Rejser til Certaldo

Certaldo er beliggende uden for Firenze i dalen Val d’Elsa. Byen er på mange måder en typisk toscansk by, og dog er den så speciel. Den består nemlig af både en ny bydel, fra 1700-tallet og frem, og en gammel del, der er helstøbt middelalder. Det særegne ved Certaldo er, at den gamle by befinder sig på en bakke højt over den ny, ja faktisk så højt, at en kabelbane forbinder de to dele. Certaldo var i renæssancen en af de vigtigste byer i dalen under Medici-familiens styre. I dag er byen grundet sin historie og sit smukke kunstneriske ydre en by man bør besøge.

Der er togstation i den nye bydel, så du kan forholdsvis let komme hertil eller rundt til andre af Toscanas større byer. Byens beliggenhed i hjertet af Toscana gør den også ideel til udflugter. Vi kan blandt andet anbefale at man får set nabobyerne San Gimignano, Tavarnelle Val di Pesa, Volterra og Colle Val d’Elsa inden man begiver sig videre ud i det toscanske landskab.

Seværdigheder

- Den gamle bydel, Certaldo Alto, er rig på fascinerende kunstneriske bygningsværker, der er spredt rundt i byens gader og pladser. Én nævneværdig bygning er Palazzo Stiozzi Ridolfi, som optager et stort areal af den gamle borgby. Bygningen består af to tårne som hver især vender ud mod henholdsvis Costa Alberti e Via Boccaccio, og en rummelig indre gårdsplads med søjlegang. Bygningen stammer fra det 14. Århundrede og højst sandsynligt blev der afholdt marked under søjlegangen. Et andet vigtigt bygningsværk er Palazzo Giannozzi, der er kendetegnet ved sine detaljer fra 1300-tallet. Under denne bygning løber en af de mere ejendommelige gader, der forbinder Piazza SS Annunziata med byporten Porta al Sole.

- I Certaldo kan man også besøge den kendte italienske forfatter Boccaccios hus, der er beliggende på Via Boccaccio. I dag ligger her et vigtigt bibliotek og et center for studier af Boccaccio og hans værker. I Chiesa S.S. Jacopo e Filippo, der er en romansk kirke fra det 12. århundrede, og som huser en klostergård og et museum over hellig kunst, finder man de dødelige rester efter Boccaccio og efter Certaldos skytshelgeninde Beata Giulia dalla Rena.
- Et andet seværdigt palads er Palazzo Pretorio, der oprindeligt blev bygget som slot for grev Alberti i 1200-tallet. Her er ridderværelset bemærkelsesværdigt, idet man inden for finder en Maria med Jesusbarnet fremstillet i 1489 af Pier Francesco Fiorentino, foruden et krucifiks fra 1478. Paladset huser desuden de gamle og snævre fængselsceller, og på etagen over udstilles moderne kunst! Den indre gårdsplads har fået en make-over af kunstneren Hidetoshi Nagasawa og rummer i dag et japansk thehus.

Byfester

I Certaldo kan man være heldig at løbe ind i en af følgende seværdige arrangementer, der gentager sig hvert år:
- Mercantia – et sammensurium af gadeteater, musik, dans og kunsthåndværk, der afholdes i den gamle bydel omgivet af en middelalderlig poetisk atmosfære, hvor forestillinger og gadeboder står side om side i de gamle gyder og små pladser.
- Boccaccesca – en gastronomisk udstilling med traditionelle produkter i Slow Food regi.
- I september er der et historisk optog i byen, hvor deltagerne promenerer iklædte originale middelalderkostumer. Optoget går ad gaderne i den gamle bydel frem til Piazza Boccaccio, hvor herligheden afsluttes med en fremvisning af en af Decamerons noveller.
- Der afholdes desuden årligt Tuscany International Jazz Summer School And Arts Festival, som forløber over en uge. Her kan man deltage i kurser, gå på udstillinger og lytte til koncerter.

Endelig kan man få afprøvet sine egenskaber som gæst ved en middelaldermiddag. Bordene dækkes på hovedgaden i den gamle bydel til en festlig aften i 1300-tallets ånd. Tjenerne bidrager til at komme i rette stemning ved at være iførte kostumer fra epoken.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Certaldo

Hvad siger gæsterne i Certaldo?

8,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 13 anmeldelser