Rejser til Buti

Den lille hyggelige by ligger fredfyldt i bakkerne 22 km syd for Lucca og 28 km øst for Pisa. Buti byder ikke på de store kulturelle valfartsmål, men stemningen i byen er autentisk og bærer forbløffende lidt præg af de store naboers massive turisme. Til trods for at her ikke er de store kulturskatte gemt, så er byen kendt for noget, nemlig sine hestevæddeløb, som også her kaldes for Il Palio, præcis som man kender det fra Siena.

Til hest

Faktisk er byens beboere så fascineret af de firbenede dyr, at byens børn red i skole længe efter krigsårene, faktisk helt op i 80’erne var det lige så almindeligt at komme i skole på egen hest, som det var at cykle eller gå. I særdeleshed børnene af olivenbønderne, der boede oppe ad olivenlundenes stejle skråning, red til skole hver dag.

Italiens bedste olivenolie

Buti burde desuden være kendt for andet end deres Palio, for i bakkerne omkring Buti vokser utallige oliventræer, og gårdene i dette område fremstiller noget af Italiens (og dermed verdens) bedste olivenolie.

Rigt udvalg af...

I byen er der et rigt udvalg af caféer, restauranter og pizzeriaer, så hvis man ikke er her længere end en uge, behøver man næsten ikke at spise middag samme sted to gange. Desuden er byen tæt forbundet med dens nabobyer, hvorfor man i en radius af små 5 km. vil finde alt fra små til meget store supermarkeder, markedspladser med forskellige aktiviteter fra antikvitetsmarked til fødevaremarked til tøj og nipsmarked, m.m.. Nabobyerne råder desuden over fine butikker, flere restauranter og masser af liv. Der er desuden gademarked i Buti hver mandag formiddag.

Er man til lidt aktiv ferie kan det nævnes at der omkring Buti er 25 km. cykelsti, hvilket bør værdsættes, da det ikke er hverdagskost i Italien.

Byens historie

Buti har efter sigende romerske aner, dog er disse fuldstændig destruerede efter utallige krige mellem de gamle bystater Pisa, Lucca og Firenze, hvor byen blev afbrændt, ødelagt, opbygget på ny for atter at blive revet ned. Man hører første gang om Buti omkring år 1000, da den opstår som centrum omgivet af forsvarsværker som Borgene Panicale, Farneta, S. Stefano in Cintoia, Nocce, Tonini, S. Giorgio og S. Agata. Nogle af hvilke i dag er fuldstændigt sunket I jorden, mens andre står tilbage I ruiner, mens andre igen stadig knejser stolte som middelalderlevn.

Buti er i dag en by med 5.500 indbyggere og består af to bymidter: Buti og Cascine, som er forbundet af en vej, der løber langs Rio Magno gennem flækken La Croce.

Interessante monumenter

Borgen Tonini rager op over Buti og er rig på bygninger fra 1600- og 1700-tallet. Af disse bygninger er den vigtigste Villa Medicea, der hedder således idet den blev bygget af Medici-familien omkring 1550.

Neden for borgen kommer man til byens centrum og sognekirken S. Givanni Battista. Kirken er oprindeligt antik, men blev i starten af det forrige århundrede udviddet og restaureret. Under Pisas herredømme (omkring år 1300) havde Buti 11 kirker. Ud af disse 11 skal nævnes, foruden den netop omtalte, den romerske kirke S. Francesco, på Piazza S. Francesco, og kirken Santa Maria delle Nevi. Den sidstnævnte er det muligt at komme til hvis man følger via dei Molini, som fører hen til Monte Serra. Kirken er beliggende der, hvor den gamle borg Panicale lå og stammer sandsynligvis fra det 12. Århundrede.

Palio i Buti

Det føromtalte Palio er en af de stærkeste traditioner i Buti. Hestevæddeløbet hedder Palio di S. Antonio og er en årlig tilbagevendende attraktion den første søndag efter den 17 januar. Hvert kvarter iklæder sig historiske rober og indtager deres faste pladser i optoget gennem byens centrum, og om eftermiddagen ved selve løbet præmieres den vindende hest, jockey og kvarter med Il Palio, som er et banner.

Kvartererne iklæder sig farverige historiske rober og indtager deres faste pladser i et optog, der løber gennem byens centrum, og om eftermiddagen efter selve løbet præmieres den vindende hest, den vindende jockey og det vindende kvarter med Il Palio (som er et banner).

Den sidste, der lukkede sine stalde i byen var Raffaello, således som Nerbo, Succhio og Bargagna allerede havde gjort det. Da der ikke længere var arbejdskuske i byen, ville der kun have været kærrerne tilbage i Buti…

Den 13. september 1848 blev der i Buti afholdt et hestevæddeløb med prima heste og dygtige jockeyer. Som præmie fik vinderen 12 guldmønter. Allerede den 14. januar 1805 var der blevet afholdt den første fest for Sant’Antonio med bannere, heste og med en festkomité. Andet skulle der ikke til, for at en tradition blev født - en tradition som for folkene i Buti er en altid aktuel tradition, der har dybe rødder i byens muld.

På et opslag blev det den 15. december 1960 proklameret at byens befolkning blev inddelt i seks kvarterer, og at hvert kvarter blev ’overhoved’ for en af de seks kirker, som byen hædrer. Hvert kvarter fik desuden tildelt en farve: kirken Pievania (blå med hvidt kors), kirken San Francesco (gul og sort), kirken San Rocco (hvid og rød), kirken Ascensione (grøn og sort), kirken San Nicolao (hvid og sort), kapellet Case Popolari (fra Croce – rød og sort). I 1980 kom endnu et kvarter til: San Michele i røde og grønne farver.

Det første kvarter-væddeløb blev afholdt i 1961. Pievania-kvarteret vandt. Efter mange års succesfulde væddeløb sker det uundgåelige i 2007; to heste kommer i nærkontakt i det farligste af svingene, jockeyen dør og tilskuere impliceres og påføres skader, heraf to handikappede. Man er i Buti meget ked af denne hændelse og vil gøre sit til at undgå fremtidige tab.

Løbet: På løbsdagen, efter den hellige messe for hestepasserne, i de første timer søndag er det tradition at borgenes mødes i de enkelte kvarterer for at snakke og spise det traditionelle måltid kallun. Ved middagstid går alle kvarterne i optog gennem byen frem til kirkepladsen ved domkirken, hvor jockeyerne tildeles jakke og kasket, hestene velsignes og omkring kl. 14:45 begynder løbene.
Der afholdes to løb, hvor der til hvert løb udtrækkes tre heste, der konkurrerer. Herefter afholdes et tredje løb, hvor den sidste hest udvælges ud over, at de heste, der blev nummer to i de foregående løb, løber med.

De heste, der vinder de tre første løb, kæmper om finalen. I alt afholdes der fire væddeløb.
Søndagen før hestevæddeløbet ankommer sidste års vinderkvarter fra deres egen kirke til domkirkepladsen. Her overleverer de banneret (Il Palio) til sognepræsten, som sammen med præsidenten for løbene påbegynder udvælgelsen af de kvarterer, der skal udgøre hvert løb.

I løbet af den følgende uge afholdes der en messe i hvert kvarter i deres respektive kirker, hvorefter der arrangeres særlige banketter, hvor der serveres egne specialiteter, der er forskellige fra kvarter til kvarter. Opløbet afsluttes ved at der dagen før løbet foretages dyrelægekontrol af hestene og de enkelte jockeyer præsenteres. Dagen afsluttes med en festmiddag i kvartererne.

For yderligere information og oplysninger om de enkelte hold og om ruten på væddeløbet: www.paliodibuti.org og her:

Kastanjefesten

Buti hædrer desuden sin fortid med den religiøse og folkelige fest Sagra della castagna (Kastanjefesten) som afholdes hvert år den tredje søndag i oktober. Bearbejdninger af kastanjer, både som fødevare og kunstnerisk til møbler og lignende, stammer fra området ved Buti.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Buti