Ferie i Firenze

Man rejser til Rom for at se Rom og man rejser til Venedig for at se Venedig, men når man tager på ferie i Firenze så er det for at se på malerier; sådan kan det i hvert fald se ud. Men Firenze er meget mere end museer og herunder viser dig hvorfor. Book din ferie i Firenze med Escapeaway i dag!

Som en by, man rejser til for dens egen skyld, har Toscanas hovedstad Firenze altid stået i skyggen af sine store italienske rival-byer. Den har ingen ruiner som Rom eller eventyrstemning som Venedig. Ingen high fashion som Milano eller vulkaner som Napoli. Firenze er ikke romantisk, siger man; den har ingen atmosfære. Den har ingen glemte laguner, ingen historiske ruiner; den er hverken tidløs som Venedig eller evig som Rom. Det har man hørt, og fordi man har hørt det, er det sandt. Det er da også rigtigt, at Firenze stort set fra en forkert vinkel kan se ud som en indendørs by. De fleste seværdigheder er lukket inde i kirker og museer, og gaderne kan undertiden ligge øde hen. Arkitekturen kan virke kompakt og afvisende. Men fra en anden vinkel ser billedet meget anderledes ud.

Den anden side af Firenze

Firenzes tiltrækningskraft går langt videre end til skulpturerne og galleriernes madonnaer. Den har en flod, som er dens hjerteblod, torve, som giver den liv. Indbyggerne er stolte og elegante (mere end romerne) og gaderne har liv (i modsætning til Venezias). Det gammeldags håndværk blomstrer, og designere med Gucci og Ferragamo i spidsen klæder folk på fuldt så elegant som i Milano. Det toscanske køkken, landligt, men raffineret, er fremragende, caféerne elegante og afslappede. Kulturlivet blomstrer også; Maggio Musicale er en af Italiens fornemste musikfestivaler. Giardino di Boboli er Italiens mest besøgte park (trods billedet af Firenze som en ”indendørs” by!). Hertil kommer så kunsten med et af Europas fornemste gallerier (Uffizierne), Michelangelos David og verdens bedste samling af renæssanceskulpturer (i Bargello).

Romantik

En ferie i Firenze er heller ikke blottet for romantik; tag f.eks. Ponte Vecchio og Arno en sommeraften, en drink sent om aftenen på Piazza della Signoria, blomsterne i Oltrarnos gader en varm eftermiddag eller byens majestætiske silhuet set fra San Miniato eller Giottos himmelstræbende Campanile. Det er også en by, som sætter den historiske fantasi i bevægelse; forestil dig f.eks. Dante, Machiavelli, Boccaccio eller Galileo spadsere rundt i gaderne. Eller Lorenzo ”den Prægtige” søge tilflugt for sine mordere i domkirken, Michelangelo inspicere byens forsvarsanlæg før kejserens og pavens forenede hære indleder deres belejring, eller Savonarolas endeligt på Forfængelighedens Bål buldrende midt på Piazza della Signoria.

Firenze grundlagde sin velstand på klædehandel og sit kunstneriske ry på sine sublime renæssancemalere. Så det er ikke noget under, at tøj og skønhedsdyrkelse i forening med designere og håndværkere stadig arbejder fælles om at gøre Firenze til en af Italiens hovedstæder for mode og stil.

>> Læs også om Escapeaways hoteller i Firenze her

>> Læs mere om ferie

Kort over Firenze

Populære hoteller i Firenze

Italien, Toscana, Firenze
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Toscana, Firenze
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Toscana, Firenze
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering

Godt at vide inden din ferie i Firenze

Vi har her samlet nogle få facts og informationer om Firenze, såsom byens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i den norditalienske metropol. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse til Firenze, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Firenze, beliggende ved Arnofloden i den nordlige del af Toscana, er hovedstad for regionen Toscana og den mest befolkningsrige by i regionen med omkring 390.000 indbyggere (og over 1,5 millioner, hvis man tæller det metropole område med).

Byen er opdelt i fem administrative områder kaldet “Quartieri”. Hvert område er ledet af et råd (kaldet “Consiglio”) og en præsident. De fem områder er Centro storico, Campo di Marte, Gavinana-Galluzzo, Isolotto-Legnaia og Rifredi.

Klima og vejr

Klimaet i Firenze er fugtigt subtropisk med tendenser i retning af mediterrant klima. Byen har varme somre med moderate nedbørsmængder og kølige, fugtige vintre. På grund af manglende vind i byen kan temperaturerne nå højere op i Firenze end ude ved den toscanske kyst, hvor der er mere vind. 

De varmeste måneder i året i Firenze er august måned med 24,6 grader som daglig middeltemperatur (målt ud fra gennemsnittet af daglige maximums- og minimumstemperaturer) og juli med de samme 24,6 grader i daglig middeltemperatur, mens den koldeste måned i året er januar med 6,5 grader i daglig middeltemperatur, efterfulgt af december med 6,8 grader i daglig middeltemperatur.

Hvis du vil holde ferie i Firenze uden for megen regn, skal du undgå november måned, der i gennemsnit har 113,6 mm regn og oktober måned, der i gennemsnit har 104 mm regn. Mindst nedbør er der i juli måned med 36,7 mm regn i gennemsnit.

Historie

Firenzes historie begyndte som en etruskisk bosættelse, der blev grundlagt 200 f.Kr. og ødelagt igen år 80 f. Kr. på grund af byens støtte til popularerne  Den nuværende by blev siden grundlagt af Julius Cæsar i året 59 f. Kr. som en militær-by, hvor romerske soldater kunne trække sig tilbage til efter endt tjeneste. På det tidspunkt bar navnet “Fluentia”, som henviste til byens position mellem to floder. Navnet blev først senere ændret til Florentia, der betyder blomstrende.

I de følgende århundreder blev byen hjemsøgt af kampe mellem invaderende østgotere og byzantinere, inden der faldt mere ro over feltet med lombardisk herredømme i det sjette århundrede.

Byen blev erobret af Karl Den Store i 774 og blev en del af Toscanas hertugdømme, som havde Lucca som hovedstad.

I det femtende århundrede blev Firenze én af de største og rigeste byer i Europa. Det var også på det tidspunkt, hvor Medici-familien - i skikkelse af Cosimo de' Medici - havde mere eller mindre kontrol over byen. Medici-familien baserede meget af deres magt på bankvirksomhed, som blandt andet inkluderede bankvirksomhed for Vatikanet, men deres politiske magt kom i lige så høj grad fra en omfattende mæcen-virksomhed inden for kunst, religion og det lokale erhvervsliv. 

Medici-familien blev senere drevet fra magten i 1494, da franske styrker under Karl 8. af Frankrig erobrede den nordlige del af Italien. Medici-familien blev dog arvemæssige hertuger af Firenze i 1537 og i 1569 stor-hertuger af Toscana; en titel, der holdt i hen mod to århundreder.

I 1737 blev Firenze en del af det habsburgske rige og senere, i 1807, annekteret af Frankrig, inden byen igen kom på habsburgske hænder.

I 1861 blev byen - og resten af Toscana - en del af Italiens kongedømme. I 1865 erstattede Firenze Torino som hovedstad i Italiens kongedømme; en status som byen dog kun holdt i seks år, indtil tilbagetrækningen af franske tropper fra Rom gjorde det muligt at tilføje den til Italiens kongedømme.

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Firenze. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Galleria degli Uffizi

Museet blev grundlagt, da Da Cosimo de' Medici blev indsat som Firenzes overhoved i 1560. I den forbindelse ville han sørge for, at alle de 13 vigtigste retsembedsmænd i Firenze sad på et og samme sted i nærheden af hans nye embedssæde, som var Palazzo Vecchio. Han valgte derfor at bygge disse nye kontorer (uffici) mellem Piazza della Signoria og floden Arno, hvorfor museet stadig bærer navnet uffizi.

I dag er Galleria degli Uffizi et kunstmuseum i verdensklasse, der rummer den legendariske Medici-families enestående kunstsamling. Samlingen udmærker sig især inden for renæssance-kunsten, hvor den er uovertruffen, men den rummer også en lang række andre enestående værker. Der er blandt andet værker af Titian, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Caravaggio, Raphael, Parmigianino, Baccio Bandinelli og Fra Angelico.

Ponte Vecchio-broen

Ponte Vecchio-broen - som betyder “Den gamle bro” - er Europas ældste buebro og stammer formentlig helt tilbage fra romertiden. I begyndelsen var den lavet af træ, men efter en oversvømmelse i 1333, hvor den blev ødelagt, blev den genopført i sten. Broen vil formentlig få dig til at føle dig hensat til en eventyrlig, italiensk middelalder. Der er nemlig stadig gang i butikslivet på broen, hvor generation efter generation af forskellige næringsdrivende siden middelalderen har haft deres butikker. Engang valfartede Firenzes indbyggere til broen for at købe kød. Det kan man ikke i dag, men du kan stadig købe smykker, ædelstene, kunst og souvenirs her.

Der er mange historier om Ponte Vecchio-broen, hvoraf én af de mest kendte siger, at alle broer i Firenze blev bombet af tyskerne under 2. Verdenskrig, med undtagelse af Ponte Vecchio, som skulle være blevet skånet som følge af direkte ordrer fra Adolf Hitler.

Domkirken – Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Hvis du har set billeder og postkort fra Firenze, har du med stor sandsynlighed også set domkirkens enorme kuppel, der knejser mægtigt over byens tage. Domkirkens kuppel er blevet et klassisk vartegn for Firenze og tusindvis af gæster besøger hvert år domkirken, der er med på Unesco´s liste over kulturel verdensarv.

Katedralens berømte kuppel er bygget af ikke mindre end 4 millioner mursten, måler 42 meter i diameter, vejer 37000 tons og er verdens største af sin slags. Den blev lavet af renæssance-arkitekten Filippo Brunelleschi, som fik til opgave at tegne kuplen efter en konkurrence udskrevet i 1419. Brunelleschi hentede inspiration fra Pantheon i Roma, men i modsætning til Pantheon-bygningen i Rom, som er lavet i beton, er domkirkens kuppel  lavet i mursten. Kuplen er indvendigt dekoreret med en 3600 kvadratmeter stor freske, som forestiller dommedag.

Selve domkirken blev bygget allerede i 1296 og var datidens største kristne kirke med plads til omkring 30.000 mennesker. I størrelse er den siden overgået af Peterskirken i Rom og katedralerne i London (Skt. Paul) og Milano (Duomo di Milano).

Palazzo Pitti

Renæssance-paladset Palazzo Pitti, beliggende på den sydlige del af Arnofloden, tæt på Ponte Vecchio, blev bygget i 1458 og var oprindeligt hjem for den florentinske bankmand Luca Pitti. Paladset blev senere købt af den berømte Medici-familie og efterfølgende brugt af de forskellige familier, der ledede Toscanas storhertugdømme. 

Paladset har også været brugt af Napoleon i det attende århundrede og tjente som royalt palads i den første tid af Italiens kongedømme. Siden blev paladset skænket det italienske folk af konge Victor Emanuel 3. 

I dag er paladset - med dets 32.000 kvadratmeter - det største museum i Firenze og rummer blandt andet værker af Titian, Raphael, Rubens, Van Dyck, Caravaggio, Fra Bartomoleo m.fl.