Rejser til Cetona

Cetona ligger i Orciadalen syd for Siena i nærheden af Amiatabjerget. Motorvej og jernbane befinder sig i nærheden af byen. Både Firenzes og Roms lufthavne egner sig for dem, der gerne vil nå Italien med fly.

Byen beskrives første gang i historiske dokumenter i begyndelsen af 1200-tallet. Da omtales områdets borg som værende ejet af adelsfamilien Aldebrandeschi, men underlagt Orvieto kommunes love. Rundt omkring borgen - i dag kaldet La Rocca - byggede man landsbyen, som nærmest fremstår som en spiralform på højderyggen.

Ved Cetona ligger en af de ældste bosættelser i Midtitalien: Den går hele 40.000 år tilbage i tiden. Resterne af denne civilisation kan ses i den arkæologiske park Belverde og dens 25 primitive grotter, som i dag er kunstigt belyst (ellers var det svært at se noget som helst). De vigtigste grotter er Grotta Lattaia, Grotta di Gosto og Grotta di San Francesco. De arkæologiske fund er opbevarede i oldtidsmuseet i stueetagen af byens rådhus.

Fra etruskernes tid

Den cirkulære plan, der endnu i dag karakteriserer byen, blev grundlagt i etruskernes tid. Det firkantede tårn blev bygget i det 9. århundrede, mens de runde vagttårne først kommer til i 1500-tallet. Cetonas historie er uløseligt bundet til konflikten mellem kommunerne Siena og Orvieto i 1200-tallet.

Herredømmerne

Derefter kom byen under Perugias herredømme for at endelig blive del af Republiken Sienas territorium i 1418. Republikken overlevede frem til midten af 1500-tallet, da Cetona blev en del af Storhertugdømmet Toscana under grevefamilien Vitelli. Det var i denne periode, at familien Vitelli ombyggede La Rocca til almindelig beboelse og anlagde det store hovedtorv, i dag kendt som Piazza Garibaldi.

Kirkerne

Udover familen Vitellis palæ, som ligger på byens hovedtorv, er det værd at besøge kirken Santissima Trinità (fra 1475) med dens fresker af Pinturicchio og San Mikaels Kirke (fra 1155) med dens fresker lavet af sienesiske kunstnere, heriblandt Cola Petruccioli.

En ægte perle

I vore dage er Cetona et eftertragtet opholdssted, der tiltrækker mange berømte personligheder fra hele Europa. Byen har i dag ca. 3.000 beboere, og byens liv har ikke ændret sig på grund af turismen. Tværtimod har beboerne værdsat de gamle traditioner og landbrugslivet, der har gjort byen til en ægte perle.

Stemningsfulde omgivelser

Det er et oplagt opholdssted for dem, der gerne vil have ro i stemningsfulde omgivelser. Herfra kan det anbefales at tage på udflugt til Siena, Montepulciano, Pienza, Trasimenersøen, Orvieto osv..

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Cetona