Rejser til Stromboli Ø

Europas mest aktive vulkan

Stromboli er den nordligste af de Æoliske Øer. Den ligger med sine rene geometriske linier, evigt omkranset af vulkanske dampe. Dens havn, Ginostra, er med sit vanskeligt tilgængeligt landgangssted, den mindste i verden.

Stromboli, den fjerneste og nordligst beliggende af de Æoliske Øer, er dannet af Europas mest aktive vulkan. I tusindvis af år har konstante udbrud fundet sted, for tiden med ca. en halv times mellemrum.

Det er, især efter mørkets frembrud, et fantastisk skue når gasdampe og glødende lava-aske i kort tid sprutter rødglødende flere hundrede meter op i luften. Kun sjældent er der fare på færde. Senest var i vinteren og foråret 2003 hvor flere huse i den lille fiskerby, Ginostra, blev ødelagt. Dog finder egentlige udbrud med strømmende lava hyppigere sted. Lavaen strømmer mod ”Sciara del Fuoco”, et punkt på øens nordvestkyst, hvor lavastrømmen sydende løber i havet.

Jo nærmere man kommer Stromboli desto mere eventyrlig tager øen sig ud. På trods af sine kun 13 kvadratkilometer rejser den sig 926 meter op af havet. Det er ikke uden grund at øen optræder i Homers ”Odyssé”, at Tolkien blev inspireret af øen da han skrev ”Ringenes Herre”, at Jules Verne lader sine hovedpersoner komme ud af Strombolis krater i ”Rejsen til jordens indre”, at det er her skønhed og råhed mødes i Rossellinis film ”Stromboli” med Ingrid Bergman i hovedrollen.

Fra de små, maleriske byer med deres hvidkalkede huse er det muligt at bestige vulkanerne. Det kræver godt fodtøj, mad og drikke til turen og ikke alt for dårlig fysik. Helt oppe er det muligt at sidde på kraterkanten, men også længere nede venter en meget stor oplevelse. Turen kan med fordel gøres med en guide som fører besøgende op ad bjerget. Der arrangeres både dag- og natture. Prisen er ca. 30 euro per person, dog noget mere på natturene hvor morgenmad er inkluderet.

Stromboli er mere end vulkanerne. Øen har ca. 400 faste indbyggere, og flere om sommeren. Her er vinmarker, olivenlunde og kapersbuske. Og her er bademuligheder. Det gælder blandt andet fra den glasagtige, sorte strand der ligger ud for den lille ø Strombolicchio som halvanden kilometer borte rejser sig af havet.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller på Stromboli Ø