Rejser til Ortasøen

Ved Ortasøen føler man sig hensat til en tid før masseturismen. Den lille underskønne sø, som ligger tæt på Malpensa Lufthavn i Milano, lokker med natur og kultur

Ved Ortasøen føler man sig hensat til en tid, hvor masseturismen ikke eksisterede. Den lille underskønne sø, som ligger tæt på Malpensa Lufthavn i Milano (blot ca. ½ times kørsel), lokker med natur og kultur … og en intimitet og uforstyrrethed, som nabosøerne Maggioresøen og Comosøen ikke kan leve op til.

Ortasøen er et naturskønt slaraffenland, hvor det harmoniske samspil mellem natur og kultur samt de korte afstande mellem oplevelserne er fremherskende. Aflæg fx et besøg i den karakterfulde by Orta San Giulio med hyggelige spisesteder og små specialforretninger med lokale delikatesser. Oppe bag byen ligger parken Sacro Monte di Orta med 20 kapeller fra år 1590, der alle er dedikerede til Den Hellige Frans af Assisi – området figurerer på UNESCO’s prestigefulde liste over bevaringsværdig kulturarv. Ved byens lille færgeleje er der afgang til den maleriske lille ø Isola di San Giulio, hvor der hersker masser af mystik

>>> Læs mere om Norditalien her

Begynder det at klø i fingrene efter at shoppe og ose, så besøg det livlige torsdagsmarked i Omegna. Vil man hellere handle indendørs og lidt mere moderne, bør man ikke gå glip af Alessi Factory Store (italiensk designermærke inden for boligindretning og køkkenudstyr), som holder til i Crusinallo, lige nord for Omegna. Rygter forlyder, at der er bemærkelsesværdige besparelser at gøre sig.

Naturelskere bør drage en tur (i bil) op til områdets højeste punkt, bjerget Mottarone (1.491 m). Herfra kan man se Alpernes næsthøjeste bjerg Monte Rosa og hele 7 søer: Orta, Maggiore, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate og Biandronno. Prøv en af områdets mange vandreruter eller kør rundt i Novara-bakkerne, som er et anerkendt vindistrikt med et rigt udbud af restauranter.

Ortasøen giver dig mindst tre helt uimodståelige særpræg: 1) Orta San Giulio, kåret til en af Italiens ti smukkeste middelalderbyer, 2) Isola di San Giulio, en magisk kloster-ø ude midt i søen og ikke mindst 3) Europas reneste vand.

Her finder du et pragteksemplar af en sø med sin overskuelige størrelse, uopdagethed, magiske lille ø Isola di San Giulio, skønne naturlandskaber og endelig besøgsværdige historiske Orta San Giulio med færgeleje, stemningsfuld torveplads og smalle gyder. Ortasøen ligger umiddelbart vest for Maggioresøen i Piemonte og er en absolut overset perle blandt de norditalienske søer.

Blot ½ times kørsel fra Malpensa Lufthavn

Søens oprindelige navn er Cusio og er i Italien kendt for sit højgastronomiske køkken, skønne natur og kunst & kultur. Beliggenheden er enestående, da man hurtigt kommer til metropolerne Milano og Torino, nabosøen Maggioresøen med sin storslåethed, pomp og pragt (som en fin kontrast til Ortasøens intimitet og folkelighed), den skønne bjergby Domodossola og i øvrigt er afstanden til Malpensa Lufthavn ved Milano blot ca. ½ time i bil.

Små hyggelige byer med ugentlige markeder

Rundt om søen ligger de hyggeligste små byer langs bredden med Omegna som den absolut største i søens nordlige ende. Omegna har en ugentlig markedsdag (torsdag), hvor italienere og turister valfarter langvejsfra for at tage del i den livlige torvestemning. Andre markedsdage omkring søen er onsdag (Orta San Giulio), og hvis man bevæger sig over til Maggioresøen, så kan listen udvides til mandag (Baveno), tirsdag (Arona), fredag (Borgomanero - Stresa) og lørdag (Intra). Derudover vil designer-interesserede finde stor tilfredsstillelse i at besøge Alessi Factory Store, som også ligger i Omegna. Det verdenskendte italienske designermærke Alessi fremstiller alle tænkelige køkkenremedier i alskens sprælske farver og former, der ofte er karakteriserede ved klare og rene linjer. Rygterne siger, at besparelserne ved dette fabriksudsalg er værd at køre langt efter.

Besøg bjerget Mottarone

Et yndet udflugtsmål i nærheden af Ortasøen er bjerget, som adskiller søen fra Maggioresøen, Mottarone, der med sine 1.491 meter sætter standarden landskabets maleriske udtryk og områdets mange snoede veje. Fra toppen af Mottarone kan man på klare dage se hele 7 søer: Orta, Maggiore, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate og Biandronno.

Vin og gastronomi

For Mad&Vin-interesserede kan området Le Colline Novaresi (Novara-bakkerne) varmt anbefales for deres mange prestigefyldte vine (deriblandt Colline Novaresi DOC bianco) og gastronomiske oplevelser. Området er desuden kendt for deres mange pølse- og svampespecialiteter samt naturligvis søens fisk.

Søen er som tidligere nævnt Europas reneste og indbyder derfor til en dukkert og mange vandaktiviteter, som fx kano, vandski eller windsurfing.

Isola di San Giulio

Områdets absolutte stolthed er den lille ø Isola di San Giulio, der ligger midt i søen med sin ejendommelige profil af tætbyggede konstruktioner, deriblandt øens kirke og nonnekloster. Øens basilika San Giulio gemmer på mange malerier og skulpturer af høj historisk værdi. Øen er tilgængelig og kan besøges med båd fra Orta San Giulio for et mindre symbolsk beløb. Der er én gade rundt på øen og man kan hurtigt slentre øen rundt på ganske få minutter, da den kun måles 650 m i omkreds.

Orta San Giulio

Den velbevarede historiske by Orta San Giulio ligger ude på spidsen af et næs med fronten mod den lille ø Isola San Giulio. Rammerne om et ferieophold blandt interessante monumenter og bygninger, stemningsfulde torvepladser uden trafik, et væld af spisesteder og mange små specialbutikker med salg af områdets mange delikatesser er fuldt ud til stede.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller ved Ortasøen

Hvad siger gæsterne ved Ortasøen?

8,7
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 37 anmeldelser