Rejser til Barberino Val d'Elsa

Denne henrivende lille by ligger midt mellem Siena og Firenze i det smukkeste tænkelige landskab. Ad kurvede veje og flotte stigninger på den gamle vej via Cassia, i dag kaldet Statale 2, kommer man til Barberino Val d’Elsa (373 m.o.h.), beliggende på den nordligste grænse af Chianti-området over dalen af samme navn.

Stemningsskabende bymur

Bymuren, som lukker sig om bykernen er den samme, som pilgrimme og købmænd på mulddyr mødte for mange hundrede år siden på deres vej mod Rom. Byen er særdeles velholdt, og her findes de nødvendige dagligvarebutikker samt et fint udvalg af caféer og spisesteder både i og omkring byen.

Det historiske centrum

Inden for bymurene gennem Porta Senese finder man på venstre hånd et herskabeligt palads, nemlig kardinalens palads og over døren ser man et våbenskjold med bier på, som er Barberini-familiens symbol. Følger man hovedgaden kommer man på højre hånd til den smukke Prætordomstol med sine talrige våbenskjold, der har tilhørt byens borgmestrene frem til 1500-tallet; de 35 våbenskjold på facaden stammer fra de vigtigste familier i Firenze og er udhugget i sten. På den anden side af pladsen er der en loggia, som blev anvendt til offentlige møder, markedsdage og lignende. I udkanten af byporten Porta Fiorentina ligger pilgrimmenes hospital, lo Spedale, hvori man stadig kan se flotte afresker og en mindesten. Bygningen er fornyligt blevet restaureret og huser i dag det kommunale bibliotek. På pladsen beliggende foran har kommunen rejst en mindestatue over 1300-talsforfatteren Francesco da Barberino, til hvem byen skylder sin fødsel.

Smukke omgivelser

Byen er omgivet af bløde bakker beklædte med vinmarker, olivenlunde og cipresser, der enkelte steder har veget pladsen for et stykke skov. Men det er de små middelalderbyer på toppen af de omkringliggende bakketoppe, der gør dalen særlig. Og selvom byerne er vokset ud af den samme kultur og har de samme rødder, så er de alle særegne. Som eksempel kan nævnes S. Appiano, som tager sin begyndelse i etruskernes tid, Petrognano, som repræsenterer den forsvundne by Semifonte, som ifølge legenden forsvandt fra jordens overflade i 1202 fra Firenze, for herefter at opstå på ny med de samme sten i denne dal. Det er tillige nævneværdigt at omtale kapellet S. Michele Arcangelo, der blev bygget i 1597 af Santi di Tito, og som er en perfekt gengivelse af kuplen på Duomo’en i Firenze i målet 1:8. Desuden er byen Tignano, som eksisterede allerede i år 1000, et besøg værd idet den er en af de få i området, hvor bymuren stadig er intakt; og endelig er der byen Vico med sine smukke paladser og Linari, med sit fæstninsgværk.

Udflugter

Når man har besøgt de omkringliggende småbyer, kan vi anbefale at man under sit ferieophold her blandt andet besøger Castellina in Chianti, Certaldo, Tavarnelle Val di Pesa, San Gimignano og ikke mindst Siena. Da der er togstation i Barberino Val d’Elsa, er det bekvemt at lade bilen stå, når man vil til Firenze eller Siena. Eller for den sags skyld resten af det Toscana, der er forbundet af jernbaneskinner. Via dette link kan man søge på togforbindelser på engelsk: http://www.trenitalia.com/

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Barberino Val d'Elsa

Hvad siger gæsterne i Barberino Val d'Elsa?

8,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 13 anmeldelser