Rejser til Sant'Angelo Muxaro

Tholos by

Midt i de skønne dale og bjergene nord for Agrigento finder du frem til denne lille by, der har vakt arkæologernes interesse siden 1700-tallet.

Herfra har du kun 35 km ned til havet ved Porto Empedocle og 40 km til strandene ved San Leone, men det er ikke kun af denne årsag, at du skal vælge at holde din ferie - eller en del af ferien - her.

Helt ude på landet...

Byen er ret lille og ligger højt med flot udsigt over det omkringliggende landskab. Der er efterhånden ikke så forfærdeligt mange indbyggere tilbage her, da befolkningen er blevet halveret siden slutningen af Anden Verdenskrig til vores dage. Ja, mange er rejst til udlandet, andre er flyttet ned til kysten, hvor især Porto Empedocle og Agrigento har tiltrukket meget arbejdskraft fra baglandet. Udbuddet er spisesteder er ikke ret stort i selve byen (indtil videre har vi set kun én restaurant) men i dalene og på bjergskråningerne i området findes der rustikke spisesteder og agriturismo, hvor du kan smage de lokale råvarer, de har deres helt egen historie og (gode) smag.

Ruinerne fra den oldgræske tid

På skråningerne af bjerget, hvorpå Sant'Angelo Muxaro hviler, har man fundet adskillige grave, også kaldet tholos. De er kegleformede eller runde og her blev de lokale prinser begravet i oldtiden. Man har fundet op til 35 lig i hver grav, og man går ud fra, at de blev brugt til hele dynastiet. Den største af alle kaldes Prinsens grotte eller Sant'Angelo grotten. Legenden fortæller, at helgenen gemte sig her, efter at han satte djævlen på flugt.

Siden 1700-tallet har man skrevet om de tholos, der blev fundet her. Det er dog først i 1800-tallet, at der virkelig blev fundet mange gravsteder med de lokale bønder, der samlede deres fund på ryggen af deres æsler og begav sig på vej mod Agrigento eller storbyen Palermo, hvor de blev solgt til private samlinger. Først i 1931-32 blev de første officielle udgravninger sat i værk. På få uger blev der opdaget antikke og store grave fra det 12. til det 5. århundrede f. Kr. ved den sydøstlige side af bjerget. Både smykker, vaser, metal og andre genstande blev fundet i rigt omfang.

Byens fest

På trods af at byen hedder Sant'Angelo, så er det faktisk Sankt Joseph, der er helgen for indbyggerne. Hver år d. 19. marts pyntes byen med særlige konstruktioner i træværk dækket med brød, appelsiner, pasta og meget andet pynt (cannistri kaldes de). På Sankt Joseph dag byder de familier, som har bedt helgenen om nåde til helgen, velkommen til mmitati (gæsterne), som udvælges blandt de mest trængende af byens befolkning. Der serveres et stor måltid med bl.a. den typiske pignolata-dessert, som serveres i mange udgaver alt efter i hvilken provins, du befinder dig på Sicilien. Efter måltidet får gæsterne i gave pasta, kaffe, mel, æg, frugt og gerne alt, hvad de ikke kunne spise under middagen. Samme dag tilbydes til tre mennesker (en mand, en kvinde og en dreng) et måltid på byens torv Piazza Umberto I og derefter går hele byen i optog med helgenens statue. Her stimler byens befolkning sammen om statuen og hænger pengesedler på dens vest.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Sant'Angelo Muxaro