Rejser til Bettolle

Bettolle ligger i Val di Chiana-dalen nær Sinalunga. Den ældre del ligger på en bakketop og den nyere bydel rundt om denne.

Bettolle menes at have etruskisk oprindelse, idet man har gjort flere arkæologiske fund fra denne epoke i området. Selv byens navn trækker spor tilbage til etruskerne, og skulle ifølge lingvister stamme fra det etruskiske personnavn Petui. Nogle mener dog at navnet derimod skyldes den nærliggende birkeskov, idet birk hedder Betulle på italiensk, men dette argument skulle efter sigende ikke holde nær så meget vand, som det første.

Helt sin egen

Byen, som den fremstår i dag, blev først bygget efter år 1000 og borgen kan dateres tilbage til 1014. Som så mange af de toscanske byer har en del forskellige magthavere kæmpet om og forsvaret byen som værende deres, og i dag er den helt sin egen, selvom den fortsat holder ældgamle historiske traditioner ved lige, så som det årlige Palio della Rivalsa. Dette ’hævnens væddeløb’ stammer tilbage fra 1500-tallet, hvor det ifølge fortællingerne hedder, at Asciano della Cornia, en herremand fra Castiglion del Lago, ved en enkelt lejlighed vendte sin vrede imod Sienas befæstninger ved Chianina di Bettolle, hvilket resulterede i at byen blev angrebet og afbrændt. På disse kanter har Il Palio derfor hævnen som tema.

En lille detalje

En lille deltajle som til stadighed gør byen stolt er, at Ezio Marchi er født i byen. Denne mand er kendt som skaberen af den berømte kvægrace Chianina, som er kendt i hele verden for sit fantastiske kød.

Byfester:

- Hvert år afholdes der den sidste søndag i karnevalsperiode maskebal i Bettolles historiske centrum. Karnevallet tog sin begyndelse i Bettolle i 1927 og symbolet for karnevallet er Il Pandoro. Den bedste maske og den flotteste gruppe belønnes med en præmie.
Medio februar afholdes der motorcykeltræf i den nærliggende by San Valentino.
Den første søndag efter den 02. Maj afholdes der Festa del SS. Crocifisso, som primært er en religiøs fest, i vis sammenhæng der desuden afholdes et blomstermarked.
Den tredje søndag i juni afholdes det historiske Palio della Rivalsa, hvor de fem kvarterer i byen konkurrerer indbyrdes.
I midten af juli arrangeres Bettolle…in musica e immagine, som er en række forskellige musik arrangementer og gastronomiske aftner – herefter foregår der forskellige folkefester og sidste søndag i august kan man være tilskuer til et automobilstævne, hvor biler fra enhver epoke cirkulerer i gaderne, før den flotteste udkåres. Omkring denne event afholdes desuden et lille loppemarked med antikvariske fund og samleobjekter.Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Bettolle