Rejser til Marche

Italiens bedst holdte hemmelighed. Spændende rejser til dramatiske Marche med fly fra Danmark.

Marche har let ved at gå under radaren, og markedsføres stilfærdigt som "Italiens bedst bevarede hemmelighed" (ligesom en del andre steder), men når du rejser til Marche finder du ud af, at du er i en region, som gør en dyd ud af at underspille sig selv.

Naturen er skøn og storslået, men uden de høje bjergspidser. De fleste større byer ligger langs kysten, hvor der findes smukke strande og klipper. Men bor du inde i landet, finder du små landsbyer, der har bibeholdt deres hyggelige stemning og som endnu ikke er blevet præget at det moderne liv.

Noget for enhver

Marche er endnu ret ukendt blandt skandinavere, og regionen kalder sig selv "Italiens bedst holdte hemmelighed". Det er virkelig en skam, at ikke flere kender Marche, for her er næsten alt hvad hjertet kan begære: 180 km kyst, flere hundrede historiske, kulturelle og religiøse seværdigheder, hele 71 historiske teatre og en vidunderlig natur - regionen huser to nationalparker, fire regionalparker og fem naturreservater.

Mad og vin ... og lidt kultur

Et ophold i de såkaldte trøffeldale i den nordlige del af regionen (f.eks. byerne Apecchio, Acqualagna og Piobbico) er en storslået oplevelse som en hver gourmet eller naturelsker bør unde sig selv. Et ophold i trøffeldalene er også et godt udgangspunkt for at opleve nogle af Marches klassiske byer, f.eks. Urbino og Urbania, hvor især Urbino har meget at tilbyde kulturinteresserede. Man bør heller ikke glemme det fabelagtige køkken og de dejlige vine som de i regionen er meget stolte af, bl.a. Rosso Piceno og Rosso Conero og den verdenskendte hvide Verdicchio fra området omkring byen Jesi.

Natur for alle pengene

De mange naturområder bl.a. Conero Naturreservat, "Gola della Rossa e di Frasassi" og Monti Sibillini Nationalpark har masser at byde på. Førstnævnte tager udgangspunkt i kyststregningens eneste bjerg, Monte Conero. Bjerget er dækket af skov, og der findes en del stier og veje, der er egnede både til spadsereturer, trekking og mountainbike. Der er mange udsigtspunkter fra bjerget, hvorfra man kan nyde udsigten over Adriaterhavet.

"Gola della Rossa e di Frasassi" rummer et imponerende antal klipper samt de berømte drypstenshuler Frasassi Grotterne, der blev opdaget tilbage i 1971 og som varmt kan anbefales at besøge, da det venter en yderst imponerende oplevelse for den besøgende.

Monti Sibillini Nationalpark strækker sig over 70.000. hektar og omfatter 18 kommuner, både i Marche og i Umbrien. Der findes mange rigtig gode trekking-ruter, bl.a. én der ender i den fantastiske bjergsø 'Lago di Pilato' ca. 1500 meter over havets overflade. Der er ligeledes rigtig mange småbyer i Sibillini-bjergene, hver med deres karakteristika. På højsletten omkring den pittoreske by Montemonaco dyrkes der linser, som sælges både i og udenfor Italien. Der produceres desuden pølser, skinker, oste, honning m.v. i bjergene, som sælges fra små boder og forretninger i småbyerne.

Marche rummer en række interessante byer, store som små, med mange seværdigheder fra især Middelalderen og en god og autentisk stemning - netop fordi regionen ikke er indvaderet af turisme i samme grad som den omkringliggende og mere kendte naboregioner. Vi anbefaler at man besøger f.eks. Ascoli Piceno, Macerata, Recanati, San Severino Marche, Urbino og Urbania. Er man til trøfler, kan man med fordel tage til "trøffelbyen" Acqualagna eller bo midt i Trøffeldalene. .

Aktiv ferie

Mulighederne for en aktiv ferie i Marche er gode. Her findes storslået, bjergrig natur, der i høj grad indbyder til aktiv ferie. Conero-reservatet ved kysten byder på fine vandre- og cykelstier, og nationalparken Monti Sibillini er et oplagt mål for en aktiv ferie. En aktiv ferie kan med fordel tage udgangspunkt i indkvartering på en af regionens dejlige agriturismo’er.

Monti Sibillini er en del af bjergkæden Appeninerne, og har et hav af trekkingstier og cykelruter. Oppe i terrænet er der ligeledes mulighed for paragliding i smukke bjergrige omgivelser. Din aktive ferie i Marche kan nemt kombineres med dovne dage på stranden, trøffeljagt eller besøg i en af regionens talrige, smukke byer.

Det autentiske Italien findes også i Marche

Hører du til dem, der søger stemningsfulde smalle gader, elsker lidt historisk forfald og sætter pris på den hjertelige og familiære gæstfrihed – så er Marche oplagt, når ønskerne går i retning af det autentiske. Vi har nu i over 15 år stødt på adskillige mere eller mindre kendte småbyer, hvor vi har fornemmet en særdeles god og autentisk stemning. Marche er stadig for mange en uopdaget region, med masser af intakt autenticitet.

Det autentiske kan bestå i, at der måske ikke er svømmebassin eller aircondition og måske tales der heller ikke engelsk i receptionen og på byens eneste spisested. Til gengæld vil man opleve en autentisk, italiensk stemning. Samme autencitet finder man ikke i et stort feriecenter, men netop det autentiske kan være medvirkende til en mindeværdig ferieoplevelse. 

Villa i Marche

Har du et ønske om at have et svømmebassin til rådighed kun for dig og din familie? Vil du helst have din egen have, hvor du ikke skal overholde fælles regler for, hvornår man må sidde og nyde det gode selskab på terrassen? Vi kan tilbyde dig muligheden for at leje samtlige lejligheder på et mindre steder og således opnår man den samme selvstændighed, som hvis man lejer en privat villa (se foreksempel på La Maestade ved Smirra).

Ønsker du at holde din ferie i egen klassisk villa, anbefaler vi dig at se på andre regioner end Marche. I eksempelvis Toscana er der mange villaer, hvor nøgleordet for ferien er selvstændighed. Men ikke i Marche. Hvis du ønsker en selvstændig villa, anbefaler vi dig f.eks. at se på regionerne Toscana, Sicilien, Sardinien, Lazio eller Umbrien.

Læs mere om at leje en villa i Italien

Mere information til din rejse til Marche

Marche ligger i den centrale del af ferielandet Italien, grænsende op til naboregionerne Emilia-Romagna mod nord, Toscana mod vest, Umbrien mod sydvest, Abruzzo og Lazio mod syd og det altid indbydende Adriaterhav mod øst. Der er omkring 1.600.000 indbyggere i regionen, hvoraf 102.000 bor i regionshovedstaden Ancona.

Marche kaldes ofte - også af dens egne indbyggere - for “Italiens bedst bevarede hemmelighed”, hvilket sigter til, at regionen tit er overset som rejsemål blandt udenlandske turister. Fordelen ved den omstændighed er naturligvis, at du har mere plads at boltre dig på, hvis du tager på en rejse til Marche. Og der er nok at gå igang med: Regionen byder først og fremmest på en vidunderlig natur med et hav af naturparker og storslåede landskaber. Men den byder også på de berømte trøffeldale, fremragende gastronomi, gamle kulturbyer en masse, samt rige muligheder for en sol- og badeferie ved en af strandene på regionens 180 kilometer lange kyststrækning.

De bedste betingelser for en sol- og badeferie finder du i badebyerne omkring Conero Naturreservat og ved Numana, Marcelli og Porto Recanati, samt i området omkring den charmerende badeby Sirolo. Når du er blevet træt af at dase på stranden, eller når du trænger til lidt variation, kan du tage på en cykel- eller vandretur i én af regionens storslåede naturparker. I naturreservatet Parco del Conero, lige syd for Ancona, kan du opleve det smukke bjerg Monte Conero, der er dækket af skov og byder på en lang række vidunderlige udsigtspunkter. I det vilde naturreservat Parco Nazionale dei Monti Sibillini kan du opleve 70.000 hektars natur fordelt på hele 18 kommuner, herunder den fantastiske bjergsø Lago di Pilato, der ligger ca. 1500 meter over havets overflade. Og så er der de eventyrlige drypstenshuler ved Frasassi, der byder på en magisk blanding af lyd, farver og lys.

I regionshovedstaden Ancona kan du opleve en af Italiens vigtigste havne, samt interessante romerske seværdigheder, f.eks.ruinerne af amfiteatret og Trajans triumfbue. Du bør også aflægge et besøg i regionens andenstørste by, Ascoli Piceno, der er usædvanligt stemningsfuld, og Pesaro - Rossinis barndomsby - samt den lille smukke badeby Sirolo, der ofte kaldes “Adriaterhavets perle”.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Rejsemål i Marche