Rejser til Sardinien

Sardinien er Middelhavets næststørste ø, kun overgået af Sicilien, og er kendt for sit karakteristiske turkisblå vand. Her finder du uendelige variationer af strande, fra kilometerlange sandstrande til små klippe- og badebugter, du kan have helt for dig selv. En af de smukkeste kyststrækninger er Costa Smeralda, også kendt som Smaragdkysten, på den nordlige del af Sardinien, som også regnes for at være Sardiniens svar på Den Franske Riviera. Det er et eksklusivt område, hvor Porto Cervo er samlingspunktet for store yacher, butikker og restauranter.

Naturen er fantastisk på Sardinien! Du kan køre op i bjergene og opleve det imponerende barske landskab, lange strækninger med natur, klipper og skove, der kun bliver afbrudt af små, lokale landsbyer, næsten uberørt af tiden og udviklingen. Kører du op i bjergene kan du nemt støde på får, køer og heste på vejene, for her er det dyrene der har "forkørselsret".

Maden og vinen er selvfølgelig også en af Sardiniens helt store attraktioner - det er jo trods alt Italien. Du får italiensk mad af høj kvalitet, og ligesom på fastlandet er vinene også af samme højde. 

Sardinien hedder på italiensk Sardegna, og har historisk set været et kongerige, der i typisk middelalderstil har ændret størrelse til trods for sin status som ø. Tidligere hørte en del af fastlandet også til Sardinien, men da Italien i 1861 blev samlet og anerkendt som et land, var den den sardinske konge der blev monark. Men indflydelsen fra andre kulturer er nærværende, for øen har tidligere været styret af både fønikere og romere. I dag bor der omkring 1,6 millioner mennesker på Sardinien, og hovedstaden Cagliari er delvist selvstyret af et parlament med en præsident. 

Velkommen til Sardinien med Escapeaway

Hos Escapeaway kan du planlægge og skræddersy din rejse præcis, som du ønsker. Kombiner fly med nøje udvalgte hoteller, og glem ikke at tage et kig på vores unikke hideaways. Vi anbefaler også, at du lejer bil for at få de bedste muligheder for at udforske alle de smukke steder på øen.

>>> Se alle hideaways på Sardinien

>>> Læs mere om Alghero

>>> Læs mere om Porto Cervo

>>> Læs mere om Cagliari

>>> Læs mere om Olbia

>>> Læs mere om Porto Rotondo

Rejsemål på Sardinien

 • Gæstebedømmelser 8,8
  Alghero
  9 hoteller
  Alghero er en af Sardiniens smukkeste og mest interessante byer. Det er ikke uden grund, at den undertiden kaldes for "Italiens Barcelona". Her får du således samme kombination af et hyggeligt middelaldercentrum og nem adgang til flotte badestrande.
 • Porto Cervo
  6 hoteller
  Hovedbyen på den berømte Costa Smeralda tiltrækker jetsetet og overdådige yachts med sine elegante butikker, restauranter, natteliv og ikke mindst fantastiske strande. Porto Cervo er dog de senere år blevet mere tilgængelig for os "almindelige" ... ferierejsende. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 8,7
  Arzachena
  5 hoteller
  Der er flere interessante seværdigheder nær Arzachena, ligesom byens smalle gader og torve med butikker, restauranter og barer er værd at udforske. Den lille by er desuden et glimrende udgangspunkt for ture ud til det azurblå hav og den berømte ... Costa Smeralda. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 9,0
  Baja Sardinia
  5 hoteller
  Længes du efter en afslappende ferie med sol og god mad er Baja Sardinia på den nordlige del af øen det perfekte rejsemål. Slap af i sandet ved den smukke, lille vigs krystalklare vand eller udforsk dine omgivelser, som inkluderer verdenskendte ... Porto Cervo. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 9,2
  Cala Gonone
  4 hoteller
  De fantastiske strande for foden af grønne bjerge har gjort Cala Gonone til et yndet rejsemål på Sardinien. Det tidligere fiskerleje har dog formået at bevare sin charme en livlig strandpromenade, hyggelige butikker, restauranter og lystbådehavnen.
 • Gæstebedømmelser 7,3
  Castelsardo
  4 hoteller
  Midt på Sardiniens nordvestkyst ligger denne charmende by på et klippefremspring ved det krystalklare hav. Det kan du nyde fra en af de dejlige strande ved Castelsardo, hvis da ikke du blot vil slå dig ned på en af restauranterne og beundre ... udsigten herfra. Læs mere

Populære hoteller på Sardinien

Italien, Syditalien, Sardinien, Cala Gonone
8,6
Meget godt
950 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 106 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant
Italien, Syditalien, Sardinien, Porto Cervo
8,7
Meget godt
923 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 36 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant
Italien, Syditalien, Sardinien, Porto Cervo
9,2
Fabelagtigt
1116 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 37 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder

Naturpark: Parco Nazionale dell'Arcipelago di La Maddalena

En af Sardiniens tre skønne naturparker er La Maddalena Archipelago Nationalpark, som er et unikt, beskyttet, geo-marint område, der består af en gruppe øer beliggende ved den nordøstlige del af Gallura-kysten, i strædet mellem Sardinien og Korsika (kendt under navnet Bocche di Bonifacio).

Alle øerne - bortset fra øen La Maddalena, der har en befolkning på omkring 12.000 indbyggere - er enten fuldstændig øde eller spættet med små bebyggelser, såsom det er tilfældet på Caprera og Santa Maria. Nationalparken dækker et areal på mere end 12.000 hektarer og 180 kilometers kystlinje.

Strand: Cala Goloritzé

Cala Goloritzé, der ligger ved byen Baunei i den sydlige del af Orosei-bugten i provinsen Ogliastra på den østlige del af øen, er én af Sardiniens smukkeste og mest maleriske strande. Stranden former en naturlig og yndefuld bue og består af sand og hvide småsten, der danner en skøn kontrast til det grønne og turkisfarvede vand.

Stranden, der blev erklæret for sardinsk natur-monument i 1993, og italiensk “national-monument” i 1995, er også berømt for sine omgivende kalkstens-klipper med tinder (det højeste på 140 meter), sprækker, buer og enkelte grotter.

Siden 2007 har det været forbudt at nærme sig stranden tættere end 200 meter fra havet i motorbåd for at beskytte den mod forurening og larmende turister.

Mystisk tårn: Su Nuraxi di Barumini

Su Nuraxi di Barumini, som ligger på et højdedrag ved den lille by Barumini på den sydligt-centrale del af øen, er et af de mest spektakulære eksempler på Sardiniens berømte arkæologiske fænomen kaldet nuragh, som er et kegleformet tårn bygget af sten, der samtidigt danner et kuppelformet rum.

Der findes mellem 7000 og 8000 af sådanne tårne på Sardinien og de fleste er mellem 3000-4000 år gamle. Man ved ikke med sikkerhed, hvad de ejendommelige - og uden for Sardinien ukendte - tårne har været brugt til, men man mener, at de både kan være blevet brugt til fæstning, bolig - og måske som helligdom.

Læs også: De mystiske tårne på Sardinien

Nuraghen ved Barumini menes at stamme fra 1500 f.Kr. og er omgivet af en mur med syv store tårne og en række mindre huse, som tilsammen danner det største nuragh-kompleks på Sardinien. Det blev i 1997 erklæret for kulturel verdensarv af UNESCO.

Læs mere om Su Nuraxi de Barumini

Cagliari

Cagliari - der kaldes for Casteddu  ("slot") på sardisk - er Sardiniens smukke og charmerende hovedby og øens kulturelle, kommercielle og politiske centrum. Under byens fundament kan der dateres bygninger hele 5000 år tilbage i (for)historien og i nyere tid har byen været genstand for karthagere, byzantinere, romere og spanske habsburgere - for blot at nævne nogle af de mange fremmed folkeslag, der har formet byen gennem dens lange historie.

Endnu idag er der spor af disse forsvundne civilisationer i form af et karthagisk nekropolis, et romersk amfiteater, en byzantinsk basilika, og store fæstningsværker fra dengang, hvor de spanske habsburgere var det vestlige Middelhavs imperiale herskere.

En otte-kilometer lang sandstrand, de varme, tørre somre og milde vintre, og en gastronomi, der skiller sig ud med sine egne fiskeretter fra det omkringliggende hav, gør byen til et attraktivt rejsemål året rundt.

Byer

De vigtigste byer på Sardinien er Cagliari, Sassari, Quartu Sant'Elena, Olbia, Alghero, Nuoro, Oristano, Selargius, Carbonia, og Iglesias, hvoraf en del af byerne har givet navn til Sardiniens provinser.

Af disse byer er Cagliari - eller Casteddu, som den kaldes på sardisk - den største med omkring 150.000 indbyggere og samtidig øens hovedstad. Byen har én af Middelhavets største havne, en international lufthavn, en status som én af Italiens 110 rigeste byer, og er uden sammenligning øens økonomiske, kulturelle og politiske centrum.

Den andenstørste by på Sardinien, Sassari, beliggende på den nordvestlige del af øen, er ikke bare en af de ældste byer på øen, men også - med sine 125.000 indbyggere - det økonomiske, kulturelle og politiske centrum på den nordlige del af øen. Byen er desuden kendt for sin rige kunstneriske og kulturelle arv, som skyldes dens alliancer med forskellige europæiske republikker, unioner og bystater gennem historien, der bragte den nogle af datidens mest betydningsfulde kulturelle strømninger i middelalderen og renæssancen.

Klima og vejr

Sardinien har et typisk middelhavsklima ved kyster og i de flade områder på øen, f.eks. sletter og let bakket terræn, med milde vintre og tørre, varme somre, mens der er et kontinentalt klima med større variation i temperaturer og mere nedbør i bjergområder, dale og på plateauerne.

Der er hele 135 dage med sol på Sardinien med sommermånederne juni, juli og august som de måneder, hvor der naturligvis er flest soltimer; 10 daglige soltimer i juni og august og 12 daglie soltimer i juli. December og januar er de måneder med laveste antal gennemsnitlige soltimer med 4 soltimer pr. dag.

Juli måned er den mindst regnfulde måned, mens vintermånederne november, december, januar, februar og marts er de mest regnfulde.

Måneden med den højeste gennemsnitstemperatur på Sardinien er august med 25 grader, efterfulgt af juli med 24 grader og - måske lidt overraskende - september med 22 grader. Den koldeste måned er januar med en gennemsnitstemperatur på 10 grader, efterfulgt af december og februar med gennemsnitligt 11 grader.

For de bade-lystne er det månederne august, september og juli, der er de bedste, med henholdsvis 25 grader i hav-temperatur i august og gennemsnitligt 23 grader i september og juli.

Om sommeren kan der undertiden komme tordenvejr, mens efterårets lavtryk kan skabe cykloner. Den berømte, eller berygtede, Mistral-vind, fra det sydøstlige Frankrig, kan undertiden ramme Sardinien i efteråret og om vinteren.

Sprog

Selvom rigs-italiensk bruges i de fleste officielle sammenhænge på Sardinien, så tales det lokale sprog sardisk stadig af hovedparten af den sardinske befolkning, der i praksis er tosprogede, og sardisk har desuden været anerkendt af den italienske stat som officielt sprog på øen sammen med italiensk siden 1997.

Sardisk er et romansk sprog, og dermed af latinsk oprindelse, men med indflydelse fra etruskisk, catalansk, spansk og paleo-sardinsk, også kaldet nuragisk, der er et præ-indoeuropæisk sprog, som menes at være talt før latin blev hovedsproget på øen i det tredje århundrede e.Kr., og hvis oprindelse er ukendt (muligvis beslægtet med baskisk, der også er et præ-indoeuropæisk sprog).

Sproget har idag tre forskellige dialekter, gadduresu, logudoreso og campidanesu, som muligvis er af henholdsvis iberisk, ligurisk og berbisk oprindelse, og dermed afspejler nogle af de forskellige kulturelle påvirkninger, øen har været udsat for gennem historien.

Natur

Sardiniens natur er præget af de 1859 kilometers kyst som øen - som den andenstørste ø i Middelhavet - besidder. I den indre del af øen gør en række højlands-landskaber (af basalt, dolomit, skifer og sandsten) sig gældende, foruden en række bjergkæder, såsom Monte Limbara, der når op til 1362 meters højde, Mone Albo, der når op til 1057 meters højde, Monte Linas, der når op til 1236 meters højde - og den højeste bjergkæde af dem alle, Punta La Marmora, på 1834 meter. Øen besidder desuden hele 54 kunstige søer (den eneste naturlige ferskvandssø er Lago di Baratz).

Sardinien har hele tre nationalparker, Asinara, Arcipelago di La Maddalena og Gennargentu og ti regionale parker, foruden 60 vildtlivs-reservater og en geomineralsk park, som er beskyttet af UNESCO. Tilsammen er hele 25% af Sardiniens natur fredet, svarende til 600.000 hektarer. Øen har også et særdeles varieret - og undertiden meget sjældent - dyreliv, som f.eks. den sardinske vildkat (kaldet den afrikanske vildkat på dansk), Sarcidano-hesten, den sardinske langørede flagermus (den eneste langørede art fundet i Europa), Middelhavsmunkesælen (hvoraf der kun findes 600 individer på verdensplan), den sardinske ræv, den uægte karettskildpadde, samt grøn havskildpadde, kongeørn, vandrefalk, Eleonora-falk, stor flamingo - og mange flere.

Sardinien har et væld af vidunderlige strande, hvoraf en del er mere velbesøgte end andre, og nogle kan kun nås fra havsiden. En af de mest besøgte strande er La Pelosa på øens nordvestlige side. Det er en vidunderlig strand, som virkelig også er et besøg værd. Men på grund af sin popularitet, er myndighederne nu bange for, at stranden vil blive ødelagt, og derfor kommer de til at indføre en mindre dagsafgift for på den måde at forsøge at beskytte stranden ved at begrænse antallet af besøgende.

Sardinien er som skabt til naturferie. Øen er berømt for sine lange, smukke kyststrækninger med fine, hvide sandstrande, og de dramatiske bjerge. Havet omkring øen giver også masser af muligheder for naturoplevelser. Sardinien nyder stor popularitet blandt dykkere. Øen har klart vand langs kysterne, og der er masser at se på under overfladen.

Også Sardiniens indre landskaber byder på spændende eventyr. Her er masser af naturlig alsidighed, du kan udforske, og som en ekstra bonus finder du rundt om i terrænet levn af form af stentårne, fra en civilisation der regerede på øen for mere end 5000 år siden.

Vejret på Sardinien er lunt og solrigt. Præcist den slags vejr, der gør det til en sand fornøjelse at bevæge sig rundt i naturen og nyde udendørslivet på ferien. Naturferie på Sardinien er en ferie fyldt med oplevelser og glæde ved omgivelserne.

Hvad siger gæsterne på Sardinien?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 212 anmeldelser