Gademarkeder i Firenze

Her befinder vi os i lædervarernes paradis, så hvis du eksempelvis trænger til en ny skindjakke, er du kommet til den rette by! Udvalget er enormt, og Firenze er kendt for lædervarer af virkelig høj kvalitet, der tilmed er noget billigere, end hvad vi er vant til i Norden.

Dog skal du ikke tro, at et ”special price for you” betyder den rene foræring, for byen er også kendt for at have rigtig mange turister. Og hvor der er turister, er der som regel også en sælger eller to, der har fundet ud af at lægge lidt ekstra på ’turist’-priserne! Tiderne er dog stadig til at ’prutte’ en handel ned i pris, da konkurrencen her er hård. Så finder du en lædertaske, som du bare MÅ have, er italienske gloser som; ”quanto costa?” (”hvad koster den?”) og ”no, è troppo caro” (”nej, det er for dyrt”) rigtig gode at kunne.

På flere af de florentinske markeder vrimler det med italienskproducerede kvalitetsprodukter - både lædervarer og fødevarer. Det er nødvendigvis ikke billigere end i de almindelige forretninger, men det er en helt særlig oplevelse at være en del af det pulserende liv, der udspiller sig her. Udbuddet af markeder er stort, men vi kan særligt anbefale San Lorenzo, Mercato Centrale og Sant’ Ambrogio.

San Lorenzo: Det meget store udendørs marked – ja, faktisk byens største - ligger i det centrale Firenze i gaderne omkring kirken San Lorenzo, og har åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. 10.00 til 19.30. Her sælges alt, hvad du kan komme i tanker om at købe af souvenir, solbriller, tøj, sko og meget mere, men markedets største styrke er alle former for lædervarer i god italiensk kvalitet.

De, der sælger skindjakker, har desuden deres ’rigtige’ butikker bagved standene, hvor du også har mulighed for at gå på opdagelse. Inden du slår til, skal du dog vide, at der findes masser af forretninger med lædervarer rundt om i byen, hvor du også kan få rigtig god kvalitet til meget fordelagtige priser, og ofte er personalet her knap så aggressive for at sælge, som du kan opleve det på markederne. Beslutter du dig alligevel for at investere i en skindjakke eller taske på San Lorenzo, så husk den italienske sætning: ”no, è troppo caro”, hvilket måske kan udløse et billigere køb?

Mercato Centrale di San Lorenzo: I det centrale San Lorenzo findes også byens største indendørs fødevaremarked, nemlig Mercato Centrale, der har åbent fra mandag til lørdag (begge dage incl.) mellem kl. 7.00 og 14.00. Bygningen er lavet af jern og glas i perioden 1870 til 1874, og man måtte rive et helt kvarter ned for at gøre plads til dette fantastiske værk. Arkitekten Giuseppe Mengoni – der i øvrigt er den samme, som står bag det berømte Galleria Vittorio Emmanuele II i Milano - har med de store glasflader opnået en fornemmelse af at befinde sig udendørs, når man besøger markedet.

I stueetagen finder du fisk, kød, oste, charcuteri, pasta og brød samt barer, mens frugt, grøntsager og nødder befinder sig på første sal. Det er en fryd for øjet at nyde den altid appetitlige og dekorative præsentation, og det er svært ikke at lade sig friste af alle de friske og farvestrålende lækkerier, der udbydes. Bliver sulten for stor, kan du dog få dig et måltid på det cafeterialignende Nesbone, der har ligget i stueetagen siden 1878. Det er et af Firenzes billigste spisesteder, og du bør prøve deres speltsuppe, zuppa di ferro, eller en sandwich med kogt kød, panino al lesso, og glem ikke husets vin, som både fås i glas og karaffel!

Hvis vejret tillader det, er det dog særlig hyggeligt at proviantere i de mange appetitvækkende boder for derefter at indtage sin medbragte mad på en af Firenzes mange smukke pladser. Og har man tilmed husket at medbringe en god kniv og måske et tæppe, ja, så skulle den optimale (og billige) feriefrokost være i hus!

Sant’ Ambrogio: Ønsker du at opleve et marked, som ikke er fyldt med (andre) turister, skal du besøge Sant’ Ambrogio, der ligger i området Santa Croce ved Piazza Ciompi.

Her møder du de lokale beboere samt de lokale sælgere, der med høj røst og udpræget toskansk dialekt tilbyder alskens former for fødevarer. Ja, faktisk er det som at komme til en mini-version af Mercato Centrale bare mere stemningsfyldt – måske netop fordi det er mindre? Du kan købe alt fra charcuteri til lokalhøstet frugt og grønt, men også tøj, antikviteter og andre mere eller mindre brugbare sager.

Her findes også et udvalg af spisesteder, hvor man blandt meget andet kan prøve den florentinske specialitet, trippa (komave). Markedet har åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. ca. 7.00 til 13.00.