Rejser til Norditalien

Nyd det farverige og smukke Norditalien med Escapeaway. Book en rejse til Norditalien med fly, billeje og feriebolig.

En rejse til Norditalien bringer dig frem til klassiske rejsemål som Gardasøen, Milano, Dolomitterne, Venedig og naturligvis Toscana. Find fleksible flyafgange, og kombinér med en unik feriebolig og en lejebil i lufthavnen - så har du ultimativ frihed på rejsen. Tag på ferie i Norditalien med Escapeaway og vælg mellem mange hundrede særligt udvalgte hoteller, ferieboliger og ferielejligheder. Book online og få de bedste priser og det stærkeste udvalg.

Italien er et land, der bliver ved med at fascinere sine besøgende. Noget af det, der karakteriserer Italien – ud over usædvanligt lækker mad, smuk arkitektur og et skønt klima – er landets enorme variation. Uspolerede bjerge, dybe søer, vulkaner, hvide sandstrande, frodige, grønne landskaber, pulserende storbyer og charmerende landsbyer: Italien har det hele og meget mere til.

Store forskelle på Norditalien og resten

Landets 20 regioner er alle vidt forskellige, men en vigtig skillelinje i Italien går mellem nord og syd. Der eksisterer ikke en helt præcis definition på, hvad der er Norditalien, og hvad der er Syditalien. Der er både ægte kontroverser mellem nord og syd, som eksempelvis det politiske parti Lega Nords lejlighedsvist udtrykte ønske om at løsrive de to dele fra hinanden, og mere humoristiske og venskabelige drillerier mellem nord- og syditalienere. Det sidste fylder heldigvis mest, og som feriegæst har du kun glæde af, at nord og syd konkurrerer om, hvem, der kan lave den bedste mad, eller hvem, der kan tage mest varmt og imødekommende imod gæster.

Følgende regioner vil de fleste betegne som tilhørende den nordlige del af Italien – og her er et par korte anbefalinger til din ferie i hver enkelt region:

Stor kulturel variation og de smukkeste byer

Hvis du er til byferie og gerne vil kombinere det med en tur til Norditalien, tænker du på den helt rigtige måde. I Norditalien ligger nogle af Europas mest storslåede byer, og både Firenze, Venedig, Milano og Siena står som mesterværker i sig selv. Disse byers arkitektur vil få dig til at tabe vejret over menneskers genialitet og sans for æstetik, samt over Italiens kulturelle rigdom. Inden for Norditaliens uformelle grænser vil du opleve stor variation regionerne imellem. I Piemonte vil du visse steder nærmest føle dig, som var du i Frankrig, i Sydtyrol er tysk det dominerende sprog, og i Friuli-Venezia-Giulia i det nordøstligste hjørne møder du en imponerende etnisk og sprogmæssig cocktail, der inkluderer slovensk. Generelt er tendensen, at jo mere, du bevæger dig mod midten af Italien, jo mere ærke-italiensk bliver kulturen i den forstand, som de fleste danskere forestiller sig det. Når du så kommer til Syditalien, bliver kulturen langsomt mere latinsk og med præg af mellemøstlige træk.

Få det bedste ud af din ferie i Norditalien

Det eventyrligt smukke og varierede Norditalien er en fryd at udforske, og hvis du vælger at rejse med Escapeaway, kan du bo på nogle af områdets dejligste hoteller og gøre brug af vores store ekspertise i Italien før og under din rejse, eller måske booke en feriebolig i en afsides landsby - valget er dit. Vores lokalkendskab hjælper dig med at få det optimale ud af din ferie i Norditalien. Det er svært at fatte sig i korthed, når man skal beskrive Norditalien, der som område er usædvanligt rigt på både natur, kultur og historie. Faktisk er det svært i det hele taget at beskrive det – der er ingen tvivl om, at Norditalien er noget, man skal opleve selv. Vi vil dog alligevel forsøge at give dig et indtryk af de mange attraktive muligheder, du har, når du beslutter dig for at din rejse skal gå til Norditalien.

Kør-selv-ferie til Norditalien

Der er, som vi kort skitserede på listen over de norditalienske regioner, mange måder at gøre det på, når du vil holde ferie i Norditalien.
Du kan udforske Norditaliens fantastiske landskaber, slotte og småbyer på en kør-selv-ferie til Italien, hvor du har maksimal frihed og fleksibilitet. Sådan en oplevelsesrig ferie, hvor kun I selv fastsætter rammerne, vil både du selv, din partner og dine børn huske tilbage på glæde i mange år fremover.

Top 3 rejsemål for kør-selv-ferie til det nordlige Italien
- Kør-selv ferie til Gardasøen
- Kør-selv ferie til Piemonte
- Kør-selv ferie til Bibione og Lido di Jesolo

Storbyferie i Norditalien

Eller hvad med at pifte hverdagslivet op eller genoplive kærligheden med en storbyferie eller forlænget weekend, hvor du bor centralt i romantiske Venedig, fantastiske Firenze eller majestætiske Milano og nyder godt af disse byers mange tilbud? Shakespeares smukke Verona, hvor Romeo og Julie udspiller sig, er også et klassisk rejsemål til storbyferien.

Top 3 for rejsemål for ferie i storbyer i det nordlige Italien
- Storbyferie i Venedig
- Storbyferie i Firenze
- Storbyferie i Milano

Familieferie i Norditalien

Hele familien vil elske en ferie i landlige omgivelser i Veneto, hvor I kan nyde en svalende svømmetur i hotellets pool og bor i gåafstand til en lille kurby – eller hvad med en skøn familieferie ved klassiske og dejlige Gardasøen, hvor du slapper af i oliventræernes skygge, mens børnene leger?

Top 3 destinationer for familieferie i Norditalien
- Lido di Jesolo - indbegrebet af "Lidoen"
- Den sydlige del af Gardasøen
- Caorle, syd for Venedig

Madkulturen i Norditalien er hele rejsen værd

Norditalien er fyldt til randen med museer i verdensklasse, romerske ruiner, storslåede byer, vingårde og pittoreske småbyer spredt ud over det maleriske bakkelandskab, der kendetegner en stor del af området. Du kan spise din middag på forfinede restauranter, der er så berømte, at de knap nok finder det nødvendigt at reklamere med deres Michelin-stjerner.

Du kan dog også indtage din mad i afslappede omgivelser ved siden af den lokale katolske præst og den lokale politichef i Norditaliens mange osteriaer (små lokale spisesteder) og trattoriaer.

Disse steder er ofte familiedrevne, og ejerne har brugt generationer på at udvikle deres egen, perfekte version af de lokale specialiteter, der helt sikkert vil få dine tænder til at løbe i vand.

I Norditalien, hvor man mange steder gør en dyd ud af at bruge lokale råvarer og tage sig god tid til at tilberede maden, udgør mad og vin ofte centrum for hyggeligt samvær. Det vil du også opleve på din ferie, hvor den smagfulde, norditalienske rødvin vil være perfekt følgesvend til eksempelvis mørt oksekød tilberedt med rige, cremede saucer, friske urter og hvidløg. Smagsoplevelsen vil kun blive overgået af den hyggelige stemning på de lokale spisesteder, hvor nydelsen af maden og afslappet samtale går hånd i hånd.

Ferie inden for kørselsafstand

Når du først har overstået de ca. 1.100 km mellem Danmark og Italien, så venter der dig storslået natur og hyggelige byer i Norditalien. Maden, dialekten, arkitekturen og landskabet ændrer sig over korte afstande fra region til region.

Prøv fx Liguriens middelalderbyer i pastelfarver, der ligger som perler langs med Den Italiensk Riviera og som bindes sammen af smukke strande og forrevne klippestrækninger. Eller shop amok i Milano, Bergamo eller Bologna. Du kan også vælge stemningen ved søerne - måske stort, klassisk og turistvenligt som ved Gardasøen eller mere intimt og upoleret som ved Ortasøen eller Iseosøen. Endelig er der vindistrikterne eller det store trækplaster ved Adriaterhavskysten: Lange, brede sandstrande så langt øjet rækker. Børnene vil elske det. Norditalien lader til at kunne det hele - og have noget for både store og små.

Norditalien ligger land til rigtig mange af danskernes favoritdestinationer - både når det gælder skiferie, badeferie og storbyferie. Et velstående område, som både kan fremvise flade sletter og dramatiske bjerge, og hvor du kan finde dybe søer og brede sandstrande. En rejse til Norditalien er derfor en rejse ind i mange verdener og der er åbent på stort set alle tag-selv-hylderne, når du skal vælge ferietype.

Siden 1999 har Escapeaway hjulpet tusindvis af danskere med at leje en feriebolig i Italien, men nu er det også muligt at booke flybilletten og endda lejebilen, i én og samme pakkerejse, hvilket ikke bare er bekvemt, det er også sikkert og billigt. Du får ganske enkelt det største udvalg af rutefly, biludlejningsselskaber og håndplukkede ferieboliger lige her.

Direkte fly til Lufthavne i Norditalien

Når du og dine rejsefæller vil rejse til Norditalien, er der masser af direkte fly at vælge imellem. I vores søgemaskine kan du finde direkte fly til Norditalien fra både Billund Lufthavn, Hamborg og København Kastrup, mens der er flyruter med en enkelt mellemlanding fra Aalborg Lufthavn.

Start med at finde en feriebolig, som passer til jeres behov og ønsker. Dernæst kan du vælge din flyforbindelse mellem alle ruteflyselskaber - inklusive lavprisfly - og helt med den rejselængde, som du ønsker. Om det er 1 uge, 2 uger, 10 dage eller en forlænget weekend, så finder du nemt den billigste pris på både fly, bil og hotel eller lejlighed.

Når man rejser til Norditalien med fly kan man vælge mellem mange destinationer med gode forbindelser til Danmark. Du kan fx. flyve direkte til Milano og gå på shopping i Lombardiets pulserende hovedstad, eller snuppe en tur til Pisa, Venedig eller Bergamo - også med mange direkte flyafgange.

Med en enkelt mellemlanding er det muligt at flyve til fx. Firenze og Torino, ligesom man kan benytte lufthavne i Frankrig (Nice og Grenoble) eller Østrig (Innsbruck) - de to sidstnævnte er gode alternativer, hvis man rejser på skiferie i Norditalien med fly fra Danmark.

Byer i Norditalien

Når man rejser til Norditalien kan man gå på opdagelse i nogle af landets mest interessante byer. Det gælder naturligvis storbyerne Milano og Torino, men også de verdenskendte Venedig, Firenze og Pisa, havnebyen Genova og de fascinerende kulturbyer Padova og Verona.

Dertil kommer skisportsbyer som Livigno, Val Gardena, Sestriere, Cervinia og Bormio, samt de kendte badebyer langs Adriaterhavskysten - Rimini, Lido di Jesolo, Bibione og Caorle. Med Escapeaway kan du rejse til alle disse dejlige destinationer i Norditalien med fly fra Danmark og til den bedste pris.

Mere information til din rejse til Norditalien

I Norditalien finder du nogle af de smukkeste landskaber, bedste madtraditioner og største seværdigheder i Italien. Her er museer i verdensklasse, unikke romerske ruiner, storslåede byer, fremragende vine og vingårde - og pittoreske småbyer spredt ud over det smukke bakkelandskab, der kendetegner en stor del af området. 

Det er også i denne del af Italien, at du finder landets rigeste og mest udviklede byer og regioner med et økonomisk niveau, der er blandt de bedste i Europa, for eksempel i den berømte økonomiske trekant, der består af storbyerne Milano, Torino og havnebyen Genova. 

Men hvad dækker begrebet “Norditalien” egentlig over? Selv om begrebet ikke modsvarer nogen officiel administrativ enhed, så dækker det normalt over et forholdsvis afgrænset område i Italien bestående af de otte regioner Lombardiet, Aosta-dalen, Piemonte, Ligurien, Friuli-Venezia Giulia, Trentino Alto-Adige, Veneto og Emilia Romagna.

Disse otte regioner har mange ting til fælles, men de adskiller sig samtidig meget i både kultur, historie og undertiden tilmed i sprog, da flere af dem er grænse-regioner, der har været dybt påvirket af andre folkeslag og kulturer gennem historien, såsom Aosta-dalen, Trentino-Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia, der alle er tildelt øget autonomi af den italienske stat på grund af deres etniske, kulturelle og lingvistiske mangfoldighed. I regionen Trentino-Alto Adige tales der for eksempel overvejende tysk i provinsen Alto Adige/Sydtyrol, mens der i regionen Friuli-Venezia Giulia både tales italiensk, friulisk, slovensk, tysk og venetiansk.

Den store mangfoldighed i sprog og kulturer modsvares af et ligeså stort udbud af forskellige slags ferie-oplevelser, som du kan få i denne del af Italien: Hvad enten du er til en italiensk storbyferie i byer som Milano, Torino, Venedig, Genova, Verona eller Bologna, en vandre- og naturferie i bjergkæderne Dolomitterne og Alperne, en livsnyderferie ved de smukke norditalienske søer, såsom Gardasøen, Comosøen, Ortasøen, Maggioresøen og Luganosøen, eller en familie- eller badeferie ved Den Italienske Riviera på vestsiden eller Adriaterhavskysten på østsiden, så kan du få dine ønsker opfyldt.

Escapeaways TOP 3 Anbefaling til romantiske destinationer

Carolines anbefaling til romantiske destinationer i Norditalien

Escapeaways TOP 3 er rejsekonsulenternes mulighed for at give dig vores helt personlige anbefalinger til en foretrukken feriebolig eller et bestemt rejsemål i Italien. Så har du også svært ved at vælge? Så læs med her, når rejsekonsulent Caroline giver sine fif til tre romantiske destinationer, der oven i købet gør sig godt som en bilrundrejse.

Disse tre byer kan enten kombineres som en bilrundrejse eller du kan vælge en af dem ud og nøjes med at nyde den i fulde drag. Jeg kan varmt anbefale dem alle tre, og derfor er de beskrevet i den rækkefølge, jeg ville tage dem i, for jeg starter helst ud længst væk og slutte af nærmest lufthavnen. Så er der ikke så meget stress og unødig transport på afrejsedagen.

1. Limone sul Garda, Gardasøen

Bo billigt og hjemligt hos det italienske søskendepar Sofia og Domenico på Hotel Europa lige over Limones centrum. Nyd det charmerende lille bycentrum, drik en aperitif på søbredden, mens I skuer ud over søen, spis og nyd stemningen. Om dagen anbefaler jeg frokost og udflugt op til Tremosine over Limone. Naturen ved Limone er den absolut mest betagende ved Gardaseøn, hvis du er til hårnålesving og konstante stigninger. Parkering mod betaling.

2. Desenzano del Garda, Gardasøen

Bo dernæst på Hotel Piroscafo i centrum af den lidt store søby Desenzano, hvor du får et skønt værelse og en endnu mere skøn beliggenhed ud til byens gamle havn. Om sommeren er der koncerter på torvet, måske er du også heldig at finde marked i byen: Her går tiden helt af sig selv. Alternativt kan jeg anbefale at besøge Sirmiones historiske centrum, selvom det er noget af en bedrift at komme derud pga. turismen og parkeringsforholdene – det er turen værd. Hotellet kan hjælpe med parkering i Desenzano.

3. Monte Isola, Iseosøen

Lej en cykel og kig dig omkring I de små fiskerlejer eller tag en shoppetur til smukke Iseo by eller ned til vinområdet Franciacorte syd for søen. Her er nok at tage sig til. Besøg den bilfrie ø, Monte Isola. Der er parkering på fastlandet og overfarten tager kun ca. 4 minutter. Det er bare med at komme af sted.

Norditaliens tre store søer

Læs mere om rejser til de tre perler på kanten af Alperne: Comosøen, Gardasøen og Maggioresøen

Når du tænker på Norditalien som helhed, kan du ikke undlade at nævne de søer, som præger denne del af den italienske halvø. Hold ferie ved en af de tre betagende søer eller på en rundrejse med en rejserute, hvor det er muligt at opleve de tre søers forskelligheder på en uge!

Historisk set har søerne været elsket siden Romertiden og i 1700-tallet var de et vigtigt element i den dannelsesrejse, som blev betragtet som en nødvendighed for unge danskere af god familie. Du kan måske foranlediges til at tro, at har du set en sø, har du set dem alle, men sådan forholder det sig ikke. Landskabsmæssigt er der stor forskel på de tre store søer – Gardasøen er præget af bølgende bakker og søpromenader, Comosøen af høje bjerge som kaster sig ned i søen og Maggioresøen af smukke øer og skøn natur.

Gardasøen

Gardasøen er Italiens største sø og er af mange gode grunde et meget populært rejsemål - vel nok det mest populære i det nordlige Italien. Ved Gardasøen finder du smuk natur, gamle hyggelige byer og et utal af aktivitetsmuligheder for både børn og voksne, ja... og så ligger søen perfekt for udflugter til byer og seværdigheder, så her er mange muligheder for oplevelser til både store og små...

>> Information om rejser til Gardasøen

Maggioresøen

Du skal vælge Italiens næststørste sø, hvis du er på udkig efter tillokkende natur og mindre postyr end ved de andre søer. Og hvis du alligevel godt vil have lidt kultur-input, så aflæg Borromee-øerne eller de stemningsfulde byer et besøg...

>> Læs mere om rejser til Maggioresøen

Comosøen

De mange imponerende herskabsvillaer og parkanlæg ved Comosøen fortæller dig historien om en "selvbevidst sø". Og de stemningsfulde byer og dramatiske skråninger har i mange år tiltrukket gæster med sans for hygge og æstetik...

>> Læs mere om ferie ved Comosøen

Rundrejse - besøg alle tre søer på samme ferie

En oplagt måde at rejse på er en bilrundrejse, hvor du oplever de tre store søers forskelligheder på en uge eller mere – et forslag kunne være at bo tre nætter på det centralt beliggende Hotel Europa ved Gardasøen, to nætter på det tryllebindende Hotel Eremo Gaudio ved Comosøen og til sidst to nætter på det hyggelige Hotel Flora ved Maggioresøen. Men som altid hos Escapeaway kan du kombinere din rejse nøjagtig som du ønsker, og vil du have tips og gode råd til valg af hotel eller ferieboliger på din rundrejse til de Norditalienske søer, så er du altid velkommen til at kontakte os

Andre søer i den nordlige del af Italien

I ovenstående beskrivelser har vi kun berørt de tre store (og vel nok også mest kendte) søer i Norditalien, men der findes mange flere smukke søer at besøge på din ferie, f.eks. Iseosøen i Lombardiet, Ortasøen i Piemonte, Mergozzosøen i Piemonte, Ledrosøen i Trentino, Luganosøen i Lombardiet, Idrosøen i Lombardiet for blot at nævne nogle stykker. Du kan læser mere om de fleste søer her hos os på Escapeaway, du skal blot indtaste navnet på den eller de søer i søgemaskinen i feltet "Hvor vil du hen" , som du gerne vil læse mere om, eller hvis du vil se priser på hoteller og ferieboliger i Italien.

Rejsemål i Norditalien

 • Gæstebedømmelser 8,6
  Veneto
  146 hoteller
  Af Italiens 20 regioner er der kun få, som byder på så mange og varierede oplevelser for den ferierejsende som Veneto. Det inkluderer den billedskønne natur ved Gardasøen, stemningsfulde byer som Verona og Venedig og lange badestrande langs Adriaterhavet.
 • Gæstebedømmelser 8,6
  Lombardiet
  101 hoteller
  Lombardiet er ikke blot økonomisk velhavende, men også rig på smuk natur med dramatiske bjerglandskaber og store søer. Kulturelt venter der dig også mange oplevelser på en rejse til Lombardiet med alt fra storbyliv i Milano til hyggelige middelalderbyer.
 • Gæstebedømmelser 8,5
  Piemonte
  75 hoteller
  De gastronomiske oplevelser står i kø på en rejse til Piemonte. Udover verdensberømte vine og delikate trøfler kan du på en rejse til regionen "for foden af bjergene" også opleve en bid af det autentiske Italien i stille landsbyer og i majestætiske Torino.
 • Gæstebedømmelser 8,5
  Ligurien
  66 hoteller
  Ligurien er mest kendt for Den italienske Riviera, men selvom det er fristende at bruge hele ferien i de idylliske kystbyer nede ved det azurblå middelhav, må du heller ikke gå glip af det bjergrige baglands maleriske landsbyer, vinmarker og olienlunde.
 • Gæstebedømmelser 8,8
  Trentino-Sydtyrol
  40 hoteller
  I Sydtyrol, der udgør det italiensk-tyske grænseland, kan du opleve et af Europas mest naturskønne områder med majestætiske bjerge og maleriske landsbyer. Både sommer og vinter har du her ideelle betingelser for en aktiv ferie med charmerende lokalkolorit.
 • Gæstebedømmelser 8,2
  Emilia-Romagna
  26 hoteller
  Emilia-Romagna beskrives af nogle som "Toscana med færre turister." Sikkert er det, at der på en rejse til denne region venter dig charmerende renæssancebyer, Adriaterhavets indbydende badestrande samt betagende landsbyer og natur i det frugtbare Po-delta.

Populære hoteller i Norditalien

Italien, Norditalien, Ligurien, Loano
8,4
Meget godt
1676 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 75 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.7 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Norditalien, Ligurien, Savona
8,9
Meget godt
2480 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 48 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Norditalien, Ligurien, Lerici
9,3
Fabelagtigt
1351 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 72 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Parkering

Det nordøstlige Italien og vindistrikterne

De fleste af os forbinder måske mest Norditalien med enten sol og vand eller sne og ski. Og alt dette finder du skam også i rigt mål, men glem ikke at: Denne del af Italien byder på et frodigt, kuperet landskab, fantastiske byer som charmerende Treviso, historiske Padova, musikparadiset Verona, myteomspundne Venedig, mode-mekkaet Milano samt en vinkultur, som overgår det meste.

Her er masser at lave, og du har alle forudsætninger for at få en vellykket kombinationsferie, som ikke bare giver sindet, men også smagsløgene en mindeværdig oplevelse.

I denne del af Italien står mulighederne i kø

”Hvad mener vi egentlig med Norditalien,” tænker du måske i dit stille sind. Det er forståeligt, eftersom Italiens nordlige regioner breder sig ud over et stort område og grænser til flere forskellige lande: Slovenien i øst, Østrig og Schweiz i nord og Frankrig i vest. Alle disse lande sætter deres eget præg på både mad, sprog og kultur i grænseregionerne, og det er netop dette, som er med til at gøre Norditalien så fascinerende.

Her kan du vandre, cykle og klatre, her kan du sole dig og bade ved lange sandstrande eller små, pittoreske bugter. Her kan du nyde udsigter, som får dig til at tabe underkæben, og her kan du udforske smalle gader i vidunderlige byer. Sidst, men ikke mindst, kan du få nogle af dit livs bedste mad- og vinoplevelser. Desuden er Norditalien let tilgængelig, uanset om du vælger at flyve eller køre bil. Valgmulighederne er mange – og variationerne så godt som uendelige!

Forresten: For dig, som er interesseret i en feriebolig i nærheden af den skønne Gardasø, har vi valgt at præsentere dette rejsemål separat, så du lettere kan finde, hvad du søger: )

Soave – her finder du nogle af Italiens mest berømte hvidvine

Jeg tror, jeg vil starte med et område, som producerer en frugtrig, letdrikkelig vin, som har en gyldengul farve, og er en anelse både tør og sød – nemlig Soave. Navnet synes sikkert bekendt, og jeg kan næsten garantere, at du har passeret det på din rejse i Norditalien uden at vide det. Vi befinder os nemlig i nærheden af en af de mest kendte norditalienske byer, Verona. Soave er et smukt område med bølgende bakker, hvor vinrankerne står i perfekte rækker og bryder landskabet.

I Soave ligger såmænd Soave… En lille Middelalder-perle af en by med en smuk ringmur og et slot, kun 20 kilometer øst for Verona, i retning mod Venedig og havet. Byens lille gågade er meget indbydende, og tager sin begyndelse ved den gamle byport Porta a Verona. Selvom byen er lille, er her et fint udvalg af restauranter, isbarer, vinbarer og småbutikker. Så tag dig tid til at slå dig ned på en af byens hyggelige caféer med noget godt at drikke eller spise, og husk at handle lidt gode vine med dig hjem fra en af de lokale vinhandlere.

Valpolicella, Amarone, Ripasso og Masi

Synes du, disse navne virker bekendte? For mit vedkommende får de mig til at trække på smilebåndet, eftersom jeg er en rigtig ”Amarone-pige”. : ) Det er ikke sådan, at jeg ikke sætter pris på andre vine, men dronningen er efter min mening Amarone. Navnet stammer fra det italienske ord ”amaro”, som oprindeligt betyder ”besk”, og den har en helt speciel plads i mit hjerte… Eller rettere sagt i mine smagsløg :-)

Vi befinder os nu øst for Gardasøen, i den italienske provins Verona, og man kan nok påstå at lige netop Valpolicella er en af landets mest kendte vinregioner heroppe mod nord. Det er ikke så mærkeligt, for navnet Valpolicella blev allerede nævnt i 1100-tallet. Det stammer fra det latinske Val Polis Ceallae, som betyder ”de mange vinkældres dal”. Her har man fundet arkæologiske beviser for, at der blev dyrket vin i området for flere tusinde år siden, selvom det først var romerne, der for alvor vin udbredte vinen.

Der findes flere vinproducenter i området, du kan besøge, men den måske mest kendte hedder Masi, og var det første vinhus der begyndte at fremstille den i dag berømte vin Ripasso. Lige midt i Masigårdens område, efter en lille gåtur hen over vinmarkerne, finder du Sèrego Alighieri-gården, som har været i Alighieri-familiens eje i hele 21 generationer. De har et tæt samarbejde med Masi, og her kan du gå guidede ture, prøvesmage vine og selvfølgelig også handle, så du har lidt med hjem i kufferten. For mit vedkommende fandt blandt andet dessertvinen Recioto vej ned i min rejsetaske, og jeg må bare tilføje, at den er en af de bedste dessertvine, jeg nogensinde har smagt! Desuden passer vinen perfekt til blandt andet mandel-småkager, ost og mig, for er man en livsnyder, ja, så er man en livsnyder: )

Prosecco – et navn i tiden

Prosecco… Bare navnet lyder lokkende, boblende og opfriskende, og det er ikke så sært, at denne drik bliver mere og mere populær, også i Norden. Navnet Prosecco er både navnet på druen og på området, Colline del Prosecco. Vindistriktet strækker sig flere tusinde hektar over to områder, Valdobbiadene og Conegliano. Dette område er en personlig favorit hos mig, eftersom jeg elsker frodige bakker fyldt med vinranker, der bølger blidt i vinden. En særlig sindsstemning kryber langsomt frem i mig, og jeg mærker hvordan jeg slapper af bare ved at lade mit blik glide hen over landskabet. ”Dette er stedet, hvor jeg kunne tænke mig at bo,” tænker jeg, og jeg har svært ved at løsrive mig.

Har du aldrig været i Treviso, så er det i øvrigt på tide! Treviso er en romantisk by, hvor de smukke huse, ligesom i Venedig, spejler sig i vandet fra kanalerne der løber gennem byen. Og, som en lille tilføjelse for min egen regning: Det var i Treviso, jeg smagte mit livs bedste is – nogensinde.

Ja, smukke byer og god is er der ikke noget i vejen med, men vælger du en ferie i Prosecco-området, bør du ikke gå glip af Strada del Prosecco, en vinrute, som går forbi forskellige gårde, og som du kan udforske enten med bil, på cykel eller til fods. Og befinder du dig her mellem marts og juli måned, kan du deltage i forskellige arrangementer i vinens tegn. Høsttiden ligger som regel mellem september og november.

Kulturbyer som Verona og Venedig

Kærlige favntag i gondoler, som stille glider frem langs med Venedigs smalle kanaler, eller nysgerrige blikke og skjulte kys under den legendariske ”Romeo og Julie-balkon” i Verona. I Norditalien kan du få din lyst tilfredsstillet, når det kommer til romantik og gamle kulturbyer. At Venedig er et selvskrevet rejsemål er ingen hemmelighed, og selv jeg mener helt bestemt, at man må besøge denne fascinerende by mindst en gang i livet. Men det er let at glemme, at Verona faktisk er den by, som rummer flest historiske levn fra Romertiden, naturligvis bortset fra selve Rom. : ) I Verona har du desuden fantastiske muligheder for at nyde godt af skønne toner, som stiger mod himlen i byens åbne arena, Arena di Verona. Live musik, romantik og en god middag under åben himmel – kan det blive bedre?

Mad i Norditalien

Løber din mund i vand ved tanken om italiensk mad? Det forstår jeg fuldt ud… : ) Maden er en af de helt store fornøjelser ved at besøge Italien, og ikke mindst i Norditalien finder du en utroligt varieret madkultur. ”Hvad kendetegner egentlig norditaliensk mad, sammenlignet med maden i resten af Italien?” tænker du måske. Først og fremmest bruger man i nord ofte mindre olivenolie, pasta og tomatsovs, end hvad der ellers er typisk for den italienske gastronomi. Til gengæld bruges der mere smør, og norditaliensk mad har tit en lækker, cremet konsistens. Jo højere nordpå, du kommer i Italien, jo mere minder maden på mange måder om fransk mad – og det er jo ikke så underligt, da Norditalien og Sydfrankrig i en del henseender har en fælles kulturhistorie.

Der er dog også undtagelser fra reglen om mindre olivenolie: Ligurien og området omkring Gardasøen er kendt for at producere olivenolier i særklasse, og her fylder de gyldne dråber meget i de lokale madtraditioner. Lad mig blot nævne den verdensberømte pesto, der blev opfundet i Ligurien… Den var ikke meget værd uden rigelige mængder olivenolie. Pasta er selvfølgelig også en populær ingrediens i det norditalienske køkken, men må dele pladsen med lækker risotto og polenta.

Norditalienerne er stolte af deres hjemstavne, fødebyer og regioner – på dette punkt må man sige, at italienere i hele Støvlelandet har noget tilfælles. Det betyder også, at du ofte vil opleve, at maden er baseret på lokalt dyrkede råvarer, hvilket sikrer dig friskhed og i mange tilfælde også en høj kvalitet.

Tager du ud til de norditalienske kyster, eller til de store søer – Comosøen eller Gardasøen, eksempelvis – vil fisk og skalddyr naturligvis have en prominent plads på menukortet. Karpe og ørred er nogle af de største delikatesser ved søerne.

Overordnet vil jeg sige, at uanset, hvor høje forventninger, du kommer med til maden i Norditalien, vil de før eller siden blive overgået. Uanset om du satser på det simple og traditionelle på de lokale trattoriaer, eller om du er til høj cuisine på de store, internationale restauranter, vil minderne om dine smagsoplevelser få dig til at drømme dig tilbage, længe efter, du er rejst hjem.

Variation, variation, variation...

Sådan kan man kort og godt beskrive det norditalienske landskab. Fra de dybeste, grønne dale til de højeste, sneklædte bjergtinder. Norditalien er med andre ord ikke bare bløde bakker og bølgende vinmarker, men også et dramatisk, alpint landskab, hvorfra udsigterne er magiske. Uanset om du er til større udfordringer eller fredelige vandreture, har Norditalien et bjerglandskab, som giver mulighed for at udleve begge ønsker.

Du kan med fordel overveje at leje en cykel – eksempelvis en mountainbike – eller tage din egen med. Du kan få mange gode, motionsgivende og sjove timer til at gå, hvis du kaster dig over bjergområderne i Norditalien på en robust, terrængående cykel.

Jeg kunne sagtens fortsætte med at berette om de eventyragtige søer, og de mange pittoreske byer og småbyer, du kan besøge. Jeg kunne også fortsætte med at fortælle om vinene, kulturen og det folkeliv, du møder, når du er her. Men jeg tror, jeg lader være, for det ville være urimeligt ikke at lade dig opleve dette på egen hånd. Jeg kan bare sige, at det ikke spiller nogen rolle, om du er ung eller gammel, om du vil bestige et bjerg eller ligge på stranden, om du vil indsuge historie i smalle baggyder eller om du bare vil sidde på en bakke med et glas vin i hånden og nyde udsigten – i Norditalien finder du noget for enhver smag.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hvad siger gæsterne i Norditalien?

8,6
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 2818 anmeldelser