Rejser til Barumini

UNESCO verdensarv på Sardinien

Su Nuraxi di Barumini er et nuraghi kompleks ved den lille landsby Barumini på den centrale del af Sardinien.

Komplekset som ligger ved foden af Parco della Giara, anses for det det vigtigste og mest velbvarede blandt de mange tusinde nuragher på Sardinien

Dette er en af de seværdigheder, som enhver med bare den mindste historiske interesse bør besøge på Sardinien. Her får du et enestående indblik i livet for omkring 3500 år siden og vil mærke historiens vingesus i de gådefulde bygninger, hvis nøjagtige formål eksperterne stadig diskuterer. 

Kort over Barumini

Klik på kortet herunder for et overblik over området og ferieboliger vi kan tilbyde her.

Imponerende ruiner

Su Nuraxi di Barùmini ligger på et højdedrag og er opført fra omkring år 1500 f.Kr. Ruinerne der står tilbage, var engang et komplekst forsvarsværk, der bestod af et meget stort og centralt tårn, den såkaldte nuraghe. Det vurderes, at dette tårn var omkring 19 m højt og have tre etager. Ligesom resten af komplekset, er det konstrueret af stenblokke, som er sat sammen uden brug af mørtel.

300 år senere blev der bygget en mur med fire store tårne rundt om nuraghen og en central gård med en brønd. Endelig blev det hele omkranset af en stor mur, som med en indgang flere meter over jorden, gjorde fæstningen svært indtagelig. Omkring denne fæstning blev endnu en mur med en rælle mindre tårnebygget, som et ekstra lag sikkerhed mod angribere.

Senere er der blevet bygget en lang række mindre cirkulære ét-rums huse med koniske trætage  udenfor det store fæstningsværk. Bosættelsen udenfor de beskyttende mure vidner om, at truslen om angreb ikke længere var noget som bekymrede indbyggerne.

Su Nuraxi di Barùmini blev først genopdaget i 1949 af den lokale arkæolog Giovanni Lilliu efter kraftig nedbør havde afdækket dele af ruinen, som havde ligger begravet under jorden i århundreder. 

Verdenskulturarv

I år 500 f. Kr. blev landsbyen ødelagt, men senere blev den igen opført af kartaginienserne og herefter blev den besat af romerne. Su Nuraxi di Barumini er det største nuraghikompleks på Sardinien og blev i 1997 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv.

Su Nuraxi er åbent for besøg hele året. Besøg kan af hensyn til sikkerheden og ruinernes fortsatte bevarelse kun ske på guidede rundvisninger. Det kan være vanskeligt for gangbesværede at komme omkring i hele ruinen. Husk fornuftigt fodtøj. Besøger du området i de varme sommermåneder anbefales det at medbringe vand, sololie eller hat. 

Fra ruinen er der iøvrigt en flot udsigt over det omkringliggende landskab.

Casa Zapata

Når du er på disse kanter, kan det også anbefales at lægge vejen forbi museet Casa Zapata inde i Barumini. Museet er indrettet i en villa fra det 16. århundrede "Palazzo Zapata". Udgravninger i 1990'erne afslørede, at villaen er bygget på resterne af endnu et nuraghi kompleks, som har fået navnet "Nurax' 'e Cresia". Dette stammer fra perioden mellem 1200 og 1000 f.v.t. I den arkæologiske del af museet, kan man udforske de udgravede tårne via gangbroer og glasgulve.

Lokale links

Du kan finde mere information om åbningstider og billetpriser på: www.fondazionebarumini.it

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Barumini