Vandring på vulkanen Etna

Vi vil her præsentere forslag til forskellige vandreruter rundt på vulkanen Etna. Området med dets kratere er en utrolig oplevelse på nært hold, men man skal måske ikke gå hele vejen op til toppen alene - vi anbefaler på det kragtigste istedet at følges med erfarne guider. Man kan mod betaling booke sig ind på diverse guidede ture via flere lokale bureauer eller forhøre sig på nærmeste turistkontor. Vulkanen er en oplevelse for både børn og voksne.

En af de ting, mange forbinder med Sicilien, er vulkanen Etna. Dette er nu heller ikke uden grund. Etna er Europas største aktive vulkan på 3.323 meter (mod Vesuvs 1.281 meter) og er en af verdens mest aktive af sin slags. Etna har derfor en lang historie af udbrud - både voldsomme og milde. Et af de største udbrud var det, der fandt sted i 1669, hvor lavastrømmene varede i op til 122 dage! Så sent som i 1992 nåede det italienske luftvåben lige præcis at stoppe en anden lavastrøm mod den lille by Zafferana Etnea ved hjælp af en stor isblok, således at byen på lykkeligvis nåede at blive reddet.

Vandringsstien Natura Gurrida: Denne sti passer til alle (endda til visse gangbesværede) og er en herlig tur, hvor man kan opleve Etnas varierende natur. Den ligger i den nordvestlige del af Etna-området i parken ”Parco d’Etna”. Da lavaen giver en ekstra frodig jord, kan man finde et rigt plante- og dyreliv – både på land og i vand. Her ligger nemlig søen Gurrida, som er en ansamling af vand kommende ned fra vulkanen. Søen ændrer sig i takt med årstiderne. I sommermånederne, når varmen sætter ind, tørrer den helt ud.

I parken findes desuden over 200 grotter, hvor lavaen er løbet igennem. Disse grotter blev før i tiden anvendt som helligdomme og begravelsespladser eller som en plads, hvor man samlede sne og is om vinteren for at kunne anvende det til afkøling om sommeren. Blandt de mest kendte er grotterne ”dei Lamponi”, ” dei Tre Livelli”, ”del Gelo” og ”Palombe”. Stien Natura Gurrida er som sagt passende endda til visse gangbesværede og der findes på området et handicaptoilet og der er langt meget vægt på, at alle skal kunne tage denne tur.

Stien begynder på et privat område ved byen Randazzo, og man må igennem en låge for at påbegynde sin vandring som er ca. 1,5 km. Et skilt ved indgangen indikerer om lågen er åben eller lukket (desværre findes der ingen faste åbningstider).
Derfor anbefaler vi, at man kontakter det lokale turistkontor for nærmere information omkring åbningstider.

Vandrestien Piano dell’ Acqua - Monte Calanna: Denne sti ligger på den østlige side af Etna ca. 1 km fra Piano dell’ Acqua. Man finder hertil fra Zafferana Etnea ved at følge indikationerne til starten af lavastrømmen, som kom frem ved vulkanudbruddet i 1991 - 93. Her præges området af lavamasserne kombineret med den fauna, der fandtes der lige inden udbruddet. Stien er ca. 1,1 km lang og middelsvær af karakter. Da her findes meget sjældne fuglearter, kan vi anbefale, at man medbringer en kikkert, hvis man er interesseret i at se nærmere på disse.

Man skal dog være opmærksom på, at disse fuglearter ikke må forstyrres, så de bør observeres så stille og roligt som muligt. Man skal ligeledes følge stien og ikke begive sig udenfor denne, da dette er et fredet område.

Monte Zoccolaro: Denne sti ligger på den østlige side af Etna og giver en god mulighed for at studere den geologiske evolution i området. Stien går stejlt opad, til man kommer op på toppen af Monte Zoccolaro, hvor man har en utrolig smuk udsigt over dalen ”Valle del Bove”. Landskabet skifter konstant langs vejen, og man kan betragte den lokale vegetation. Denne sti er har en høj sværhedsgrad og er ca. 1 km lang , men tager ca. 2,5 time at gå. Man skal ligeledes følge stien og ikke begive sig udenfor denne, da dette er et fredet område.

De, der derimod ønsker at beskue vulkanen Etna fra afstand, kan med fordel tage det lille tog CircumEtnea (www.circumetnea.it), som kører rundt om bjerget, hvor vulkanen ligger. Her er der mulighed for at stå af i de mindre byer på bjergsiderne, der ligger langs ruten. Man kan også køre rundt mellem byerne i egen bil.