Efterårs-palio i Asti

Palio di Asti - tredje søndag i september

Palio er betegnelsen for det årlige hestevæddeløb i byen Asti. Palio er en betegnelse, der som regel peger tilbage til middelalderen. Det er også tilfældet her i byen, hvor palio’en har rødder helt tilbage 1100-tallet.

Middelalderfestival

I vore dage er palio’ens afholdelse blevet gjort til en hel middelalderfestival. Selve væddeløbet afholdes den tredje søndag i oktober, og der er optakt allerede fra om fredagen med blandt andet væddeløb for de kommende stjerne-jockeyer, palio degli scudieri (væbnernes væddeløb).

Imponerende optog

Søndag eftermiddag begynder det imponerende middelalder-optog med mere end 1200 udklædte deltagende, hvor gaderne fyldes med musik fra trommer, basuner, trompeter og jagthorn. Bagerst i optoget trækkes en stor kærre, Il Carroccio, hvorpå trofæet står, det er en stofdug med påmalet billede af byens våbenmærke og dens skytshelgen, San Secondo.

Festens clou

Optoget afslutter på torvepladsen Piazza Alfieri di Asti, hvor festens clou finder sted. Pladsen der i dagens anledning har fået anlagt en ridebane på størrelse med en fodboldbane. 21 jockeyer repræsenterer her 21 bykvarterer og omegnsbyer i selve dysten, som afvikles i tre heat med 7 deltagere i hver. Fra hvert heat går tre ryttere til finalen, og vinderen af finalen er, som det hedder i reglerne: den hest der kommer først over mål, med eller uden jockey.