Tag med Escapeaway på en Aktiv ferie på Sardinien

Nyd en aktiv ferie på Sardinien under åben himmel

Er du træt af at ligge på stranden og ønsker at være mere aktiv, så byder Sardinien på gode muligheder for vandsport – blandt andet windsurfing, kajak, snorkling og meget mere. Er du mere til land end vand, så kan du tage på vandreture eller tage en udflugt med mountainbike eller til hest.

Hvis I ønsker at kombinere natur med kultur kan I besøge de mange levn fra fortiden, som findes spredt over hele øen. Øen byder desuden på flere smukt beliggende golfbaner. Klimaet er også mildt i vinterhalvåret og derfor særdeles velegnet til golfferie året rundt.

Sardinien er andet og mere end blot solferie for børnefamilier, der nyder godt af øens mange børnevenlige sandstrande. Det er en ø, der – ud over sine berømte, paradisiske bounty-strande – er kendetegnet af en smuk og vild natur, et inde landskab, der er rigt på bjerge, interessante, historiske mindesmærker, fascinerende klippeformationer og charmerende landsbyer.

På Sardinien kan du vandre, cykle, svømme, snorkle, udforske grotters mystiske dybder og dykke – og de mere eventyrlystne har måske lyst til at klatre på nogle af øens stejle bjergsider.

Vandreferie på Sardinien

Noget af det, der er vigtigt, når man skal beslutte sig for, om ens rejsemål er et godt sted at vandre, er, om landskabet er spændende og varieret, om klimaet er tørt og behageligt, og om der evt. er en god kombination af udfordrende og lette vandreruter. Her må vi sige, at en ferie Sardinien leverer varen. Middelhavsøen, der ligger lige syd for franske Korsika, er et fremragende sted at vandre. Alene Sardiniens størrelse gør den velegnet at udforske tid fods: Øen er stor nok til, at du kan have varierede oplevelser og vandre mellem unikke byer og landskaber, men samtidig er den overskuelig og du vil dermed føle, at du oplever en god del af øen, selv i det relativt langsomme tempo, som en vandreferie indebærer.

Der er selvfølgelig ingen, der siger, at valget mellem aktiv vandreferie og afslapningsferie er et enten-eller. Du kan fint bruge dit hotel ved stranden eller din agriturismo i landområderne som en base, som du kan gå mange gode ture fra. Efter en lang dag til fods er det en fryd at kunne slappe af på sit hotelværelse eller i sin ferielejlighed, og lade op til næste dags oplevelser med den gode, frisklavede mad og de velsmagende vine, Sardinien er kendt for.

Aktive oplevelser på Sardinien

Se de mystiske Nuragh-tårne
Den storslåede naturskønhed finder du ikke mindst langs kysterne, men bjergenes hemmeligheder i Sardiniens indre er heller ikke at kimse ad. Sardinien var nemlig tidligere hjemsted for en af de ældste civilisationer i Europa, Nuragh-befolkningen. De har efterladt omkring 8.000 tårne overalt på øen, og en af de bedste måder at se nogle af disse mindesmærker på er ved at udforske øens indre til fods. Ifør dig et par solide sko og tag for eksempel turen op ad Monte Tiscali, hvor der ligger en skjult Nuragh-landsby i en hule, hvis indgang er dækket af kalksten. Entréen koster 5 Euro. Her kan du se på de bemærkelsesværdige rester af Nuragh-folkets karakteristiske stenhuse.

Et andet velegnet sted at udforske Sardiniens fascinerende historie er den lille by Barúmini, hvor der ligger ruiner af et helt Nuragh-kompleks. Byen ligger ca. midt mellem Sardiniens øst- og vestkyst, på den sydlige del af øen.

Gola di Gorrupo – uspoleret skønhed
Mange, der tager på vandreferie på Sardinien, eller som afveksler deres daseferie på stranden med vandreture, vil gerne opleve Gola di Gorrupo, som er Italiens dybeste kløft. Det er ikke svært at forstå, for kløften rummer en ualmindeligt skøn og dramatisk natur. Vandreruten hertil er ikke svær, men den er lang, så du skal være villig til at bruge en del timer sammenlagt – både på at vandre til kløftens indgang, og til at udforske den, når du først er der. Der er flere ruter, som kan føre dig til Gola di Gorrupo til fods. Du kan for eksempel starte fra parkeringspladsen ved broen Ponte S’Abba Arva, hvor du kan sætte bilen og gå 6,5 kilometer for at nå indgangen til kløften. Eller du kan starte ved Campo Base Gorrupo, hvorfra der også er mulighed for at hoppe på en tur med jeep, hvis du ikke har lyst til at risikere vabler.

Gola di Gorrupo er et af de steder, hvor du kan prøve kræfter med at klatre på bjergvægge. I det hele taget er der mange måder at opleve denne naturskat på, men hvis du vil igennem hele kløften, vil det være nødvendigt at alliere dig med en naturguide.

At vandre langs med kysterne på Sardinien er en udsøgt fornøjelse. Indånd den friske havluft mens du går langs med øens bounty-strande, og nyd synet af det krystalklare, turkise vand, der blidt skvulper ind over det hvide sand. Nogle steder er der stejle klipper, som er en udfordring for den, der ikke har noget imod at bruge ferien på at komme i god form. Til gengæld er panoramaudsigterne deroppefra fænomenale.

Husk at se Neptuns grotte
Når du holder aktiv ferie på Sardinien, må du ikke gå glip af et besøg i Neptuns grotte, der ligger tæt på Alghero. En stalakit-grotte, som kan besøges, når vandet er roligt. Du kan komme ind i grotten via en lang trappe kaldet ”Escala del Gabirol” - ”gedens trin” - der fører fra en parkeringsplads på toppen af klinten ned til indgangen. Det er også muligt at sejle ind i grotten med båd fra Alghero. De ældgamle stalakitformationer skaber en helt specielt stemning i denne smukke grotte, som blev opdaget af lokale fiskere i det 18. århundrede.

Cykelferie på Sardinien med mountainbike

Er du til mountainbike, og vil du gerne opleve en lidt anderledes cykelferie, er Sardiniens indre din perfekte legeplads. Her kan du få udfordringer, have det sjovt og opleve en unik natur fra sadlen. De mange mystiske Nuragh-tårne, der pryder især højdedragene, kan du betragte på helt tæt hold, når du bruger din mountainbike til at komme rundt. Der er ikke ret mange officielle cykelruter på Sardinien, så du bliver din egen herre, når du indtager øens mange udfordrende bakker og dale. Det giver en særlig mulighed for at føle dig som en del af den vilde natur samtidig med, at du oplever øen og får brugt din mountainbike for fuld skrue.

Ikke kun muligheden for at komme tæt på naturen og seværdigheder – samt naturligvis friheden og vinden i ansigtet – er værd at nævne, når kvaliteterne ved en cykelferie skal oplistes. Ofte vil du have nemt ved at komme i kontakt med lokalbefolkningen, som på Sardinien typisk er venlig og nysgerrig. Ved kysterne kan trafikken gøre det svært at cykle visse steder, men især på den nordlige del af øen kan du stort set slippe for biler på mange strækninger. Det er også her, nogle af de smukkeste strande er at finde.

Rolf Sørensen og Michele Bartoli hører i øvrigt til de store cykelryttere, som har brugt Sardiniens landskaber til træning i løbet af 1990’erne, og Giro d’Italia har lagt vejen forbi Middelhavsøen nogle gange. Man behøver dog langt fra at være på niveau med de professionelle eller i nærheden af det for at nyde cykling på Sardinien i fulde drag. Det hjælper dog at være i god form, og vi råder dig til at have din egen cykel med. Der er desuden ikke mange steder på øen, hvor du kan få repareret din cykel, hvis der sker noget – umiddelbart vil du skulle til hovedstaden Cagliari, som ligger mange timers cykling fra de nordligste dele af Sardinien.

>>> Læs mere om cykelferie i Italien

Dykkerferie på Sardinien

Hvis du har lyst til at hoppe i dykkerudstyret, er Sardinien et godt sted at gøre det. Øen har en del forskellige dykkercentre og dykkerskoler, og det er muligt at dykke året rundt. Dybe grotter, mystiske huler og fascinerende koraller er noget af det, du kan udforske ud for Sardiniens kyster, men her er ikke mange store fisk. De bedste steder at udforske den sardiske verden under havet er ved Maddalena-øerne eller Costa Paradiso i nordvest.

Madlavningskursus på Sardinien

Sardisk mad er i særklasse, og bærer naturligvis i høj grad præg af, at vi befinder os på en ø. Fisk og skaldyr er i fokus, når du spiser på Sardinien, men også veltilberedt, grillet oksekød og gode oste bugner det med på øens mange gode spisesteder. På Sardinien kan du tage madlavningskurser på visse sprogskoler og restauranter. Du er altid velkommen til at kontakte Escapeaway for mere information. Det er naturligvis også en god idé at spørge sig for lokalt på feriestedet.

>> Se alle rejser til Sardinien her

>> Læs mere om aktiv ferie