Rejser til Altopascio

Altopascios gamle centrum overrasker den besøgende med sine store åbne områder i form af brede gader og pladser, hvilket er usædvanligt for ældre toscanske byer. I dag kendt som brødets by i hele Italien.

Altopascio befinder sig 22 km fra Lucca i Valdinievole-dalen, der strækker sig mellem Pisa og Lucca. Byens gamle centrum overrasker den besøgende med sine store åbne områder i form af brede gader og pladser, hvilket er usædvanligt for ældre toscanske byer.

Korsriddere og pilgrimme

Byen opstod i middelalderen omkring San Jacopo klosteret fra det 11-århundrede, kaldet Spedale (hospital). I 1050 besluttede en gruppe lucchesere at bygge dette kloster for de pilgrimme, der vandrede forbi Altopascio: Pilgrimme, der enten var på vej til eller fra trækrusifikset Il Volto Santo i Lucca eller der gik ad pilgrimsvejen Via Francigena eller for korsridderne på vej til Jerusalem. Den gang spillede Spedale en vigtig rolle for munke og pilgrimme på deres vej mellem Canterbury i England og Rom, idet Spedale ligger hvor den gamle vej Via Francigena løb.

Brødets by

Altopascio kaldes for brødets by. De stærke brødtraditioner går flere århundreder tilbage og opstod omkring San Jacopo klostret, hvor brødet var basisføden for pilgrimme og korsriddere. Klosteret fik foruden sit brødry, ry for sin funktion som ’hjælpeorganisation’, idet de gæstende pilgrimme og riddere her kunne finde hvile, sygepleje og føde. På baggrund af nonnerne og munkenes fantastisk organisatoriske evner blev klostret udnævnt til en selvstændig orden, der siden spredte sig til hele Europa; kaldet Tau. I 1459 blev ordenen opløst af pave Pio den Anden og samtidig led Altopascio under den konstante strid der foregik mellem Lucca og Firenze, hvilket blev begyndelsen på enden for Spedale. Efter en kortere periode under Luccas herredømme blev Altopascio omgivet af beskyttende murværk og forstærket med tårne, blot for at skifte hænder i det 16-århundrede og overgå til den Fiorentinske Republik. Klosterets hospitalsafdeling blev ved med at assistere pilgrimme og områdets borgere nogen tid endnu, indtil også denne funktion blev nedlagt i 1773 af Storhertug Pietro Leopoldo. I 1861 overgik Altopascio til det italienske kongedømme under Vittorio Emanuele II af Savoia, således, som så mange andre toscanske byer med skiftende magthavere gjorde.

Seværdigheder i og omkring Altopascio:

Vi kan anbefale at man besøger Spedale-bygningerne - San Jacopo kirken, Piaggione og Torre Voltola. Byen byder desuden på alt det, som man kunne få brug for af butikker og restauranter på en ferie.

Central beliggenhed

Altopascio er kendt territorie for ejendomsmæglere, da mange anser byen og dens naboflækker som oplagt beboelsesområde, idet der er logistiske fordele i placeringen af byen: få minutters kørsel til Lucca og Montecatini Terme, her er togstation og tilkørsel til motorvejen A11 der forbinder Firenze og havet, hvorfor man ligeledes hurtigt kan komme til kysten eller andre byer på strækningen, så som Pistoia og Pisa. Man ligger også centralt i forhold til dagsudflugter til de fortryllende Cinque Terre og marmorbjergene.

Byfester:

Festa del Calderone (kedlens fest – symbol på det virvar af folk, der kom her i gamle dage) bliver afholdt den 25. juli hvert år til ære for helgenen San Giacomo Apostolo, der er byhelgen og beskytter af ridderne fra Altopascio. På denne dag opstilles store gryder, i hvilke man koger pasta og andre simple retter til alle de deltagende.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Altopascio