fra fredag til søndag.

Gåsespillet

I 1970 føjede man endnu et element til festen, Palio del gioco dell’oca, det betyder Gåsespillet. Det er en meget særegen kombination af en bueskydningskonkurrence og et brætspil med levende brikker. Man henviser til, at det skulle være ”opfundet” i slutningen af 1400-tallet, hvor hertug Ludovico af Milano fandt på for at hans kone, Beatrice d’Este, ikke skulle kede sig i byen, når han tog på jagt.

Historisk optog

Palio’en finder sted om søndagen, en dag der står i middelalderens tegn. Klokken 15 starter et historisk optog, hvor hertug Ludovico går i spidsen fulgt af 3-400 middelalderklædte følgesvende. Det er hver af byens syv kvarterer, contrade som de kaldes her, der stiller med kvarterets dragter og faner. Når palio’en starter kl. 16.30 efter optoget, starter bydelenes kamp mod hinanden.

Spillets gang

Det foregår på denne måde: Hver contrada stiller et hold bestående af en brik og en bueskytte. ”Kampen” foregår på et stort brætspil med 63 felter. Det er et helt almindeligt brætspil med felter, hvor man får besked på at rykke to felter frem, stå over en omgang osv., når man lander på dem. Det usædvanlige er, at brikkerne er levende mennesker, og at man ikke bruger terning, men pileskud. Når et hold har tur, skyder bueskytten til en skive med seks ringe, der giver fra et til seks point. ”Brikken” flytter sig så det antal felter, pilen har ramt. Og det hold der først når pladens 63 felter igennem er dagens sejrherre.