Rejser til Valsesia-dalen

Vikingerne var her!

Vore nordiske forfædre – vikingerne – nåede vidt omkring i deres færden (og plyndren). Også til Italien – bl.a. den nordlige del af Piemonte og den nærliggende Aostadal nær bjergmassivet Monte Rosa – der i dag bl.a. er et velanset skisportssted. I dalen omkring bjergets fødder ligger en række landsbyer, som siges at have aner helt tilbage til vikingetiden. Blandt disse kan blandt andet nævnes småbyerne Alagna, Gressoney, Issime, Rimella, Macugnaga og Formazza.

Disse aner ses ikke i form af ruiner eller arkæologiske fund, men derimod i form af noget så særpræget som dialektal overlevelse. Flere af indbyggerne taler en dialekt, der på mange måder minder om det danske sprog. Flere af ordene som de lokale bruger, når der tales med den lokale dialekt, er let genkendelige for os skandinaver.

Nordisk ”sprogsymfoni”:

Dialekten kaldes titzschusk, der trods ordets kinesiskklingende ordlyd, siges at stamme fra en gruppe vikinger, der på flugt fra Karl den Store (år 742 - 814), flygtede over den grænse vi i dag kender mellem Schweiz og Italien til det nordlige Italien og slog sig ned i Valsesia-området. De bosatte sig i små isolerede byer, hvilket gjorde, at det sprog de talte (en blanding af germansk, skandinavisk og saksisk) forblev uforandret, da indflydelsen udefra var minimal. Naturligvis er sproget – eller rettere dialekten – ændret århundrede efter, men den dag i dag er der ord, som vi nordboere kan kende og forstå - f.eks. ”hus”, ”hund”, ”himmil” (himmel), ”tomatika” (tomat) osv..

Valsesia-dalens herligheder:

Kommer man på disse kanter, kan man – selvfølgelig ud over at få stillet sin nysgerrighed ved at teste lokalbefolkningens forståelse af det danske sprog – også gi’ sig til mange andre ting, for området har mange forskelligartede tilbud til den besøgende.

Ordet ”Val” på italiensk indikerer, at her er tale om en dal. Området er i dette tilfælde bestående af flere dale, der tilsammen går under navnet Valsesia. Dalene huser både øde naturområder, beboede områder med historiske småbyer med små livlige torvepladser, skisportssteder, rivende elve og floder – heriblandt floden Sesia, der har lagt navn til dalen.

Valsesia-dalen opleves i sommermånederne måske bedst til fods via kilometerlange vandrestier rundt i hele territoriet eller på cykel i smukke imponerende omgivelser, ellers i bil, på ski eller i kano i dalenes mange floder. Området er med andre ord et sandt mekka for sportsentusiasten og naturelskeren, men ikke kun.

Også de kulturinteresserede kan dykke ned i indtil flere kulturelt betonede festivaler og begivenheder året rundt. Nogle drejer sig specifikt om lokalkulturen Walser, som også indbyggerne her kaldes. Her iklæder indbyggerne sig deres karakteristiske egnsdragter og fejrer egnens gamle traditioner, der indholds- og udseendemæssigt adskiller sig markant fra dem, man ellers kan finde i resten af Italien. Mange vil mene at udtrykket her er mere tyrolsk og sydtysk end italiensk, hvilket naturligvis kan forklares med den korte afstand til de tysktalende lande.

Læs mere om begivenheder og byfester her: www.atlvalsesiavercelli.it/content.php?sz=EV&_l=eng
Desværre findes listen kun på italiensk og ikke engelsk, selvom siden har en engelsksproget version.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Valsesia-dalen