Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi er et af de vigtigste museer i Italien, et af de mest kendte i verden og det sted man finder verdensberømte kunstværker af mestre som Botticelli, Leonardo da Vinci og mange flere. Her finder man smukt dekorerede sale opdelt efter forskellige skoler og stilarter, i kronologisk orden.

Da Cosimo de' Medici blev indsat som Firenzes overhoved, og efter at Firenze havde erobret Siena, ville han i 1560 sørge for at alle de 13 vigtigste retsembedsmænd i Firenze sad på et og samme sted i nærheden af hans nye embedssæde Palazzo Vecchio. Man valgte derfor at bygge disse nye kontorer (uffici) mellem Piazza della Signoria og floden Arno.

Man overlod projektet til Giorgio Vasari, som byggede en U-formet bygning, hvor alle fløje er bygget på samme måde og hvoraf den sidste etage var til Cosimo de' Medicis private brug. Man påbegyndte byggeriet i 1560 og allerede i 1565 var de tre bygninger færdige. Den korteste fløj, som vender ud til Arno-floden, er en åben loggia, hvorfra man både kan se ud over pladsen og Arno. Dette skulle give en effekt af et teater med de to forskellige baggrunde som scenografi. Her finder man en statue af Cosimo I, skabt i 1585 af Giambologna.

Forud for brylluppet mellem Francesco (Cosimos søn) og Johanne af Østrig i 1565 besluttede Cosimo at få lavet en hemmelig korridor mellem Palazzo Vecchio og Palazzo Pitti, Medici-familiens nye residens. Denne korridor, som stadig findes den dag i dag, går fra Palazzo Vecchio, gennem Uffizierne, over Ponte Vecchio, ind i San Felice-kirken (hvor Medici-familien kunne deltage i messer uden at skulle blande sig med de øvrige kirkegængere) og til Boboli-haven som hører til Palazzo Pitti. Korridoren, som det lykkedes Vasari at færdiggøre på kun seks måneder, er i dag lukket for offentligheden og der kræves speciel tilladelse for at kunne besøge den.

Da Ferdinando I de' Medici senere overtog styret af Firenze lod han L'Opificio delle Pietre Dure indrette i en af Uffiziernes fløje. I disse værksteder, der i dag fungerer som en velrenommeret skole for restaureringsarbejde, arbejdede guldsmede, juvelerer, skulptører og gartnere. Her lod man desuden samlinger af våben og rustninger installere i en af salene. Med tiden blev samlingerne udvidet og i årene fra 1696 til 1699 udstillede Cosimo III forskellige naturlige kuriositeter som mumier, balsamerede dyr og værdifulde romerske statuer.

Da Medici-familiens æra kom til sin afslutning, gav man de store samlinger væk til Lorraine-dynastiet under den forudsætning at de blev i Firenze, og dette løfte blev holdt. Da Peter Leopold af Lorraine (eller Pietro Leopoldo di Lorena, som italienerne siger) åbnede museet for offentligheden i 1769, lavede man nogle drastiske forandringer. Man flyttede alle våben og alt videnskabeligt udstyr til La Specola-museet, så kunst og videnskab blev skilt ad. Tilbage i Uffizierne blev malerierne - som med tiden blev opdelt og systematiseret efter skole - antikke statuer og mindre kunstværker. I årene mellem 1842 og 1856 opførte man de 28 marmorstatuer, som man finder i nicherne på Uffiziernes ydervæg. Blandt dem finder man kendte florentinere som Machiavelli og Giotto.

I Uffiziernes historie findes desværre også kedelige indslag. Den 27. maj 1993 blev museet udsat for et bombeattentat, hvor fem mennesker blev dræbt og en del af museet samt Vasari-korridoren blev alvorligt skadet. I dag er det lykkedes at genopbygge den skadede del og restaurere de genstande, der blev skadet, og der sidder nu et mindeskilt for at ære de fem uskyldige mennesker, der mistede livet i et af mafiaens angreb.

For at læse mere om Uffizi-museet og se deres åbningstider se:
http://www.polomuseale.firenze.it/english/musei/uffizi/
Her kan man også forudbestille billetter, hvilket varmt kan anbefales, da ventetiden i kø ellers kan være op til 3-4 timer.