Rejser til Casentinodalen

Du er, hvad du spiser

Casentinodalen strækker sig over et område, der grænser ned til Arezzo mod syd og mod nord til omkring byen Stia i det østlige Toscana.

Har noget på hjertet

Området har meget at byde på, selvom det ikke kan måle sig med sin mere kendte og langt mere overrendte nabo, Chianti.

Middelalderbyer og slotte

Her finder besøgende i rigt mål gamle seværdige kirker, imponerende slotte som Castello di Poppi og smukke middelalderbyer; hver en bakketop i dalen tilhørte i feudal-tiderne en nærliggende borg eller et slot og de var næsten alle beboede med hvert sit leben af handel og samliv.

Historiske områder og kunstskatte

Man finder også klassiske kunstværker, kunstskatte og religiøse monumenter i Casentino, så som kapellet Verna, klostret i Camaldoli eller historiske områder som Campaldino, hvor slaget mellem Guelfi og Ghibellini stod den 11. juni 1289. Casentino har også inspireret Dante til at skrive nogle af de mest berømte afsnit af Den Guddommelige Komedie, det siges endog at det gamle tårn på det mindre kendte slot Castello di Romena har inspireret poeten Dante til sin fremstilling af Helvedet.

Aktivitetsmuligheder i naturen

Et andet uudtømmeligt kapitel i Casentinodalen er naturen og den rene luft; muligheden for at forlade den hektiske dagligdag med forurening og stress, for at henkaste sig i Casentinodalens grønne oase af fred og ro. Foretrækker man at tilbringe sin fritid med aktiv udfoldelse, er der rigt med muligheder for trekking, ridning, mountainbiking, paragliding, svømning, fiskeri, samt om vinteren skiløb og om sommeren kanosejlads - ved bjerget Falterona hvor Arnofloden udspringer, langs flodens forløb i dalen, ved de svovlholdige kilder ved Chitignano og ikke mindst ad Nationalparken Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi’s 600 km lange stisystemer.

Plante- og dyreliv

Nationalparken består af ældgamle skove med graner, bøg og kastanjer (hvoraf nogle er op til 500 år gamle), og den er rig på blomster, planter og dyreliv. I midten af skovenes dybe stille ro finder man Europas ældste naturlige reservat, som fremstår som en lille uberørt og ufremkommelig urskov: Riserva di Sasso Fratino. Har man først besøgt området er man ikke i tvivl om, hvorfor man har valgt at give parken følgende motto – Nationalparken, hvor træerne vokser ind i himlen.

Historie

Som det gør sig gældende for andre områder i Toscana, har etruskerne også efterladt spor i Casentinodalen; ved Lago degli Idoli finder man en af egnens vigtigste arkæologiske udgravningspladser, der afslører at etruskerne anså bjerget Falterona for helligt i en sådan udstrækning, at de kastede offergaver i søen Ciliegata, der ligger tæt ved Arnoflodens udspring. Man har her fundet levn fra etruskerne, hvoraf nogle opbevares på Det Britiske Museum i London og på Louvre i Paris.
Gennem tiderne har forskellige magthavere haft indflydelse på dalen, mens Casentino har haft indflydelse på naboregionen Emilia-Romagna, i den henseende at de to naboregioner, som mødes netop her langs ryggen af Appenninerne, har hørt sammen i næsten 500 år. Fra midten af 1400-tallet og frem til fascismen hørte dele af Emilia-Romagna nemlig administrativt under Toscana med tydelig indflydelse på kulturen, sproget, kunsten og gastronomien, og derfor kaldte de toscanske Storhertuger den vestlige del af Emilia-Romagna for Romagna Toscana.

Seværdige monumenter

Nationalparken skjuler to vigtige monumenter, der har en både historisk men også spirituel værdi for Casentino: Eremitboligen ved Camaldoli, der blev opført i 1012 af Skt. Romualdo, der siges at have valgt dette afsondrede sted midt i naturen til meditation. En af årsagerne til at han valgte netop dette sted skyldtes hans overbevisning om at skoven havde en helende indvirkning på såvel krop som sjæl. At tage vare på skoven var et af ritualerne hos munkeordenen ved kapellet i Verna.

Kapellet Verna blev opført på bjerget, som Franz af Assisi modtog i gave i 1213 for at han skulle skabe et helligt sted. Kapellet er omgivet af dramatiske klippekløfter på den ene side og på den anden side er det beskyttet af den eventyrlige skov, der gennem århundreder er blevet bevaret af Franciskanermunkene

Traditionelle produkter fra Casentino

”Sig mig, hvad du spiser og jeg skal fortælle dig, hvem du er” er et gammelt ordsprog, der altid har haft en plads i den daglige tale hos folk i dette område. Et område, der anvender kastanjer, majs, tomater, kartofler (særligt kartoflen patata rossa di Cetica – oprindeligt fra Skotland) og svampe som basisfødevare, hvoraf man får lokale retter som Acquacotta (betyder kogt vand og er en simpel suppe) og Scottiglia (ret med mange forskellige slags kødstykker i en basis sauce af løg, hvidløg, selleri, gulerødder og tomat samt varme krydderier). Køkkenet er desuden kendt for skinken "prosciutto del Pratomagno" og deres skinker generelt fra Casentino, samt for sin hyppige tilberedning af vildsvin, harer, frøer, ørred og ål. Og kan man finde de små gule Zolfinobønner, bør man hjembringe dem, da de er særligt delikate og bløde i smagen, mens de sjældent koger ud.

Gastronomisk kulturarv

Nationalparken og flere lokale institutioner er gået samme med foreningen Slow Food om at promovere de lokale produkter fra Casentinodalen, der knytter sig til egnens gastronomiske kulturarv. En kulturarv, der er tæt knyttet sammen af tusinder års samliv mand og natur imellem.

Og så til vinen

Vinen i Casentino er langt fra så kendt som vinene fra det mere centrale Toscana, men man gør et intenst arbejde for at promovere sine vine, som bestemt fortjener en smagsprøve. Der er tre større producenter i området: Gianni Ceccarelli fra Poppi, don Arrigo for munkene fra Camaldoli og Lorenzo Massart fra virksomheden Poggiotondo ved Subbiano (se mere her for besøg eller smagninger: http://www.poggiotondo.it)Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Casentinodalen