Rejser til Langhe vindistrikt

Barolos og Barbarescos hjemegn

Ud over gastronomisk særklasse får du her også en landskabsmæssig åbenbaring med bølgende vinmarker, karakterfulde middelalderbyer og velbevarede fæstninger på bakketoppene, som alt sammen kulminerer med kulturhistoriske Alba i centrum.

Piemonte er med tiden blevet verdenskendt som regionen, der sætter mad og vin i højsædet. Specielt det sydlige Piemonte har med sit varierede landskab og sine frugtbare jorde en særdeles god grobund for vinproduktion.

En landskabsmæssig åbenbaring

Dette område, hvor man kan realisere drømmen om la dolce vita, er sammensat af tre mindre områder ved navn Langhe, Roero og Monferrato. For nemheds skyld kalder vi blot hele territoriet for Langhe. Området er ud over sin gastronomiske særklasse også en landskabsmæssig åbenbaring med bølgende vinmarker, karakterfulde middelalderbyer og velbevarede fæstninger på bakketoppene, som alt sammen kulminerer med den kulturhistoriske hovedby Alba i centrum.

Optaget på Unesco i 2014

I 2014 skete det endelig: Vindistriktet Langhe blev optaget på Unescos prestigefyldte liste over verdens natur- og kulturarv. Det drejer sig primært om Barolo, Barbaresco, Barbera og Asti Spumante, som alle også må siges at have fået deres berømmelse på vores breddegrader.

Mad og vin

Nogle af de Italiens bedste og mest prestigefyldte rødvine dyrkes i Langhe-området. Barolo’en, som ikke uden grund kaldes for Rødvinenes Konge, dyrkes i 11 kommuner omkring Alba og er lavet på Nebbiolo-druer. Ligesom Barolo’en er Barbaresco’en også lavet på Nebbiolo-druer og kan dateres helt tilbage til Romertiden. Begge disse vine kan være ganske bekostelige, men heldigvis byder Piemonte også på mange andre gode rødvine.

Piemonte er meget andet end gode rødvine. Særligt laves der fortrinlige vine af regionens eneste og mest berømte drue til produktion af hvidvin: Arneis-druen, som hedder Roero Arneis, når den dyrkes nord for Tanaro-floden i Roero-området eller Langhe Arneis, når den dyrkes syd for floden i Langhe-området. Roero Arneis er den mest værdsatte af disse to og produceres af Villa Cornarea ved Canale.

Vin bør dog ledsages af et veltilberedt måltid, for som det kendte mundheld foreskriver, så dur helten ikke uden hverken mad eller drikke. Langhe er et af de områder i Italien, som har den største koncentration af de velrenommerede Michelin-restauranter, så der er gode chancer for at forkæle ganen. Typiske egnsretter kunne være kanin eller polenta (varianter af majsmelsgrød) eller hvad med Lumache di Cherasco (en slags fritterede vinbjergsnegle) – naturligvis ledsaget af en Barolo eller Barbaresco. Langhe er også kendt for den verdenskendte hasselnøddecreme Nutella, som blev opfundet i Alba lige efter 2. Verdenskrig. Det var konditor Pietro Ferrero, som på grund af de dyre og rationerede kakaobønner, besluttede sig for at blande nogle af de lokale hasselnødder i sin kakaomasse – med stor succes.

Byer

Langhes historiske byer ligger som spredte perler i det vindominerede landskab og har alle deres særkende: Bra som er rig på kultur og kendt for sin slow food-kultur; Asti med sin mousserende spumantevin og berøme hestevæddeløb Il Palio; La Morra med sin smukke udsigt fra Belvedere og en høj koncentration af vinproducenter; den charmerende terrasseby Monforte d'Alba; Barolo med det monumentale 1600-tals slot og sine verdensberømte druer; Barbaresco med det 36 m høje Torre del Bricco, som blev opført under normannerne og siden er blevet byens vartegn; den historiske vinby Neive med de frugtbare jorde; sneglebyen Cherasco med den smukke hvide triumfbue Madonna del Rosario og endelig Alba med sin hvide trøffel-festival, det livlige handelsstrøg, himmelstræbende middelaldertårne og den smukke katedral San Lorenzo.

Borge og slotte

Langhe har gennem tiderne haft behov for at forsvare sig, hvorfor der på de fleste bakketoppe dukker slotte og forsvarsborge op fra Middelalderen. Mange af slottene kan besøges og flere er indrettede som museum eller vinotek.

- Castello di Barolo: Borgen med den smukke profil er fra 1600-tallet og kan ses fra lang afstand. Der er åbnet et spændende vinmuseum på borgen. Der tages entré og der er lukket på torsdage.
- Castello di Grinzane Cavour: Middelalderslottet Grinzane Cavour huser det regionale vinotek for piemontesiske vine. Der tages entré og der er er lukket på tirsdage.

- Castello di Serralunga d’Alba: Slottet er kendetegnet ved tre asymmetriske tårne og kan dateres helt tilbage til år 1340. Det står rank og majestætisk på byens højeste punkt. Der er gratis adgang og lukket på mandage.
- Castello di Govone: Barokslottet Castello di Govone, eller mere korrekt Castello Reale di Carlo Felice di Casa Savoia, blev i 1997 optaget på UNESCO’s prestigefyldte liste over bevaringsværdig kulturarv. Der tages entré.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Langhe vindistrikt

Populære hoteller i Langhe vindistrikt

Italien, Norditalien, Piemonte, Canelli
9,7
Fabelagtigt
30 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 118 km
  • Afstand til centrum: ca. 2.4 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Norditalien, Piemonte, Gabiano
8,9
Meget godt
88 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 59 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Norditalien, Piemonte, La Morra
9,3
Fabelagtigt
249 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 100 km
  • Afstand til havet: ca. 118 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Hvad siger gæsterne i Langhe vindistrikt?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 354 anmeldelser