Medici Villaer

Medici-villaerne er en lang række af boliger, der er bygget af Medici-familien i de store landbrugsområder uden for Firenzes bymure. Medici-familien spillede en afgørende politisk rolle i Toscana i perioden fra det 15. århundrede til det tidlige 18. århundrede. I tillæg til deres imponerende boliger inde i byen valgte de at lade opføre residenser på landet, hvor de kunne rekreere, gå på jagt og mødes med litterater, filosoffer og kunstnere.

Hver sin villa

Villaerne blev bygget i perioden, hvor Firenze var højsædet for renæssancens kultur samt vigtige historiske, politiske og kulturelle begivenheder. Villaerne var smukke og meget elegante boliger, rige på kunstværker som eksempelvis Botticelli´s ”Forår”, der blev malet til villaen i Castello, nordvest for Firenze. Hvert medlem af Medici-familien havde sin egen bolig, og afhængig af årstiderne flyttede de fra villaer til villa i en søgen på et mildere klima.

Et typisk eksempel

Generelt består villaerne af en bygning, hvor facaden skiller sig ud med få dekorative elementer og med store terrasser, der vender ud mod haven. Den indvendige del af villaen er udsmykket med vægmalerier til ære for Medici-familien. Et typisk eksempel på en af Medici-villaerne er Villa di Castello, der var Cosimo di Medici´s mors yndlingsvilla. Villaen blev renoveret og dekoreret af Cosimo selv, umiddelbart efter han tiltrådte som storhertug i 1537 i Firenze. Der blev arbejdet på at gøre villaen og haven endnu større end oprindeligt, og netop haven er en af de mest imponerende og velbevarede af slagsen med springvand og små naturlige grotter med marmorskulpturer af forskellige dyr.

Bevaringsværdig kulturarv

Alle Medici-villaerne har bevaret deres originale karaktertræk og er fremragende eksempler på den florentinske byggeskik, både under renæssancen og barokken. I 2006 blev Medici-villaerne optaget på UNESCO´s liste over bevaringsværdig kulturarv.