San Marino

Republikken San Marino, verdens femtemindste land, ligger i den centale del af Italien, og grænser op til regionerne Emilia-Romagna og Marche. San Marino er, trods dens beskedne størrelse på kun 30.000 indbyggere, en selvstændig nation. Republikken ligger på bjerget Titano, med en skøn udsigt over det bakkede landskab, kun ca. 20 km. fra badebyen Rimini. Over San Marino by troner den gamle fæstning La Guaita (1253).

Momsfrit

San Marino strækker sig på et 61 km² stort areal, og styres af det såkaldte Storråd, der minder lidt om styret i det gamle Rom. Hvert år strømmer ca. 3 millioner turister til San Marino, af flere årsager; dels for at opleve stemningen i dette lille, selvstændige land, dels for at shoppe. Man handler nemlig momsfrit i San Marino (den italienske moms er på 20 %). Og butikkernes udvalg er da også præget af dette forhold; her finder du masser af mærkevarer såsom eksklusive ure, tasker, sko og tøj, såvel som cder, dvder, alkohol, madvarer o.s.v., o.s.v. .

Historisk centrum

San Marino har et hyggeligt historisk centrum, med små kønne gyder og masser af caféer og restauranter. Kommer man dertil i sommerhalvåret skal man dog, specielt i weekenden og på helligdage, være forberedt på at møde en hel del menneskemylder.