Rejser til Centuripe

Midt på Sicilien, tilbage til vores rødder

Besøger du Centuripe i dag, vil du undre dig over, at byen ikke er mere kendt, for byens rige historie er allestedsnærværende og fascinerende.

Centuripe ligger midtvejs mellem Enna og Catania, syd for vulkanen Etna, som rejser sig over landskabet, som du kan beundre fra byens udsigtspunkt. Du er her ca. 730 moh. og du har også udsigt over Simeto-dalen og den frodige slette foran Catania, som forsyner storbyen og de nærliggende byer med de bedste grøntsager og frugter.

Byen ligger på en stjerneformet bjergspids og har udviklet sig siden oldtiden med de begrænsninger, som naturen har sat for den. Tilstedeværelsen af mennesker er dokumenteret fra langt før oldtiden, og da grækerne kom, var byen allerede veludviklet. Her har historien aflejret såvel de gode som de dårlige tider både i byens skikkelse og i dens indbyggere temperament og kultur. Som andre, faktisk mange, steder på Sicilien er der her en mosaik af kulturer, personligheder og resignation baseret på øens store til alle tider dominerende konstant: at der før eller siden vil komme nye erobrere fra andre lande, som vil invadere og tage magten.

Den største økonomiske udvikling blev set i byen i starten af 1900-tallet, da svovlminerne i området medførte store investeringer, nye arbejdspladser og en rig handel, således at byen nåede op på 15.000 indbyggere. Under Anden Verdenskrig, da Sicilien blev invaderet af de amerikanske tropper, samlede tyskerne sig her, og byen blev alvorligt bombarderet og ødelagt.

Mange museer i hele verden - blandt andet i Paris, Berlin, New York og London - , men også på øen i Siracusa og Catania, udstiller arkæologiske fund fra Centuripe. Mange er gennem århundrederne blevet stjålet eller ødelagt, når nye folkeslag etablerede sig på Sicilien. Det er derfor ikke her, at du finder Siciliens bedst bevarede arkæologisk fund, skønt der stadig er noget at se i det regionale museum i byen, især fra den romerske tid. Du vil du have relativ kort til Siracusas græske teater og arkæologiske park og lige så kort til den berømte Villa del Casale ved Piazza Armerina.

Kom til Centuripe for at opleve Siciliens mest autentiske stemning, for at føle, at du er en rejsende på opdagelse og ikke en turist der følger i mængdens spor. Her får du sikkert en anderledes - og egen - vinkel på denne ø, der har givet meget og endnu har meget at give til europæernes kultur.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Centuripe