Argimusco

Opdag megalitter i Nebrodi bjergene

Den bødende klippe beder i stilhed og kikker mod havet. Vi i lige så stor stilhed kan ikke finde ud af om det er eller ikke er et menneskeværk... og hvis dette værk er skabt af mennesker er også- på en vis måde - guddommelig.

Velkommen til et af de mest mystiske og imponerende udflugter du kan foretage på Sicilien.

Argimusco megalitter ligger ved Montalbano Elicona, en smuk middelalderby tæt på Siciliens nordkyst. Megalitterne ligger på en privat grund, som du dog kan nemt komme til fra vejen. Der er indtil nu - vi er i juli 2017 - ingen billet, der skal betale eller guide, der skal tilkøbes for at besøge dette sted. Det eneste du bør være opmærksom på er at du er blandt hyrder og at det anses for "naturlig" at du lukker igen den meget skæve hængende port i net og træværk, når du gå ind på grunden.

Alene panorama udsigt er udflugten værd

Fra Argimusco højsletten har du udsigt over godt en tredjedel af Sicilien og endda over havet og de Æoliske øer. Vi er på 1200 meter højde og dog er der ingen stejl sti eller lang vandretur, som du skal igennem for at nå frem til udsigtsstederne ved Argimusco. Du kan roligt komme her med børnene, noget vand og en god sandwich for der er mange klipper, der er værd at beundre og benævne... hvis du ikek vil bruge eller genkender de navne som de lokale har givet dem.

Er der nogen, der kender historien?

Argimusco sletten nævnes ofte som svaret til Stonhenge megalitter i England. Den lokale befolkning og de traditionelle fortællinger beretter om et værk, der burde være skabt af antikke civilisationer. Mytologiske fortællinger om gigantiske mennesker, kykloperne, der skulle have beboet øen, kendes fra oldtidens men det er vist meget usandsynligt at giganterne, trods deres størrelse, ville have været i stand til at flytte de enorme megalitter.

De får undersøgelser, der er blevet foretaget om Argimusco Sletten tegner en historie, der begynder i bronzealderen (1500-1200 år f.Kr.) og fortsætter til middelalder (omkring år 1400).
De får undersøgelser mener at der er tale om klipper, hvis former er især skabt af erosion fra især vind og regn. Er der noget der er menneskeskabt så er det med 100% sikkerhed det kar på 1,50 x 0,45 meter, der er gravet på toppen af vandets klip (Rocca dell'Acqua), hvis profil, der ligner en bedende kvinde, vender mod havet. Iagttagelse af klipperne position er vist også menneskeskabt - og det er blevet brugt til at danne et naturlig astronomisk observatorium. Mon ikke i de over 2.000 år har de mennesker, der kom hertil for at beundre stjernerne og udføre deres religiøse ritualer, har plejet og forandret klippernes form.

Det er vist denne usikkerhed om hvad naturlige agenter har dannet og hvilke forandringer mennesker har påført på klipperne, der gør Argimusco højsletten så magnetisk og inspirerende. Husk noget vin til at skåle mod solnedgangen - og en vindjakke og en bluse for her bliver det koldt og fugtigt, når natten nærmere sig.