Rejser til San Marco d'Alunzio

Bliv byens gæst

Betragter du dig selv som en rejsende og ikke som en turist? Vælg da San Marco d'Alunzio, hvor du vil opleve alt det gode, du har hørt om Sicilien: landskab, udsigt, gæstfrihed og meget rimelige priser.

Smuk udsigt

Når du kører op til San Marco d'Alunzio for første gang, vil du sikkert blive betaget af den smukke udsigt, som bliver mere og mere panoramisk, jo længere op du kommer. Vejen føles lang den første gang på grund af de mange indtryk, du får, men du vænner dig hurtigt til at køre op og ned for at nå til strandene (de bedste ligger ved Capo d'Orlando - ca. 15 km væk), hvis du får lyst til en dukkert i havet.

San Marco: Byen hvor gæstfrihed er en attitude, ikke et erhverv

I San Marco finder du ingen hoteller og ej heller andre former for organiseret indlogering.
Du finder ingen professionelle receptionister, der taler godt engelsk og tysk og heller ikke spisekort på engelsk (de fandtes i hvert fald ikke sidste gang, vi var i byen). Til gengæld kan du forvente dig en hjertevarm modtagelse og en naturlig gæstfrihed - du vil måske være ked af skulle rejse hjem, når ferien er overstået. Sådan har de fleste det.

Arkitektur, kultur og madkultur

San Marco er berømt på Sicilien og i hele Italien for sin fantastiske røde marmor. Disse varme, røde sten er gennem tiderne blevet anvendt til at bygge byens kirker og gamle monumenter fra den græske og byzantinske periode. Så snart du kører ind i byen, finder du en lille kirke, der faktisk er et græsk tempel fra det 5. århundrede f. Kr., som senere er blevet ombygget til det kristne formål. Fra templet og op mod selve byens centrum vil du ikke blive imponeret af de 4- og 5-etagers bygninger, som blev bygget her i 70-erne og 80-erne ... men så bliver det desto hyggeligere, når du igen når hen til Via Aluntina, der holdes lukket for biler det meste af dagen. Langs Via Aluntina finder du både trapper op og ned af skråningen, hvor du vil finde små hyggelige passager og hjørner til en fotosafari. De lokale samles på to, tre caféer langs denne vej, hvor der også er en kendt restaurant, hvis kok har besluttet sig for kun at arbejde enkelte aftener om ugen (den hedder La Macina, og det er svært at sige på forhånd, om de holder åbent eller lukket). Endnu en restaurant finder du i den høje del af byen. Det hedder La Fornace, og her vil du ikke skrive hjem om en udsøgt atmosfære - men hos Pippo og hans kone på La Fornace vil du sikkert få glæde af deres bondske mad, lave priser og store portioner.

Betagende landskab i naturskønne omgivelser

Her bor du i ca. 550 meter højde på en bakketop, der har udsigt hele vejen rundt. Hver eneste dag har havet nye toner af det blå, og fra disse højder synes havstrømmene abstrakte mønstre på en levende baggrund. Fra mange steder langs via Aluntina, fra det store torv ved borgen og fra de fleste torve foran kirken er der flot udsigt over landskabet eller havet. Du kan som regel nyde udsigten til klipperne, der strækker sig helt til Cefalù og de Æoliske øer mod nord.
Går du længere op af skråningen bag ved byen, kommer du efter ca. 2-3 km til en vejstrækning, der kaldes Belvedere. Herfra kan du være heldig at se helt hen til øen Ustica (især om foråret og efteråret). Og det er muligt at gå eller cykle endnu længere op, hvis du er i god form og vil nå op til Rocche del Crasto herfra, som er det højeste punkt i området.

Forretningsliv og dagligdagen

Dagligdagen her betyder nærhed til hinanden, og du skal ikke være overrasket, hvis nogen hilser på dig og gerne vil vide, hvor du kommer fra, om du har børn, og hvad de laver - og heller ikke hvis du tilbydes et glas vin, når du besøger slagteren eller kigger på de gamle lokale, der spiller kort.
Der findes i byen også flere interessante specialbutikker, blandt andet "La Tela di Penelope" som er et eksempel på fint vævearbejde af højeste kvalitet. På byens hovedgade finder man et lille Enoteca, som byder på et fint udvalg af primært sicilianske vine, honning, marmelader (som er virkelig gode), friskskåret skinke og pølse af Nero di Nebrodi (det sorte svin fra Nebrodibjergene) og forskellige oste.

Transport

Lej en bil (eller et æsel...), når du holder ferie i San Marco d'Alunzio - det offentlige transportsystem vil ikke være tilstrækkeligt til at nyde området fuldt ud. Du har ca. 2 timers køretur fra Palermo og Catania lufthavne, men størstedelen af turen foregår ad motorvej.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Andre links

Hoteller i San Marco d'Alunzio