Vejret på rejser til Sicilien

Lad os bare blive enige om, at vejret spiller en afgørende rolle, når vi rejser, og derfor er en rejse til Sicilien også et sikkert valg, hvis du altså søger en rejse med sol og sommer. Læs her en kort information om vejret og klimaet på Sicilien.

Sicilien har middelhavsklima med varme, tørre somre og varme, regnfulde vintre. Det er en vulkanø, hjemsted for én af verdens højeste og mest aktive vulkaner: Etna. Det ujævne, bjergrige terræn giver anledning til store regionale forskelle i klimaet, afhængig af højderne og den beskyttelse, de giver mod de nordvestlige vinde, der hersker i området. De sydøstlige områder er generelt tørrere og varmere end de nordvestlige, og den sydøstlige kyst er normalt mere vindstille. Højere områder har køligere temperaturer og mere regn året rundt.

Sicilien er den største region i Italien og ligger i Middelhavet ud for den sydvestlige spids af hovedlandet. Øen er omgivet af et antal meget mindre øer.

Sommeren

Sommermånederne, fra juni til september, er varme og tørre med masser af solskin. Gennemsnitstemperaturen når allerede i juni 25°C, og stiger så til 27°C i juli og 28°C i august, før den falder til 26°C i september. Nætterne er også meget varme, sædvanligvis først i 20’erne. Varmen kan blive en smule ubehagelig, men et dyp i det varme hav eller en tur op i de grønne højder giver omgående lindring. Vandtemperaturen kommer op på 25°C i august. Der er ingen skyer ved kysten, hvilket giver mulighed for ca. 10 timers solskin pr. dag i det meste af sæsonen; september er en smule mere overskyet. Regn er sjælden, og falder kun kort i bjergene.

De sydvestlige områder plages af og til af perioder med intens varme og tørhed, når Sirocco-vinden blæser op fra Sahara. Sirocco’en bringer somme tider sand med sig, som indhyller store områder i støv og tilslører himlen i en tynd dis.

Efteråret

I efteråret, oktober og november, fortsætter det pragtfulde vejr. Sommervarmen bliver ved ind i oktober med gennemsnitstemperaturer i starten af 20’erne. Kun midt i november falder temperaturen under 20°C, og engang imellem kan opleves kølige dage. Regnmængden øges, men skydække og disse korte regnbyger til trods er der stadig 7 timers sol om dagen i oktober og 5 i november. Havet er varmt nok at svømme i helt hen til slutningen af sæsonen. I højderne inde i landet resulterer lavere temperaturer i starten på vinterens snefald. Etnas top er ofte snedækket ved slutningen af november, når skisæsonen starter.

Vinteren

Vinteren, fra december til februar, er mild og en smule uforudsigelig. Det er en udmærket tid til vandreferie i de lave højder og også skiture højere oppe. Højeste gennemsnitstemperatur bliver liggende på ca. 15°C i det meste af sæsonen, hvor det laveste gennemsnit falder til lige under 10°C. Temperaturen plejer ikke at nærme sig frysepunktet langs kysten, men højere oppe kan der være frost i løbet af sæsonen, og sne kan lægge sig på bjergtoppene. Skisæsonen på Etna varer fra november til marts; og skientusiasterne residerer ofte i Taormina. Det er den vådeste tid på året; regnen falder jævnligt, men generelt som ganske let regn. Solmulighederne er meget gode om vinteren med ca. 4 timer i gennemsnit hver dag. Mens vinteren på Sicilien ikke er tidspunktet, hvor man kan opholde sig på stranden i bikini, så er forholdene her at foretrække frem for det, man finder i de nordligere områder af Europa.

Foråret

Foråret, fra marts til maj, er varmt og solrigt. Den højeste gennemsnitstemperatur sniger sig op på 16°C i marts, 18°C i april og op til 22°C i maj. I midten er maj kan man gå i T-shirt, og tidligt i maj starter bikinisæsonen. Regnmængden aftager igen, og solen bliver en fast bestanddel på den skyfri himmel. Men havet er endnu ikke varmt nok til en behagelig svømmetur, og vinden kan være temmelig kølig. Sneen på bjergtoppene smelter i marts, og hermed er skisæsonen slut.

Den konstante varme på Sicilien og den lave, men alligevel forekommende regnmængde, betyder perfekte forhold til dyrkning af citrusfrugter. Bjergsiderne er dækket i grønt det meste af året, og citron- og appelsinlunde fylder op i lavlandet. Citrussmag tilføjer et twist til mange traditionelle sicilianske retter. Sicilien har oplevet mange kulturer; græsk og arabisk indflydelse afspejler sig i siciliansk design og køkken.

Hos Escapeaway er vi specialister i rejser til håndplukkede hoteller og ferieboliger, og ikke i vejr og klima. Derfor skal ovenstående informationer bruges som inspiration; søger du flere fakta om vejret og klimaet på Sicilien, henviser vi til DMI eller andre hjemmesider, der er specialister i vej og klima. Du kan også læse om klima og geografi i Italien på vores blog.

>> Læs alt om ferie på Sicilien her
>> Læs også om vejret i resten af Italien her