Rejser til Arezzo

Middelalderbyen Arezzo hører ikke til de mest kendte byer i Toscana, men skynd dig hertil, for turisterne er få og seværdighederne er mange, ligesom det er et godt udgangspunkt for udflugter til Umbrien og Marche. Book din rejse til Arezzo med Escapeaway i dag!

Arezzo står som rejsemål stadig lidt i skyggen af byer som Firenze, San Gimignano og Siena længere mod vest. Arezzo har da ganske vist heller ikke helt lige så mange berømte seværdigheder at byde på, men ikke desto mindre er denne middelalderperle et meget charmerende bekendtskab. De mere berømte nabobyers tiltrækningskraft betyder desuden, at du på en rejse til Arezzo og det østlige Toscana kan opleve en del af den populære region, som er lidt mindre turistet. Men det er dog nok blot et spørgsmål om tid, før flere får øjnene op for Arezzos mange kvaliteter.

Livet er smukt i Arezzo

Arezzo har således en uspoleret charme og et byliv, som er helt uimodståeligt. Det var da heller ikke tilfældigt, at Roberto Benigni valgte netop Arezzo som kulisse for sin Oscarvindende film "Livet er smukt," hvor filmens hovedperson (spillet af ham selv) for eksempel møder sin udkårne på byens utrolig maleriske, centrale Piazza Grande. For dig som vil udforske den gamle bydel, er denne skrående plads med de iøjefaldende rødlige brosten et godt udgangspunkt.

Timer du din rejse til Arezzo rigtigt, er det også her, du to gange i løbet af sommeren kan opleve byens berømte middelalderturnering, Giostra del Saracino, hvor riddere fra byens fire oprindelige kvarterer dyster. Det er også på Piazza Grande, at Arezzos anerkendte antikvitetsmarked afholdes den første søndag i måneden og den foregående lørdag.

Blandt seværdighederne i den gamle, øvre bydel, som du også bør lægge vejen forbi på en rejse til Arezzo, er også San Francesco-kirken, der ligger på den lille Piazza San Francesco. Udefra gør den gotiske kirke ikke meget væsen af sig, men indenfor kan du se Pieros della Francescas hovedværk: den store freskocyklus "Legenden om det hellige kors", som han malede mellem 1452 og 1466.

Udover det overskuelige, men spændende udvalg af historiske seværdigheder, smukt arkitektur, gallerier og museer, er Arezzo også tilpas stor til at have et rigt restaurant- og butiksliv. Her kan du fordybe dig i Toscanas gastronomiske specialiteter inklusiv de lokale Chianti-vine, når du trænger til en pause fra sightseeing. Sidst, men ikke mindst, får du i Arezzo en god base at udforske resten af regionen udfra. Der er for eksempel togforbindelse til Firenze.

Sådan booker du en rejse til Arezzo med Escapeaway

Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og find nemt en fleksibel rejse til Arezzo, som passer til dig og dine planer. Vælg mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger efter billige flybilletter til fx. Firenze eller Rom, fra alle flyselskaber og kombinerer med udvalgte hoteller i Arezzo, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til nettets bedste pris.

>> Læs også om rejser til Perugia
>> Læs også om vores udvalgte ferieboliger i Toscana

Hoteller i Arezzo

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Arezzo. Beskrivelsen er udelukkende ment som en inspiration til din rejse, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Piazza Grande

Piazza Grande, der ligger bag kirken Santa Maria della Pieve, er byens mest berømte plads og samtidig en af de mest populære seværdigheder i Arozzo. Pladsen var en gang byens vigtigste markedspladser; idag huser den to gange om året middelalderfestivalen Giostra del Saracino, der tiltrækker besøgende fra hele verden.

Ud over kirken rummer pladsen paladset Fraternita dei Laici fra det 14.-15. århundrede; en flad, manieristisk facade tegnet af Giorgio Vasari, kaldet Vasari Loggia; et episkopalt palads, ombygget i midten af 1300-tallet med fresker af Salvi Castellucci, Teofilo Torri og Pietro Benvenuti; paladset Palazzo Cofani-Brizzolari med tårnet Torre Faggiolana; samt paladset Palazzo del Popolo.

Kirker

Arezzo er beriget med et væld af historiske kirker, hvoraf de to mest kendte er Santa Maria della Pieve og byens katedral, Cattedrale di Arezzo.

Katedralen

Den første katedral i Arezzo blev bygget på den nærliggende Pionta-høj over gravstedet for Donatus af Arezzo, der er byens skytshelgen.

I 1203 blev katedralen på Pave Innocens III´s ordre flyttet inden for byens mure til det nuværende sted. Selv om katedralen mistede relikvierne af skytshelgenen Donatus, som blev overført til kirken San Donato i Castiglione Messer Raimondo (som nu ligger i provinsen Teramo) er katedralen stadig dedikeret til Sankt Donatus og en bue fra det fjortende århundrede er opkaldt efter ham.

Opførelsen af den nuværende kirkebygning blev påbegyndt i 1278, men sluttede først i 1511. Facaden blev bygget i 1901-1914 og erstattede den tidligere ufærdige facade, der stammede fra det 15. århundrede.

Santa Maria della Pieve

Kirken har eksisteret siden begyndelsen af 1008, og i Arezzos kommunale periode i den sene del af det 11. og den tidlige del af det 12. århundrede var den centrum for borgernes kamp mod det episkopale og adelige herredømme.

Efter at biskopperne byggede den nærliggende katedral, blev kirken renoveret yderligere, blandt andet blev krikens interiør restaureret i gotisk stil i det 13. århundrede. Klokketårnet, der først blev færdigt i 1330, er bygget i romansk stil.

Kirkens mest imponerende træk er dens facade, der rummer en nederste etage med fem buer, der sidder under tre loggias, hvor antallet af søjler stiger med højden. Søjlerne og deres kapitæler er forskellige fra hinanden (den ene af dem er en statue).

Paladser

Arezzo er kendt for sine mange historiske paladser, hvoraf de meste kendte er de følgende:

Palazzo dei Priori, opført i 1333, som har huset byens domstole indtil i dag. Bygningen er blevet restaureret og renoveret talrige gange; interiøret har en domstol fra det 16. århundrede, en stenstatue, der viser Madonnaen med Barnet fra 1339, freskoer, buster og to malerier af Giorgio Vasari. 

Palazzo Camaiani-Albergotti, som er fra det 14. århundrede og rummer tårnet Torre della Bigazza.

Palazzo Bruni-Ciocchi, som er en renæssancebygning, der rummer statens museum for middelalderlig og moderne kunst.

Palazzo Pretorio, hvis facade rummer våbenskjold for kaptajner, podestàer (øvrighedspersoner i middelalderen) og kommissærer fra byen fra det 14. til det 18. århundrede. 

 

Mere information

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Arezzo, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Arezzo er hovedstad for provinsen af samme navn i den centrale-østlige del af regionen Toscana, der ligger i den nordvestlige del af Italien.

Byen ligger på en stejl bakke, der hæver sig fra Arno-flodens bredder 296 meter over havet. Der er omkring 80 kilometer til regionshovedstaden Firenze og kun 30 kilometer til den umbriske by Città di Castello. Byen har omkring 99.500 indbyggere.

Klima og vejr

Arezzo har en blanding af et fugtigt subtropisk klima og et oceanisk klima med tilbøjelighed mod sidstnævnte. Byen har dog usædvanligt varme sommerdage for et oceanisk klima, og ligger i denne periode på grænsen til subtropisk klima. 

De varmeste dage i året er juli og august med 26 grader i gennemsnit, efterfulgt af juni med 24 grader i gennemsnit og maj og september med 20 grader i gennemsnit, mens de koldeste måneder i året er december og januar med seks grader i gennemsnit, efterfulgt af februar med 7 grader og november og marts med 11 grader.

Mest nedbør (regn) er der i maj måned med 29% chance for nedbør, efterfulgt af april med gennemsnitligt 28% chance for nedbør og november med 25% chance for nedbør i gennemsnit, mens august måned er den måned i året, der har mindst chance for nedbør med 14% i gennemsnit, efterfulgt af juli måned med 15% chance for nedbør i gennemsnit.

Flest soltimer er der i august med 41% chance for at opleve solskinsdage, efterfulgt af juli med 36% chance for solskinsdage, mens december med 16% er den mindst solrige måned, efterfulgt af november med 17% chance for solskinsdage.

Historie

Ifølge den romerske historiker Titus Livy var Arezzo en af de tolv etruskiske hovedstæder (Capitære Etruriae), der var en del af den såkaldte Dodecapolis, dvs. den etruskiske liga. Der er gjort flere vigtige etruskiske fund i området, herunder dele af forsvarsmure, et etruskisk nekropolis på Poggio del Sole (stadig kaldt "Solens Høj"), og, som den mest berømte, bronze-figuren, "Kimæren fra Arezzo" fra det 5. århundrede f.Kr., som blev opdaget i det 16. århundrede og er blandt de mest betydningsfulde eksempler på etruskisk kunst i verden. I dag opbevares og udstilles den på Museo Archeologico Nazionale i Firenze. 

I 311 f.Kr. blev Arezzo erobret af romerne og navngivet Arretium (fra det etruskiske Aritim). Romerne gjorde byen til en militærstation på den romerske vej, Cassia-vejen (der udsprang fra den mere berømte romerske vej Via Flaminia), som førte fra Rom til Po-flodens bredder. 

Arretium tog Gaius Marius´ parti i Sullas første romerske borgerkrig, som Marius tabte, hvorefter den sejrende Sulla plantede en koloni af sine veteraner i den halvt nedrevne by. Byen var dog langt fra at dø ud, da det gamle etruskiske aristokrati stadig for en stor del boede i byen; og under kejser Augustus blomstrede byen op og blev den den tredjestørste by i Italien, kendt især i for sin produktion af fin keramik, der blev eksporteret til andre dele af romerriget.

I det 3. til 4. århundrede blev Arezzo et bispesæde: det er en af de få byer i Italien, hvis række af biskopper er kendt ved navn uden afbrydelse til i dag, til dels fordi bsikopperne samtidig var de feudale herrer i byen i middelalderen. Den romerske del af byen led først under goternes hærgen og derefter under langobardernes invasion, så det til sidst stort set kun var amfiteateret, der var tilbage.

 

 

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Andre links

Hvad siger gæsterne i Arezzo?

7,5
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser